Ekologinen koti hengittää

Ekologisesti asuva pariskunta

Millainen on ekologinen koti? Miten asua ekologisesti?

Ekologisessa kodissa rakennusmateriaalit hengittävät luonnollisesti. Puukuituinen, ekologinen seinärakenne ei varastoi kosteutta itseensä, vaan siirtää kosteuden luonnollisella tavalla ulos. Näin kodin ilmankosteus pysyy vuodenajasta riippumatta tasaisen miellyttävänä.

Lämmin talvella, vilpoisa kesällä 

Ekologinen koti on talvipakkasilla lämmin ja kesäkuumalla mukavan viileä. Syy tähän on hengittävä rakenne, joka haihduttaa kosteutta, viilentäen sisäilmaa. Kodin lämpötila on miellyttävä kaikkina vuodenaikoina. Ekologisessa kodissa eristeenä käytetään yleensä ekovillaa, joka valmistetaan kierrätetystä puukuidusta. Ekovilla voidaan myös uusiokäyttää lämmöneristeenä tai kierrättää.

Ekologinen koti pienillä valinnoilla

Mikäli et voi itse vaikuttaa kotitalosi rakennusmateriaaleihin, voit pienillä arjen valinnoilla ja teoilla muuttaa asumistasi ekologisemmaksi. Tämä pätee niin sähkön- ja vedenkulutukseen kuin kierrätykseenkin. Tässä muutama vinkki ekologisempaan asumiseen:

  1. Kierrätä. Ennen kuin heität tavaroita roskiin, mieti hetki voisiko niillä olla jotakin uusiokäyttöä. Voisiko esim. kuluneen tuolin kunnostaa tai myydä eteenpäin?
  2. Panosta laatuun. Hyvin valmistetut, laadukkaat huonekalut ja sisustusmateriaalit kestävät käytössä pitkään. Kiinnitä huomiota huonekaluostoksilla tuotteen ekologisuuteen ja elinkaareen.
  3. Lämpötila. Laske huoneiden lämpötilaa tarvittaessa muutamalla asteella. Noin 19 on hyvinkin riittävä sisälämpötila ja se säästää energiaa.
  4. Pyykkihuolto. Pese pyykkiä vain tarvittaessa ja täysiä koneellisia. Kerrostalossa yöllinen pyykinpesu ei ole suotavaa, mutta seuraa sähkön hintaa ja jos mahdollista, ajoita pyykinpesu edullisemman energiaan aikaan.
  5. Unohda pitkät suihkut. Älä tuhlaa vettä pitkiin suihkuihin, vaan peseydy ja sulje hana.
  6. Nauti tunnelmasta. Nauti tunnelmasta. Kynttilänvalossa tunnelmointi sopii hyvin vuoden pimeimpään aikaan. Panosta kauniisiin kynttiläasetelmiin ja luo kotiisi pehmeän kutsuvaa tunnelmaa.

Lue myös Oikotien vinkit energiatehokkaaseen asumiseen.