Vesiaiheen suunnittelu – ota nämä seikat huomioon

Lunta ja räntää sataa taivaan täydeltä, mutta se ei haittaa! Itse asiassa olen salaa hiukan onnellinen, koska hienoinen takatalvi antaa muutaman lisäpäivän aikaa suunnitella pihan suurta muutosta – nimittäin takapihan vesiaihetta!

Ensimmäinen omakotitalomme valtavine pihoineen oli kahdelle kerrostalossa asuneelle parikymppiselle keltanokalle paitsi iso kysymysmerkki, myös todellinen opintomatka pihan ja puutarhan rakentamiseen ja hoitoon. Kahdessatoista vuodessa muutimme mieheni kanssa käsipelillä asvalttipihan kasveja täynnä olevaksi paratiisiksi terasseineen ja istutusalueineen. Pihasta löytyipä lopulta myös kaksi erilaista vesiaihetta. Olen päättänyt rakentaa sellaisen nyt tämänkin kodin pihaan.

Vesi tuo puutarhan äänimaisemaan mukavan lisän. Haihtuva vesi myös parantaa puutarhan pienilmastoa ja saa kasvit viihtymään. Vesiaihetta suunniteltaessa on hyvä miettiä, minkä tyylisen altaan pihaansa haluaa ja tukeeko se talon ja pihan muuta tyyliä. Lisäksi on hyvä miettiä ennakkoon, paljonko allasta ehtii ja jaksaa hoitaa. Mikäli altaaseen halutaan kasveja, kaloista puhumattakaan, on altaan perustamiseen paneuduttava entistä huolellisemmin.

Lumpeet viihtyvät rauhallisessa, virtaamattomassa vedessä.

Koska pihamme on iso ja pidämme vesikasveista, päädyimme isohkoon altaaseen, jonka tyyli nivoutuu talomme henkeen ja materiaaleihin. Pidämme japanilaisen puutarhan hengestä, joten japanilaista puutarhaestetiikkaa on tarkoitus tuoda pihan kasvivalintoihin.

Mutta kuten kuvasta näkyy, muutamasta lisäpäivästa suunnittelun saralla ei ole haittaa. Tällä hetkellä takapihalla on iso monttu, mutta toivottavasti voin jo muutaman viikon päästä esitellä teille valmista allasta.