10 syytä, miksi Espoo on paras city

Espoo, tuo isoksi nukkumalähiöksikin joskus erheellisesti mielletty kaupunki herättää vahvoja tunteita. Suomen toiseksi suurin city on yli 280 000 asukkaan kotipaikka ja sieltä löytyy kaikkea, mitä suomalaiselta suurkaupungilta toivoo – ja vielä paljon enemmän. Länsimetro tuo nyt Espoon ilot helpommin muiden pääkaupunkiseutulaisten ulottuville. Lue, miksi Espoo on selkeä voittaja Suomen parhaiden asuinkaupunkien kisassa!

 1. Omaleimaiset alueet

Pinta-alaltaan kookas Espoo kätkee useita omaleimaisia asuinalueita, joista monet ulkopaikkakuntalaiset eivät tiedä. Haukilahti on merenkävijän unelma upeine rantoineen ja venesatamineen. Otaniemen kaupunginosassa sijaitseva Keilaniemi taas on talouden keskittymä, toimistotornien halkoma alue, jonka pääkonttoreihin moni Otaniemen teekkari myöhemmin päätyy. Keilaniemeen on myös suunnitteilla Suomen korkeimpien asuintornitalojen rakentaminen. Tornitaloja ja bisneselämää piristää uusi viihdekeskus Laguuni, joka tituleeraa itseään Suomen suurimmaksi vesiurheilu- ja ravintolalaituriksi.

Vaikka Espoo tuo mieleen omakotitalot ja venepaikat, sieltä löytyy muutakin kuin hulppeita asuinalueita ja suuryritysten toimistoja. Rouheammasta alueesta pitävien kannattaa suunnata Espoon keskuksen ja Tuomarilan välissä sijaitsevaan Suvelaan. Suvela kärsii osin turhaan huonosta maineesta, sillä alue on luonnon ympäröimä ja hyvien palvelujen lähellä. Suvelan rakennuskanta on pääasiassa 1970-luvulla rakennettuja elementtitaloja, ja sieltä on mahdollista saada sopuhintaan tilavia asuntoja komeilla näkymillä. Kiinnostuitko? Katso, millaisia asuntoja Suvelassa on tarjolla.

 

 2. Uudet asuinalueet vetävät puoleensa

Espoon kaupunkisuunnitteluvirasto ennustaa, että Espoo voi kasvaa 30 vuodessa yli 400 000 asukkaan kaupungiksi. Espoossa on toistaiseksi tilaa nostokurjille, ja rakenteilla onkin useita kiinnostavia uusia asuinalueita. Suurpellon naapuriin Nygrannakseen nousee uusi vajaan 5000 asukkaan asuinalue. Keran alueella alkaa uuden hiilineutraalin alueen rakentaminen vuonna 2020, ja Histan alueelle lähelle Nuuksiota kaavaillaan jopa 15 000 asukkaan uudisaluetta. Uudisasunnon ostajien lisäksi Espoon tontit vetävät puoleensa myös pääkaupunkiseudulla työssäkäyviä omakotitalonrakentajia.

 

3. Otaniemi luo tulevaisuutta

Espoon tunnetuin koulutuskeskittymä on Otaniemessä sijaitseva Aalto-yliopiston kampus. Alvar Aallon aikoinaan Teknillisen korkeakoulun käyttöön suunnittelema kampus on kiehtova oma maailmansa. Jatkuvasti kehittyvä Otaniemen kampus on maailmanluokan tiedeyhteisö, startup-kulttuurin kehto ja arkkitehtonisesti merkittävä alue, joka on myös tuhansien opiskelijoiden koti. Alueen vetovoima vain kasvaa, sillä länsimetro hurautti Otaniemen hetkessä lähemmäksi Helsingin huvituksia ja keskustakampuksia.

