Vintage-sohvapöytä täydensi olohuoneen sisustuksen

Terästä, lasia ja pala travertiinia – siinä täydellisen sohvapöydän rakennuspalikat. Harvoin rakastun kalusteisiin erityisen palavasti, mutta nyt olen kaksi päivää huokaillut ihastuksesta joka kerta, kun silmäni osuvat tähän sohvapöytään.

Meillä on ollut kunnollisen sohvapöydän kokoinen aukko olohuoneessa jo monta vuotta. En ole löytänyt sinne pöytää joka olisi tarpeeksi iso, tarpeeksi näyttävä sekä hinnaltaan kohtuullinen. Kotimaisia markkinoita ovat dominoineet pienet, pyöreät, puiset sarjapöydät tai kehikkojalkaiset marmorikantiset pöydät, mutta en ole kokenut näistä kumpaakaan mallia meille sopivaksi. Mielestäni sohvapöydän tulee olla kookas, vähintään metri kanttiinsa. Niin se täydentää istuinryhmän sisustusta kauniisti, ja siihen ylettyy kunnolla useammaltakin istuimelta. Pidän myös siitä, että pöytä on painava ja sen materiaalit ovat aikaa kestäviä ja laadukkaita. Yksilöllinen ilme on tietysti mukava lisä.

Toki upeita vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla, mikäli olisin tilannut pöydän ulkomailta ja ollut valmis maksamaan pöydästä useita tonneja. En ollut. Uskoin oikean tulevan kohdalle ajan kanssa ­– ja niin sitten kävikin. Tämä 60–70 -luvun italialainen Artedin sohvapöytä on kaikkea sitä mitä toivoin ja enemmänkin. Olin useaan otteeseen ihaillut kyseisen valmistajan sohvapöytiä huutokauppakamareiden sivuilla ja seurannut hintoja. Muutaman kerran tein tarjouksiakin pöydistä, mutta lopulta luovuin leikistä huutohintojen kohotessa liikaa.

Tällä kertaa olin päättänyt, että se on nyt tai ei koskaan. Jo aloitushuudon tehdessäni asetin automaattikorottajan hinnan sen verran korkealle, että toivoin muiden luopuvan leikistä ennen kattohinnan saavuttamista. Kerrankin pelaaminen kannatti ja lopullinen hinta jäi melko mukavasti sen alle, mitä olisin ollut valmis maksamaan. Automaattikorottaja pelotti ilmeisesti muut huutajat pois pelistä – juuri niin kuin olin toivonutkin!

Pöytä on luonnossa vielä monta kertaa upeampi kuin olin edes uskaltanut toivoa. Paksu lasikansi makaa teräskehikon ja painavan travertiinipalan päällä. Pöydän koko on metrin kanttiinsa ja painoa on lähemmäs 50 kiloa. Jos haaveilet vastaavanlaisesta, näitä upeuksia on saatavilla aina silloin tällöin antiikki- ja huutokauppasivustoilla. Tämä yksilö löytyi Bukowskisin online-huutokauppasivustolta.