10 syytä, miksi Turku on niin rakastettava

Iloinen nainen Turussa

Turku, Suomen vanhin kaupunki, huokuu historiaa ja kulttuuria. Turun merkitys Suomen kehitykselle on vertaansa vailla, ja sen vanhat rakennukset sekä linnoitukset kertovat tarinaa menneiltä vuosisadoilta. Kävellessä Aurajoen rannalla tai tutkiessa Turun linnaa, voi aistia menneiden vuosisatojen henkäyksen ja uppoutua kaupungin pitkään historiaan.

Turku tarjoaa asukkailleen monipuolisia luontoelämyksiä ja ulkoilumahdollisuuksia aina keskustan puistoista Turun saaristoon. Turussa on hyvä elää niin nuorena aikuisena, perheenä kuin seniorinakin, ja kaupungissa riittääkin tekemistä ja nähtävää jokaiselle.

Kokosimme listan asioista, jotka saavat jokaisen ihastumaan Turkuun – muistimmeko mielestäsi kaikki? 

1. Jokilaivat ja Aurajoen ranta.

Mitä me Pariisilla, kun meillä on Turku. Turun yksi ehdottomasti tunnetuimmista ja kuvatuimmista alueista Aurajoen ranta jokilaivoineen tarjoaa monenmoista toimintaa, kuten ravintoloita, kuppiloita ja museoita. Aurajoen varrella kahvittelu tai pyöräily tarjoaa rentouttavaa tunnelmaa ja kaunista maisemaa. Mikä olisikaan parempi paikka sunnuntaikävelylle! 

2. Turun opistot  ja opiskelijakulttuuri. 

Oppilaitokset, kuten Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu ja Åbo Akademi, houkuttelevat opiskelijoita ympäri maailmaa. Yliopiston läheisyys keskustasta tuo kaupunkiin nuorekasta energiaa, lukuisia tapahtumia ja ihmisiä ympäri Suomen että maailman. Opiskelijat rikastuttavat kaupungin elämää ja tekevät siitä elinvoimaisen ja innostavan ympäristön asua ja opiskella

3. Keskiaikainen tunnelma ja arkkitehtuuri. 

Suomen vanhimpana kaupunkina Turku kiehtoo monipuolisella ja rikkaalla historiallaan. Kapeat kujat, Turun linna ja Tuomiokirkko luovat ainutlaatuisen tunnelman, joka muistuttaa menneistä ajoista. Kesäisin järjestettävät Turun Linnan Turnajaiset ja Keskiajan Turku -tapahtumat johdattavat kohti keskiaikaista Turkua muutaman päivän ajaksi. 

4. Ruokakulttuuri. 

Turku on tunnettu monipuolisesta ruokakulttuuristaan ja laajasta ja laadukkaasta ravintolatarjonnastaan. Kaupungissa on lukuisia ravintoloita, kahviloita ja kauppahalli, jotka tarjoavat niin perinteisiä kuin kansainvälisiäkin makuja. Turun parhaita ravintoloita onkin yhtä monta kuin makumieltymyksiäkin. Kesäisin Turun ravintoloista voi nauttia myös aurinkoisilla terasseilla. 

5. Saaristo

Turun saaristo on kuin pieni paratiisi aivan kaupungin kupeessa eikä olekaan ihme, että sitä kutsutaan maailman kauneimmaksi. Turussa voit helposti lähteä saaristoon viettämään päivää tai viikonloppua, nauttimaan merestä, luonnosta ja saariston tunnelmasta. Vesibussi kuljettaa Föli-lipulla Aurajoelta Ruissaloon ja Hirvensaloon koko kesäkauden. Luonnonläheisyys onkin yksi Turun vetovoimatekijöistä. 

6. Kulttuuritarjonta. 

Turussa on ympäri vuoden tapahtumia ja kulttuuritarjontaa jokaiseen makuun. Teatterit, museot, konsertit, festivaalit ja taidegalleriat pitävät huolen siitä, että kaupungissa riittää aina nähtävää ja koettavaa. Turussa järjestetäänkin vuonna 2024 ennätyksellinen määrä tapahtumia ja festivaaleja.

7. Ystävälliset turkulaiset. 

Yksi olennaisimmista vetovoimatekijöistä kaupungissa ovat tietysti sen asukkaat! Turkulaiset tunnetaan ystävällisinä, avuliaina ja seikkailunhaluisina. Kaupungissa vallitsee välitön ja rento ilmapiiri, jossa on helppo tutustua uusiin ihmisiin ja saada apua tarvittaessa. 

8. Jatkuva kehittäminen.

Turku täyttää vuonna 2029 komeat 800 vuotta! Kaupunki on valmistautunut suureen juhlavuoteen perustamalla Turku 2029 -säätiön, jonka tavoitteena on tehdä Turusta vieläkin parempi paikka elää. Lähivuosina keskitytään esimerkiksi Turun keskustan, kampuksen ja tiedepuiston kehittämiseen sekä datan ja digitalisaation hyödyntämiseen. Turussa osataankin arvostaa vanhaa, mutta myös kehittää uutta, jotta Turku olisi entistäkin parempi paikka asua. 

9. Kätevä sijainti. 

Turku sijaitsee sopivan matkan päässä sekä pääkaupungistamme että muista suurista kaupungeista. Hyvät liikenneyhteydet tekevät matkustamisesta helppoa ja vaivatonta. Turusta pääset lentoteitse ympäri Eurooppaa ja meriteitse avautuvat reitit länteen, esimerkiksi Ahvenanmaalle. 

10. Turun murre.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä, Turun murre – tuo murteiden aatelia! Turun murre on tunnettu omaperäisyydestään ja isi-päätteistään. Turun murre osaakin sekä ihastuttaa että vihastuttaa. 

Et sää uutta asuntoa ettis?