Otaniemeen avattiin elokuussa 2018 uusi A Bloc -niminen kauppakeskus, joka aikoo hyödyntää alueen tiedeyhteisöä pilotoinneissaan. Uutta yhteisöllistä konseptia kehittävä kauppakeskus tavoittelee 10 000 päivittäistä kävijää. Huomionarvoista on myös se, että A Bloc toi ensimmäisenä Alkon Otaniemen teekkareiden kävelyetäisyydelle.

 

4. EMMA ja Kino Tapiola

Espoo on todellinen kulttuurikaupunki. Vuonna 2006 Tapiolassa WeeGee-talossa yleisölle avautunut modernin taiteen museo EMMA keskittyy kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMAn kiehtova rakennus on nähtävyys jo itsessään, ja vaihtuvat näyttelyt esittelevät tuoreita ideoita meiltä ja maailmalta.

Toinen Tapiolan kulttuurikohde on perinteinen yhden salin elokuvateatteri Kino Tapiola.  Kino Tapiola on kulttuurisuojeltu, alkuperäisen 1950-luvun ulkoasunsa säilyttänyt sympaattinen teatteri. Sen ohjelmistossa on niin uusia hittielokuvia kuin eurooppalaisen elokuvan parhaimmistoakin.

 5. Nopsasti Nouxiin

Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseudun suosituin kansallispuisto: sinne on helppo tulla, ja suhteellisen pieneltä alueelta löytyy monimuotoista luontoa järvineen, soineen, kallioineen ja sienimetsineen. Nuuksiossa on eritasoisia merkittyjä reittejä ja luontopolkuja, jotka ovat pituudeltaan 1,5–17 kilometriä. Osa reiteistä soveltuu liikuntaesteisille, ja lisäksi puistossa on 30 kilometriä pyöräilyreittejä. Nuuksioon suuntaavien kannattaa vierailla myös Suomen luontokeskus Haltiassa, jonka päänäyttelyt esittelevät Suomen 40 kansallispuiston luontoa.

Erityismaininta Nuuksion ruotsinkieliselle nimelle Noux – näin eksoottisesti nimetyn erämaan kutsua ei voi vastustaa!

 

 6. Tapiola

Espoon ikonisin kaupunginosa – varakkaiden kansoittaman Westendin lisäksi – on epäilemättä Tapiola. 1950- ja 1960-luvuilla rakennettu Tapiola on Suomen kuuluisin puutarhakaupunki. Se on osa suomalaista kansallismaisemaa kauniine kerrostaloineen ja piha-alueineen. Tapiolan mukavan väljästi rakennettu miljöö nosti valmistuessaan suomalaisen kaupunkisuunnittelun maailmanmaineeseen. Tapiola on myös Espoon suurin aluekeskus, jonne on keskittynyt merkittävä osa Espoon kulttuuri- ja liike-elämästä – unohtamatta Espoon ainoaa Stockmannia.

Tapiola Sinfoniettan kotipaikka, Espoon kulttuurikeskus, Espoon kaupunginmuseo sekä Espoon Kaupunginteatteri sijaitsevat kaikki Tapiolassa. Tapiolasta on hyvät liikenneyhteydet muualle Espooseen ja Helsinkiin, ja länsimetro on nopeuttanut välimatkoja entisestään. Innostuitko Tapiolasta? Katso, millaisia asuntoja siellä on tarjolla.

 

 7. Espoolainen rakentaa itse oman identiteettinsä

Espoo tunnetaan muualta muuttaneista, töiden perässä Espooseen päätyneistä tai muuten vaan mukavuudenhaluisista ihmisistä, jotka arvostavat asumisen väljyyttä. Espoolaisuus on harvalle samanlainen identiteettikysymys kuin esimerkiksi porilaisuus – tämä ei tietenkään tarkoita, etteivätkö espoolaiset olisi suuria persoonallisuuksia.

