Kevään kukkaloistoa – istuta sipulikukat ulkolyhtyyn

Narsissit, helmililjat ja muut sipulikukat ovat ensimmäisiä kukkijoita – varsinaisia kevään airuita.  Ne avaavat ulkokukkien istutuskauden, kestäen kevään edestakaisin sahaavia lämpötiloja sekä jopa -10 asteen pakkasta.

Sipulikukkia voidaan istuttaa mitä erilaisempiin ruukkuihin, koska ne eivät tarvitse suurta multatilaa. Niiden juuripaakkuja voi myös huoletta jakaa osiin ja yhdistellä istutuksiin erivärisiä ja -korkuisia lajikkeita. Tällä kertaa istutin perunanarsissit, hyasintit ja upeat vaaleanpunaiset ja valkoiset helmililjat isoihin lyhtyihin, joiden lasiseinät toimivat öisin myös pienenä hallasuojana. Kovin kylmän yön uhatessa lyhdyt on helppo nostaa sisälle.

Poista sipulikukat muoviruukuista ja jaa juuripaakut reilusti osiin. Yhdistele makusi mukaan eri lajikkeita ja värejä asetelmaksi lyhdyn sisään. Kiinnitä huomiota kasvien korkoeroihin, jolloin asetelmasta tulee näyttävämpi. Voit tukea kukkavarsia haluamaasi asentoon laittamalla mukaan koristeellisia oksia. Oksat toimivat myös tukena myöhemmin kukkavarsien kasvaessa pituutta. Juuripaakkua voi puolestaan tukea sitomalla narun sipuleiden ympärille.

Peitä lopuksi juuripaakku sammaleella tai kuivalla heinällä. Voit jättää halutessasi kauniilla narulla yhteen sidotut sipulit myös näkyviin. Sipulikukkia ei tarvitse lannoittaa lainkaan, sillä sipuleissa on itsessään kaikki kukinnan vaatimat ravinteet. Älä myöskään kastele liikaa, etteivät varret veny turhaan honteloiksi.

Lämpiminä päivinä voi lyhdyn ovea pitää auki, jolloin lämpötila lyhdyssä ei nouse liian korkeaksi. Kun kukat ovat kuihtuneet tai asetelma alkaa näyttää rähjäiseltä, voidaan sipulit vielä säästää ja istuttaa ulos kukkapenkkiin.