Kaupallinen yhteistyö: RE/MAX
Yhä useampi asunnon myyjä kääntyy kiinteistönvälittäjän puoleen sen sijaan, että myisi asuntonsa itse. Ammattilaisen avun arvo ymmärretään siis yleisesti asunnon myyntiprosessissa jo varsin hyvin. Entä sitten asunnon ostoprosessi? Kuka huolehtii asunnon ostajasta ja valvoo hänen etujaan?
Apua myös asunnon ostoon löytyy kiinteistönvälittäjiltä, ja tämä malli kasvattaa myös suosiotaan koko ajan. Mahdollisuus on kuitenkin vielä toistaiseksi Suomessa alihyödynnetty. Sen sijaan maailmalla on varsin vakiintunut käytäntö palkata kiinteistönvälittäjä myös ostajan avuksi. Kiinteistönvälittäjän käytössä on paljon hyötyjä myös asunnon ostossa – etenkin, kun etsit asuntoa tositarkoituksella.
Miten asunnon ostaja hyötyy välittäjän käytöstä?
Myös Suomessa asunnon ostajille on tarjolla erilaisia palveluita kuten ostotoimeksianto.
Ostotoimeksiannon tehneet asunnon ostajat hyötyvät palvelusta monessa eri vaiheessa. Heillä on rinnallaan kiinteistönvälittäjä huolehtimassa juuri heidän eduistaan asunnon etsinnästä hintaneuvotteluihin ja kaupantekoon saakka.
1. Välittäjä löytää myös piilotetut helmet
Oleellista ihan aluksi on se, että välittäjä saa verkostojensa kautta tietoonsa myynnissä olevat asunnot, joita ostaja itse ei voisi löytää.
“Ostotoimeksiannon kautta ostaja pääsee käsiksi myös asuntoihin, jotka eivät ole julkisessa myynnissä. Kun välittäjä tietää, mitä etsit, saat ilmoituksen häneltä, kun toiveidesi mukainen asunto tulee myyntiin”, RE/MAX Suomen toimitusjohtaja Pasi Aalto kertoo.
Tällaisia voivat yksityisten myymien asuntojen lisäksi olla myös erilaisten instituutioiden, kuten pankkien ja säätiöiden, myymät asunnot.
Parhaimmat ja halutuimmat asunnot myydään usein nopeasti, siksi asuntojen seuraamisen tahti on varsin kiivas. Kun kiinteistönvälittäjä etsii ostajalle asuntoja, ei etsijän myöskään tarvitse itse pitää herkeämättä asuntoja silmällä. Tämä säästää asunnon ostajalta rutkasti aikaa ja päänvaivaa. Välittäjä tekee myytävien asuntojen seuraamisen ostajan puolesta.
2. Välittäjä löytää nopeiten hakuehdot täyttävän sijoitusasunnon
Kiinteistönvälittäjä on kuin elävä hakuvahti, joka tarjoaa asuntohaun lisäksi monipuolista palvelua. Jos kyseessä on sijoitusasunto, on välittäjän käyttö etenkin todella perusteltua. Sijoitusasunto tulee ostaa järjellä – ei tunteella.
“Tärkeintä sijoitusasuntoa etsiessä on kiinnittää huomiota tiettyihin lukuihin, kuten realistiseen vuokratasoon, vuokratuottoon, alueen kysyntään ja asuntotyyppiin. Sijoittaja ei itse ole muuttamassa asuntoon, eikä sitä kannata siksi ostaa fiilispohjalta. Kaunein asunto ei aina ole se paras sijoitusasunto. Jos asunto on remontoitu kivasti, se ei tarkoita, että kyseessä olisi hyvä sijoitusasunto, jos muut asunnon ominaisuudet eivät tue asiaa.”
Kun välittäjä tietää asuntosijoittajan hakukriteerit ja toivotun vuokratuoton, voi hän hyvin tehdä kaupat jopa asuntosijoittajan puolesta, valtakirjalla. Asuntosijoittajan ei ole siis tällöin pakko edes käydä itse paikan päällä, vaan välittäjä hoitaa prosessin sijoittajan puolesta. Numerot ratkaisevat, ja asiantunteva välittäjä tunnistaa sopivan sijoitusasunnon. Jotkut sijoittajat haluavat nimenomaan löytää remontoivan asunnon, jonka sitten myyvät remontin jälkeen – tällöin etenkin vain asunnon faktat ratkaisevat.