Espoolainen voi sulautua tyytyväisesti massaan tai kulkea omia eksentrisiä polkujaan, sillä Espoossa on tilaa kaikkien kukkien kukkia. Espoolainen nauttii siitä, että voi lähteä hiihtämään omalta takapihaltaan ja hurauttaa metrolla Helsingin keskustaan. Espoolainen tykkää yllättää ja huikata kiitoksen bussikuskille, neutraalin ulkokuorensa takaa.

 

8. Herkkusuiden on hyvä elellä Espoossa

Espoossa on runsaasti tarjontaa hyvän ruoan ystäville, ja metro tuo Espoon herkut nyt helpommin myös helsinkiläisten herkkusuiden ulottuville. Hanasaaressa sijaitseva ravintola Johannes tarjoaa pohjoismaista ruokaa ja erinomaisia kasvisannoksia kauniissa saaristomaisemassa. Ravintolan aulassa palvelee myös tunnelmallinen viinibaari, jossa voi talviaikaan nauttia lasillisen biotakan lämmön ääressä.

Helsingin valloittanutta napolilaista pizzaa saa nyt A Bloc -kauppakeskuksessa Otaniemessä sijaitsevasta vasta-avatusta Who the **** is Alice -ravintolasta, jossa herkulliset pizzat valmistuvat aidossa italialaisessa uunissa. Toimituksen kolmas ravintolapoiminta sijaitsee myös Otaniemessä: aidossa puu-uunissa valmistuviin pizzoihin ja pienpanimo-oluisiin panostava Fat Lizard -ravintola on auki iltamyöhään vuoden jokaisena päivänä.

 

9. Saaristo, rantaraitti ja uimarannat kutsuvat merelle

Espoon saaristo jää aivan suotta Helsingin saariston varjoon. Espoon merellisestä elämästä voi nauttia esimerkiksi vuokraamalla kaupunkisoutuveneen, mato-ongella ja pilkillä kalaonneaan kokeillen, imemällä keuhkot täyteen raikasta meri-ilmaa ulkoilusaarilla, tai viettämällä ikimuistoisen teehetken Nokkalan majakalla. Lue lisää rantaraitista ja muista merellisen Espoon ihanista ajanvietteistä Visit Espoon sivuilta.

 

 

10. Päheimmät kauppakeskukset

Espoo on pistemäisten aluekeskusten city. Paikallisista sanotaan usein, että he viihtyvät rakkaiden aluekeskustensa kauppakeskuksissa, joita Espoossa totisesti riittää.

Tapiolassa sijaitsee vuonna 2013 avattu kauppakeskus Ainoa, jonka laajennusosa on vielä rakenteilla. Ainoassa voi aistia hienostunutta Tapiolan-henkeä, sillä Espoon Stockmann Herkkuineen sijaitsee Ainoan tiloissa. Matinkylän keskipiste on upeasti remontoitu ja kätevästi metron reitillä sijaitseva Iso Omena, jonka raikas ravintolamaailma ansaitsee erityismaininnan. Leppävaaraa komistaa Suomen toiseksi suurin kauppakeskus Sello, jonka yli 170 liikkeen kiertämiseen kannattaa varata hyvät kengät ja reilusti aikaa.

Otaniemikin sai vihdoinkin oman ostarin, kun kampuksen yhteyteen avautui loppukesästä 2018 moderni ja uudenlaisia tilankäytön konsepteja testaava kauppakeskus A Bloc. Espoon keskuksessa sijaitsee kauppakeskus Entresse, jonka palveluihin lukeutuu hyvä kirjasto. Kodinsisustajat löytävät kaiken tarvitsemansa sisustukseen erikoistuneesta kauppakeskus Liilasta, ja mikäli jotakin jää vielä uupumaan, niin Suomen ensimmäinen Ikea auttaa.

Miksi Espoo on kaupungeista paras? Etsitkö kotisatamaa purjeveneellesi, tai haluaisitko ostaa sijoitusasunnon länsimetron varren kasvukeskuksesta? Katso Espoon myytävät ja vuokrattavat asunnot sekä avoimet työpaikat.