Asunnon ostajan on hyvä tuntea lämmitysmuodot ja lämmönjakelutavat. Uudet lämmitysmuotojen hakufiltterit antavat sinulle mahdollisuuden etsiä kotia sen mukaan, millaista lämmitysjärjestelmää haluat käytettävän uudessa kodissasi. Lue, mitä ovat VILP, PILP, maalämpö, kaukolämpö ja muut.
Energiakriisi sai suomalaiset kiinnostumaan aivan uudella tavalla lämmityksestä. Me Oikotiellä ymmärrämme, että lämmitysmuodolla voi olla suuri merkitys kodin mukavuuteen ja kustannuksiin, ja siksi haluamme tarjota mahdollisuuden etsiä asuntoja myös lämmitysmuodon perusteella. Olipa kyse sitten energiatehokkuudesta, ympäristöystävällisyydestä tai taloudellisuudesta, voit nyt löytää juuri sinulle sopivan kodin entistä helpommin.
Voit nyt suodattaa hakutuloksia lämmitysmuodon perusteella, olipa kyseessä sitten sähkölämmitys, kaukolämpö, maalämpö tai jostain muusta lämmitysjärjestelmästä. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin lämmitysmuotoihin ja siihen, miten lämmönjakelu asunnoissa voidaan järjestää.
Hae myytäviä asuntoja ja suodata lämmitysmuotojen perusteella.
Lämmitysmuotona kaukolämpö
Kaukolämpöä voidaan käyttää esimerkiksi tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen. Lämpö kulkee asuntoon kaukolämpöverkossa kiertävän kuuman veden tai vesihöyryn avulla. Asunnon ostajan kannalta kaukolämpö lämmitysmuotona onkin varsin vaivaton ja toimintavarma ratkaisu.
Lämmitysmuotona sähkölämpö
Sähkölämpö on harvoin asunnon ainoa lämmitysmuoto: usein sähkölämmitystä täydennetään esimerkiksi aurinkopaneeleilla, ilmalämpöpumpulla tai varaavalla takalla. Sähköllä lämpiävässä asunnossa lämpötilaa on helppo säätää huonekohtaisesti.
Lue lisää: Mietityttääkö sähkölämpö lämmitysmuotona? Lue 10 vinkkiä, joiden avulla voit säästää lämmityskustannuksissa.
Lämmitysmuotona maalämpö
Maalämpö lämmitys- ja myös viilennysmuotona puhuttelee asunnon ostajaa paitsi ekologisuutensa takia myös siksi, että sitä pidetään kannattavana investointina: maalämmön asentaminen taloyhtiölle on suuri hanke, mutta kun lainat on maksettu pois, lämmityskulujen voi odottaa pienenevän.
Lue myös: Maalämpö ja taloyhtiön muut suuret hankkeet
Lämmitysmuotona PILP
Poistoilmalämpöpumppu PILP on ekologinen lämmitysmuoto, jolla usein voidaan myös viilentää ilmaa. Sen avulla lämpiää asunnon käyttövesi ja hoituu myös ilmanvaihto. PILPin etuna on lisäksi helppo säädeltävyys.
Lämmitysmuotona VILP
Vesi-ilmalämpöpumppu VILP on sekin ekologinen lämmitysmuoto. VILPin etuna on myös helppo säädeltävyys. VILP soveltuu erityisen hyvin pienehköjen vesikiertojärjestelmillä varustettujen talojen ja kiinteistöjen lämmitysmuodoksi. VILPiä voidaan käyttää esimerkiksi öljylämmitystä tai sähkölämmitystä tukemassa.
Lämmitysmuotona öljylämmitys
Usein asunnossa, jossa on lämmitysmuotona öljylämmitys, on käytössä myös muita lämmitysmuotoja, kuten puulämmitys. Asunnon ostajana öljylämmitteistä kohdetta kannattaakin katsoa sillä silmällä, mistä elementeistä lämmittämisen kokonaisuus rakentuu; öljylämmityksen rinnalle on myös tarvittaessa mahdollista lisätä jokin täydentävä lämmitysmuoto.
Lue myös: Asumisen hiilijalanjälki – 10 vinkkiä kodin energiatehokkuuden parantamiseen
Lämmitysmuotona puulämmitys
Puulämmitys on sangen edullinen lämmitysmuoto. Siinä polttoaineena käytetään klapeja, halkoja, haketta, pilkkeitä tai pellettiä. Puulämmitystä käytetään yhtä lailla asunnon ainoana lämmitysmuotona kuin yhtenä osana lämmittämisen kokonaisuutta.
Lämmönjakotapana vesikiertoinen lattialämmitys
Sähköllä toimiva lattialämmitys on tuttu monelle, mutta tuoreempi tuttavuus on vesikiertoinen lattialämmitys. Monista uusista taloista se jo löytyy, mutta vesikiertoinen lattialämmitys on mahdollista asentaa myös joihinkin vanhoihin rakennuksiin. Vesikiertoinen lattialämmitys on sisustajan unelma, sillä laitteisto jää piiloon lattian alle.
Lämmönjakotapana vesikiertoiset patterit
Vesikiertoiset patterit ovat vaivattomia lämmönlähteitä. Patterit eivät hyydy kovillakaan pakkasilla, joten ne eivät kaipaa rinnalleen muita lämmitysmuotoja, kunhan asunnon eristys on kunnossa. Vesikiertoiset patterit ovat nopeita reagoimaan, joten huoneen lämpötilan säätäminen käy niillä jouhevasti.
Lue myös: Oma tontti, vuokratontti vai valinnainen vuokratontti? Vinkit asunnon ostajalle
Lämmitysmuodot ja lämmönjakelu asunnoissa – mitä ottaa huomioon asuntoa ostaessa?
Lämmitysmuodot ja lämmönjakelu ovat seikkoja, joihin on hyvä kiinnittää huomiota asuntoa ostaessa. Asuntonäyttö on hyvä tilaisuus perehtyä paitsi asunnon olemassa olevaan lämmitysmuotoon myös asunnon mahdollisiin vaihtoehtoisiin tai pääasiallista lämmitysmuotoa täydentäviin lämmitysmuotoihin. Näytöllä huomiota kannattaa kiinnittää varsinaisen lämmitysmuodon lisäksi asunnon ikkunoihin ja ulko-oviin, talokaupoilla myös alapohjan perustukseen ja yläpohjan eristykseen. Yhdessä asukkaiden omien tottumusten kanssa nämä kaikki vaikuttavat siihen, kuinka paljon asunnossa täytyy lämmittää.