Naapurimelu saattaa tehdä elämästä pahimmassa tapauksessa painajaista. Lawelyn CEO Sari Leppikangas vastasi muutamaan naapurimelua koskevaan kysymykseemme.
Ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja lähekkäin asumisessa tulee luonnollisesti ääntä, mutta häiritsevä melu on eri asia. Sari Leppikankaan mukaan käsittelyyn tulee aika ajoin naapurisopua koettelevia melutapauksia, mutta lisäksi myös piha-alueiden hallintaan ja hoitoon liittyviä ongelmatilanteita.
– Pihan hallintaan liittyvissä riitatilanteissa saattaa olla kyse esimerkiksi yhteisen pensasaidan leikkaamisesta. Toinen leikkaa aidan jatkuvasti alas ja toinen haluaisi säilyttää sen pidempänä. Meluhaitoista esimerkiksi koirien haukkuminen, äänekäs juhlinta, riitely tai muu huutaminen ovat naapurisovun kannalta häiritseviä asioita, Sari Leppikangas listaa.
Toimi näin, jos naapurimelu häiritsee:
- Ota yhteyttä naapuriin ja kerro havainnoistasi. Sano, että melu häiritsee ja perustele väitteesi, esim. yöaika, etätyöskentely tms.
- Kysele myös muilta naapureilta, ovatko he havainneet meluhaittaa.
- Jos keskustelu naapurin kanssa ei auta, ota yhteyttä poliisiin ja isännöitsijään.
- Mikäli kyseessä on vuokra-asunto, soitto vuokranantajalle kannattaa tehdä heti naapurin kanssa keskustelun jälkeen, jos asiaan ei muuten vaikuta tulevan muutosta.
- Ääritilanteissa vuokra- tai omistusasunto voidaan ottaa taloyhtiön haltuun.
Sydämensivistys auttaa – myös naapurina
Sari Leppikangas työskenteli aiemmin 15 vuotta finanssialalla ja kohtasi myös siellä hyvin erilaisia naapureiden välisiä riita- ja ongelmatilanteita.
– Vaikka naapurustossa olisi asumista häiritseviä asioita, niin kannattaa pysyä rauhallisena. Naapurina ja elämässä muutenkin tarvitaan ns. sydämensivistystä, ja se auttaa myös naapurisovun hallinnassa. Kun huomioi muita, ottaa vastuuta ja luo ympärilleen hyvää energiaa, kaikki sujuu, Leppikangas muistuttaa.
Leppikangaskin on usein kuullut väitteen, että haukkuminen on koiralle luontainen tapa. Se pitää paikkansa, mutta häiritsevää haukkumiseen on lupa puuttua.
– Jos naapurin koirat haukkuvat yötä päivää ja häiritsevät naapureiden yöunta tai etätyöskentelyä, se ei ole oikein. Jokaisen koiranomistajan on kannettava vastuunsa lemmikistään ja huolehdittava koirastaan kokonaisvaltaisesti.
Yleisesti ottaen naapurina eläessään kannatta opetella toisen asemaan asettumista.
Kannattaa pohtia, miltä minusta tuntuisi, jos olisin samassa tilanteessa?
Askelmelu riivaa
Joskus meluhaitat kasvavat suuriksi talojen rakenteellisten ominaisuuksien takia. Jos talo on rakennettu väärin tai rakenteista puuttuu esimerkiksi eristeitä tai muita olennaisia asioita, voi meluhaitta olla ilmeinen.
Taloyhtiön vastuisiin kuuluu huolehtia äänieristykseen liittyvistä asioista. Jos nämä asiat sivuutetaan, voidaan puhua oman aseman väärinkäyttämisestä. Tilanteet ovat haastavia ja niitä on tullut myös oikeudessa käsiteltäväksi.
Uudellamaalla oli oikeuskäsittelyssä tapaus, jossa asukas oli tehnyt vuosia sitten valituksen askelmelusta. Asiaa tutkittiin, mutta ei niin, miten asukas oli yrittänyt tuoda asiaa esille. Epäilys kuitenkin on, että yläkerran asunnossa on tehty remontit väärin, minkä vuoksi melu kantautuu alakerran asuntoon. Tutkimukset jätettiin taloyhtiön toimesta tylysti kesken, joten asukas yritti itse jatkaa tutkimuksia, mutta taloyhtiö esti tämän. Taloyhtiö ei siis halua myöntää asiaa, vaikka korjaustyöt on määrätty käräjäoikeuden päätöksellä tehtäväksi tiettyyn aikaan mennessä taloyhtiön kustannuksella. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.
– Olen ymmälläni taloyhtiön toiminnasta. Askelmelu on todettu ja sen saisi korjattua remontilla, joka kuuluu yhtiön vastuulle. Minulle tehdään kuitenkin tämän tästä kiusaa asian ympärillä ja olen käyttänyt rahaa oikeudenkäyntikuluihin jo melkoisesti. En voi myydä asuntoa, koska tilanne on kesken eli olen ns. oman asuntoni vanki, asukas kertoo.