Näin sisustat kotisi vastuullisesti

Vastuullinen kuluttaminen ja eettiset arvot ovat nousemassa uusiksi trendeiksi, oli kyse sitten autoilusta, asumisesta tai kodin sisustamisesta. Helpoin tapa kuluttaa vastuullisesti on yksinkertaisesti pysähtyä miettimään, ohjaako hankintaa tarpeen sijaan silkka halu.

Some, trendit ja mainokset herättävät meissä ostohaluja oikeastaan tarpeettomiin tuotteisiin, joista kuitenkin saamme mielihyvää ja jotka tukevat statusta ja identiteettiämme haluamassamme ryhmässä. Voiko kotiaan sisustaa vastuullisesti, ja mitä asioita pitäisi ottaa huomioon hankintoja tehdessään? Listasin alle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit tehdä vastuullisempia valintoja.

1. Suosi laadukkaita ja kestäviä kalusteita

Ostopäätöstä tehtäessä on hyvä kiinnittää huomiota kalusteen valmistusmateriaaleihin. Massiivipuu, vaneri, metalli ja kivi kestävät kalusteissa kauemmin kuin edullisempi lastulevy tai muovi, ja luonnontuotteet ikääntyvätkin kauniimmin kuin keinoaineet. Laadukkaisiin kalusteisiin on myös saatavilla vaihtopäällisiä ja varaosia, jolloin niiden käyttöikä paranee huomattavasti. Tuotteen mahdollinen korjattavuus ja kierrätettävyys ovatkin tärkeitä valintaperusteita.

2. Vältä trendien ääripäitä muotoilussa ja väreissä

Kenties juuri tällä hetkellä trendikkäät, ohuen ohuet käsinojat sohvassa miellyttäisivät silmää kovastikin ja vaaleanharmaa vinyylilankku olisi ainoa mahdollinen vaihtoehto lattiaksi. Muista kuitenkin, että sohvan käyttöiän aikana trendit tulevat muuttumaan vielä monta kertaa ja lattiavärit ovat taas vauhdilla tummumassa. Välttämällä muotoilussa ja väreissä trendien ääripäitä ja valitsemalla niiden sijaan klassisempia vaihtoehtoja kotisi kestää paremmin aikaa – myös visuaalisesti.

Klassiset muodot kestävät aikaa.

3. Suosi vintage-hankintoja

Aina ei tarvitse ostaa uutta, vaan hankintoja voi tehdä myös ostamalla käytettyjä vintage-kalusteita ja -esineitä. Vanhat kalusteet paitsi lisäävät kodin kerroksellista ja persoonallista ilmettä, ovat ne usein sekä edullisempia että laadukkaammista materiaaleista valmistettuja kuin uudet. Hyviä ostopaikkoja ovat huutokaupat, kirpputorit ja vintage-liikkeet, mutta älä unohda myöskään kierrätyskeskuksia ja sukulaisten vinttejä.

Vintage- tuoli huutokaupasta ja senkki kierrätyskeskuksesta.

4. Tuunaa ja tee itse

Värjää valkoiset pussilakanat terrakotaksi, maalaa ja vaihda vanhan kaappisi vetimet tai kokoa uusi sohvapöytä isosta keraamisesta laatasta ja vanhan pöydän kehikosta. Netti on pullollaan ohjeita, kuinka tuunata ja modifioida vanhoja kalusteita. Löytyypä sieltä myös sivusto, jossa on satoja tuunausideoita vain Ikean kalusteisiin. Itse suunnittelemalla ja tekemällä oma mielikuvitus ja taidot kehittyvät samalla huomaamatta ja pian alat katsella tavaroitasi aivan uusin silmin.

Valkoisesta ruskeaksi värjätyt lakanat.

 

Vanhasta viinilaatikosta yöpöytä.