Vinkit parvekesisustamiseen

Kesän tullen pienikin parveke tuo lisäneliöitä kotiisi. Poimi tästä vinkit oman kesäparatiisin luomiseen ja siirrä olohuoneesi kesäksi ulos.

1. Mittaa parveke tai terassi

Isoissa kalustehalleissa kalusteiden mittasuhteet vääristyvät ja kalusteet näyttävät todellisuutta pienemmiltä. Aloita kesäkeitaan suunnittelu siis mittaamalla tila huolellisesti. Voit myös luonnostella tilan mittakaavassa ruutupaperille siten, että yksi ruutu vastaa aina 10 senttimetriä. Näin voit piirtää tilaan myös kaavailemasi kalusteet mittakaavassa ja näet, minkä kokoisia kalusteita tilaan kannattaa hankkia.

2. Suunnittele käyttötarkoitus tilan koon mukaan

Pienelle parvekkeelle ei välttämättä saa mahtumaan kaikkia toimintoja auringonotosta ruokailuun ja hyötypuutarhan hoitoon. Priorisoi toiveesi ja kalusta tila kauniiksi ja mukavaksi sen mukaan. Suuren parvekkeen tila kannattaa puolestaan jakaa eri toimintoihin vaikka ruukuilla tai kevyillä kalusteilla.

3. Valitse materiaalit parvekkeen sääolosuhteiden mukaan

Lasittamattomille parvekkeille kannattaa valita kestävistä materiaaleista valmistettuja huonekaluja, esimerkiksi polyrottinkisia tai kovapuisia kalusteita. Rottinki ja bambukalusteet sen sijaan vaativat suojaa sateelta, joten ne sopivat hyvin lasitetuille parvekkeille. Lasitetuilla parvekkeilla voi myös huolettomammin käyttää vaikka luonnonkuituisia mattoja, kun taas sadetta tai uv-säteilyn haalistavaa vaikutusta eivät säikähdä vinyylistä tai muovista valmistetut matot. Kierrätetyistä PET-muovipulloista valmistetut matot tuntuvat käytössä niin pehmeiltä ja mukavilta, ettei niiden alkuperää uskoisi ollenkaan muoviksi.

Granitin kauniissa Surabaya-rottinkituolissa on kaunis, punottu istuin ja käsinojat.

Finlaysonin ulkokäyttöön soveltuva matto on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista.

4. Valitse kasvit vallitsevien olosuhteiden mukaan

Myös kasvivalinnat tulee sovittaa parvekkeen paahteisuuden tai varjoisuuden mukaan. Kuumalle ja paahteiselle parvekkeelle kannattaa suosiolla valita kasveja, jotka kestävät kuumaa. Erilaiset mehikasvit, aloet ja kaktukset kestävät esimerkiksi hyvin auringonpaahdetta ja pärjäävät ilman jokapäiväistä kastelua. Kesän ajaksi myös sisätiloissa viihtyvät kasvit voi kantaa ulos – monet talvella sisällä viihtyvät kasvit nauttivat parvekkeen lämmöstä ja ilmakosteudesta.

5. Hyödynnä parvekkeen sisustuksessa myös seinäpinnat

Pienestäkin tilasta saa viihtyisän, kun valjastaa myös seinä- ja kattopinnat käyttöön. Yhdistele rohkeasti eri materiaaleja ja tyylejä. Voit ripustaa seinälle amppeleita, lyhtyjä tai vaikka rottinkisia vateja. Mikäli parvekkeen rakenteet kestävät, saa rottinkisesta riippukeinusta ihanan kesäpesän ja se mahtuu pienellekin parvekkeelle.