Millainen on hyvä asuntokuva?

Asuntokuva olohuone-keittiöstä.
Kuva: Samuli Miettinen

Kuka tahansa osaa kuvata, mutta onnistuneen asuntokuvan ottaminen on taitolaji. Talo-, arkkitehtuuri- ja asuntokuvaaja Samuli Miettinen kertoo, miten hyvä asuntokuva otetaan.

Hyvät asuntokuvat nopeuttavat asunnon myyntiä, huonot pitkittävät. Onnistuneet otokset herättävät potentiaalisen ostajan kiinnostuksen ja madaltavat kynnystä jalkautua näytölle, epäonnistuneet joko työntävät luotaan tai tuottavat pettymyksen jo eteisessä.

Ei siis ole yhdentekevää, millaiset kuvat asunnon myynti-ilmoituksen yhteydessä julkaisee.

Hyvä asuntokuva antaa realistisen käsityksen kohteesta

Talo-, arkkitehtuuri- ja asuntokuvaaja Samuli Miettisen mukaan asuntokuvan on oltava edustava, muttei liian optimistinen. Hyvä kuva näyttää asunnon juuri sellaisena kuin se on.

Asuntokuvaaja Samuli Miettinen
Talo-, arkkitehtuuri- ja asuntokuvaaja Samuli Miettinen.

– Laajakulmalla saadaan kyllä pieni eteinen näyttämään isolta, mutta paikan päälle tullessaan asiakas joutuu pettymään, kun näkee eteisen todellisen koon, hän konkretisoi. – Ensivaikutelma näytöllä ei saa koskaan olla pettymys.

Asuntokuvaus vaatii oikeanlaista kalustoa

Asuntokuva olohuoneesta.
Kuva: Samuli Miettinen

Ammattimaisessa asuntokuvauksessa käytettävä kalusto eroaa paitsi harrastajakuvaajan kalustosta myös niistä välineistä, joita muut ammattikuvaajat käyttävät työssään. Esimerkiksi oikeanlaisella linssillä kuvakulmasta saadaan tasapainoinen, eivätkä asunnon linjat vääristy kuperiksi tai koveriksi.

– Me asuntokuvaajat käytämme arkkitehtuurikuvaukseen tarkoitettuja linssejä. Ne suurentavat, mutta eivät tee tilasta epärealistista. On todella tärkeää, että asiakas saa oikeanlaisen käsityksen tilasta, Samuli Miettinen kertoo.

Asuntokuvassa valkoisen on oltava valkoinen

Asuntokuva kylpyhuoneesta.
Kuva: Samuli Miettinen

Väreillä on suuri merkitys asuntokuvassa, koska vääristyneet värisävyt antavat epärealistisen kuvan kohteesta.

– Kameran oma automatiikka vääristää sävyjä esimerkiksi niin, että valkoiset kaapinovet näyttävät kuvissa keltaisilta. Pinkin seinän on oltava kuvassakin oikeasti pinkki eikä violetti, muuten asiakas pettyy asuntonäytöllä, Miettinen konkretisoi.

Kuvien kokonaisuus ratkaisee

Asuntokuva omakotitalosta ylhäältäpäin kuvattuna.
Kuva: Samuli Miettinen

Hyväkään asuntokuva ei yksin riitä, vaan kuvia tarvitaan useampia. Miettinen kuvaa kunkin huoneen ainakin kahdesta suunnasta, ja joskus tilojen lisäksi myös yksityiskohtia tilaratkaisuista. Sen sijaan fiiliskuvia hän ei ota lainkaan. – Ne ovat asunnon ostajan kannalta merkityksettömiä yksityiskohtia.

Asuntokuvaus ei rajoitu pelkästään sisätiloihin. Omakotitaloa kuvatessaan Miettinen käyttää aina myös dronea, koska ylhäältä päin pihan tila hahmottuu paremmin. Jos kerrostaloasunnon läheisyydessä on puistoa tai metsäaluetta, Miettinen kuvaa myös sitä ilmasta. – Näin asiakas näkee, että alueella on luontoa, ja voi kuvitella itsensä sinne ulkoilemaan.

Asuntokuvaus on yhteistyötä  

Asuntokuvaus ei ole yksilösuoritus, vaan kuvat syntyvät kuvaajan, kiinteistönvälittäjän ja asukkaan yhteistyönä.

– Stailaus sanana antaa mielestäni turhan makeilevan kuvan. Käytännössä stailaus tarkoittaa, että siistimme ja järjestelemme tilaa kuvausta varten, Samuli Miettinen konkretisoi. – Kun katsoo ja järjestelee asuntoa ulkopuolisen silmin ja ostajan näkökulmasta, saa selkeitä ja sopivan pelkistettyjä kuvia. Omassa kodissa asuessa silmä tottuu tavaroihin.

 

Oletko myymässä asuntoa itse? Oikotiellä myydessä saat halutessasi pohjakuvan kaupan päälle.