3. Välittäjä sopii tehokkaasti esittelyt ostajan puolesta
Asunnon ostaminen voi joskus olla aika haasteellista ja hidasta ilman välittäjää. Esimerkiksi jos asunnon ostaja yrittää itsekseen päästä katsomaan vaikka 10 asuntoa parin päivän sisällä, ei hän luultavasti saa edes kaikkia asuntojen välittäjiä kiinni kahden päivän aikana. Tämä tekee asuntojen läpikäymisestä hidasta, ja silloin myös useampi kiinnostava asunto voi ehtiä mennä jo muille ostajille.
Jos asunnon ostajalla taas on oma edustajansa, välittäjä hoitaa kaikki yhteydenotot ja vie ostajan asuntoesittelyihin. Välittäjä tekee ostoprosessista sujuvan ja tehokkaamman.
Aallon mukaan Suomessa ostajan palveluita voitaisiin käyttää vielä paljon nykyistä tehokkaammin:
“Mielestäni ostajaa voitaisiin palvella nykyistäkin paremmin ja enemmän meillä Suomessakin.”
4. Välittäjä neuvottelee ostajalle sopivan hinnan
Normaalissa tilanteessa asunnon myyntiä hoitava kiinteistönvälittäjä valvoo asunnon myynnissä sekä ostossa molempien osapuolten juridista etua. Aalto muistuttaa, että kuitenkin vasta ostotoimeksiannossa ostajalla on oma edustajansa, joka neuvottelee ostajalle parhaan hinnan, eli edullisimman myyntihinnan:
“Myyjän palkkaama välittäjä luonnollisesti hakee aina myyjälle parasta hintaa neuvotteluissa – ilman omaa edustajaa asunnon ostaja on omien neuvottelutaitojensa varassa. Tätä voisi verrata siihen, kuinka juristikaan ei edusta molempia henkilöitä, vaan omaa asiakastaan.”
RE/MAX tarjoaa ostajalle täyden palvelun paketin
RE/MAXilla on käytössä myös asunnon ostajille suunnattuja palveluita. Perinteisin ja tehokkain tapa palvella ostajia on ostotoimeksianto, jossa välittäjä etsii aktiivisesti asuntoja tarkoin hakukriteerein ostajalle. Tällöin ostaja maksaa myös välityspalkkion, kun sopiva asunto löytyy. Ostotoimeksiannossa asiakkaalla on mahdollisuus sitoutua ostamaan, kun sopiva asunto löytyy. Kun pohjalla on sopimus, välittäjäkin on motivoituneempi asuntojen etsinnässä, ja tuloksia alkaa tulla varmemmin ja nopeammin.
“Teemme aina aluksi ilmaisen ostajan kartoituksen, eli katsomme, mitkä hänen toiveensa ja kriteerit ovat ja arvioimme, pystymmekö auttamaan. Tämän jälkeen asiakas voi valita, haluaako käyttöönsä meiltä hakuvahdin, jonka avulla itsenäisesti jatkaa etsimistä – vai teemmekö ostotoimeksiannon ja alamme aktiivisesti etsiä hänelle asuntoa.”
Ostotoimeksianto pitää sisällään esimerkiksi nämä asiat:
- Asuntojen esikarsinta ja kriteerit täyttävien asuntojen tarjoaminen toimeksiantajalle
- Ostoon liittyvien asiakirjojen hankkiminen ja läpikäynti
- Asuntonäyttöjen sopiminen asiakkaan puolesta
- Sitovien ostotarjousten tekeminen asiakkaan kanssa tai hänen puolestaan
- Tarjousneuvottelut myyjän kanssa
- Kauppakirjan laatiminen tai tarkistaminen
- Kaupantekotilaisuuden valmistelu ja järjestäminen
Realistiset ja tarkat hakukriteerit vievät haluttuun lopputulokseen
Ostotoimeksiannossa on erityisen tärkeää olla itse selvillä siitä, millaista asuntoa hakee. Kun välittäjän kanssa tutustutaan ja luodaan suhdetta, sitä paremmin mieltymykset pystytään ymmärtämään ja määrittelemään yhdessä tarkemmin. Ja sitä varmemmin ostotoimeksianto tuottaa toivotun tuloksen.
Asiakkaat saattavat usein arkailla ostotoimeksiannon maksullisuuden edessä – se osoittautuu kuitenkin turhaksi peloksi, sillä välittäjä yleensä saa neuvoteltua loppuhinnan ostajalle edullisemmaksi.
“Hyvä välittäjä osaa auttaa myös ostajaa, se maksaa itsensä takaisin monin verroin. Välittäjillä on kattava rekisteri asunnoista sekä neuvottelutaidot, joiden avulla hän voi palvella ostajia heidän ansaitsemallaan tavalla. Ostajien palvelu vie alaa yhä asiakaskeskeisempään suuntaan ja parantaa ostokokemusta”, Pasi Aalto kiteyttää.