Ensimmäiset asuntokaupat muistaa ikuisesti. Oman kodin hankinta tarjoaa mahdollisuuden tehdä haaveista totta. Poimi vinkkimme ensiasunnon ostoon.
Omasta kodista haaveilu ja sopivan asunnon etsiminen ovat tärkeä askel kohti ensiasunnon ostoa. Helsinkiläinen Miia haaveili pitkään omistusasunnosta, kunnes ”se oikea” osui kohdalle.
– Ensimmäisen asunnon ostaminen on jännittävää puuhaa ja kiva mahdollisuus päästä tekemään haaveista totta. Mielestäni asunnosta haaveilu oli mukavaa ja varsinkin se, kun joku kiinnostava kohde löytyi ja näki itsensä jo melkein asumassa kodissa. Olen aina halunnut ostaa oman asunnon ja siinä mielessä “perinteinen” suomalainen, että koen omistusasunnon tuovan turvaa. Lisäksi Helsingin vuokrataso on sen verran korkea, että lainanlyhennys on melkein sama summa kuin vuokran maksaminen – ja samalla kartuttaa omaisuuttaan asunnon muodossa, Miia kertoo.
Kilpailuta lainalupaus
Ensimmäinen ja asunnon ostamisen kannalta olennainen asia on lainalupaus. Jos rahoitus ei ole kunnossa, asuntoa ei voi ostaa. Miia muistuttaakin, että myös lainalupaus kannattaa kilpailuttaa, koska pankkien välillä on eroja.
– ASP-laina on hyvä etuus ensiasuntoa ostettaessa. Kannattaa myös kartoittaa eri asuinalueiden hintatasoa eli mistä juuri minulla on varaa ostaa asunto. Myös omat asumisentarpeet on hyvä listata: millainen asunto olisi minulle sopiva? Millaisia asioita ja palveluja kaipaan asuinalueelta? Entä liikenneyhteydet?, Miia vinkkaa.
Laajenna näkökulmaa
Miiakin haaveili alkuun asunnosta Helsingin keskustassa, mutta ei halunnut muuttaa pieneen yksiöön. Niinpä hän laajensi asunnonetsintää hieman laajemmalle. Näin hän saikin esimerkiksi parvekkeen asuntoon, josta ei uskaltanut edes haaveilla.
– Kannattaa käydä muutamissa asuntoesittelyissä, niin saa tuntumaa siihen millaisia fiiliksiä eri asunnot aiheuttavat. Uuden kodin hankinta on aina myös tunnepohjainen asia, joten tulevan kodin pitää jollain tasolla kutkuttaa ja tuntua juuri sinulle sopivalta.
Ole valmis joustamaan ja ole nopea kun oikea osuu kohdalle
Miian etsintää hankaloitti oma nirsous sekä tarkat kriteerit asuntojen suhteen sekä se, että samat asunnot olivat myös sijoittajien suosiossa.
– Asuntoa etsiessäni minun piti huolehtia siitä, että olen ensimmäisten joukossa ottamassa yhteyttä välittäjään/myyjään. Olin valjastanut kaikki hakuvahdit ja kävin niiden lisäksi katsomassa päivittäin myyntiin tulleita asuntoja. Halusin pienen, valoisan kaksion tai suuren yksiön Helsingistä, mielellään keskustasta. Opin asunnonetsintäprosessissa, että jos asunto kiinnostaa, niin kannattaa heti ottaa yhteyttä välittäjään/myyjään ja sopia näyttöaika.
Miialle oli tulevassa asunnossa tärkeää myös se, ettei taloyhtiöön tule suuria remontteja lähitulevaisuudessa. Hän tarkisti myös taloyhtiön vakavaraisuuden ja sen, että talo sijaitsee omalla tontilla.
– Etsin asuntoa pitkään, koska olin niin tarkka siitä mihin “haluan muuttaa”. Muina asunnon kriteereinä minulla oli kaksi ikkunaa, erillinen paikka sängylle, jos kyseessä yksiö, ja mielellään valoisa asunto. Pientä remonttikaan en kaihtaisi, jos muuten potentiaalinen kohde tulisi eteen. Ja oikeastaan salaa toivoin, että asunnossa olisi jotain remontoitavaa, Miia hymyilee.
Pitkä etsintä palkittiin
Miia löysi sopivan asunnon pitkän, 1,5 vuotta kestäneen etsinnän jälkeen.
– Menin heti katsomaan asuntoa ja koska siitä tuli fiilis, että tästä voisi tulla minun kotini, päätin tehdä tarjouksen. Asunto vaati pintaremonttia ja uuden keittiön. Kävin katsomassa asuntoa päivällä ja illalla laitoin tarjouksen eteenpäin.
Tarjouksen jättämisessä kannattaa huomioida alueen hintataso, remontin tarve ja kuinka paljon alueella on kysyntää.
– Kohteissa, joita itse etsin, oli usein monta kilpailijaa ja harvemmin maksettu hinta oli alle hintapyynnön. Näkemistäni asunnoista maksettiin usein reilusti yli pyyntihinnan. Tässä kohtaa miettisin erityisesti lähteäkö hintakilpailuun mukaan, sillä usein kilpailutuksessa tulee jopa maksettua ylihintaa, Miia muistuttaa.
Tarjouksen tekeminen oli Miian mielestä jännittävää ja hän tarkastikin tarjouslomakkeen monta kertaa, että ehdollinen tarjous oli siinä voimassaoloaikoineen varmasti oikein.
– Laitoin tarjouksen tiistai-iltana ja keskiviikko-aamuna se olikin jo hyväksytty. Jännittävää! Olin hetkessä melkein asunnonomistaja.
Tarjouksen hyväksymisen jälkeen on vuorossa kaupanselvitys, jonka kiinteistönvälittäjä hoitaa. Hän hoitaa kaikki asuntokauppaan liittyvät paperiasiat, varaa pankkiajan ja kauppapäivä sovitaan viipymättä. Jos myyjänä on yksityishenkilö, tulee hänen ja ostajan olla yhteydessä omiin pankkeihinsa ja sopia kaupanteosta.
Vinkit ensiasunnon ostajalle:
- Huolehdi itsellesi rahoitus/lainalupaus.
- Mieti kuinka paljon olet valmis asunnosta maksamaan ja konkretisoi itsellesi, mitä voit kyseisellä summalla saada. Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita? (Mieti ainakin asuinalue, asunnon kunto ja taloyhtiön tulevat remontit).
- Laita hakuvahti kuntoon ja ole ensimmäisten joukossa ottamassa yhteyttä asunnosta.
- Käy asuntonäytöissä aktiivisesti.
- Tee tarjous, mutta ole realistinen kuinka paljon olet oikeasti valmis maksamaan asunnosta.
Katso myytävät asunnot Helsingissä täältä.