Toimiva koti joustaa elämäntilanteen mukaan

Asunnon ostaja etsii usein uutta kotia vain sen hetkisten tarpeidensa pohjalta. Elinkaariajatteluun ja kodin joustavuuteen eri elämäntilanteissa kannattaisi myös kiinnittää huomiota ostopäätöstä tehdessä. Kokosin muutaman vinkin asioista, joita on hyvä ottaa huomioon etsiessään loppuelämän kotia.

Korkeusero sisäänkäynnin ja pihan välillä voi olla korkea.

Esteettömyys helpottaa elämää vauvasta vaariin

Pientalot ja asunnot, joiden suunnittelussa on kiinnitetty eritystä huomiota esteettömyyteen eivät helpota vain ikäihmisen tai liikuntaesteisen elämää, vaan esteettömyys tekee myös lapsiperheen arjesta huomattavasti toimivampaa.

Jo sisään muutettaessa on muuttokuorma helpompi kantaa sisään, kun korkeita kynnyksiä ei ole, oviaukot ja käytävät ovat leveitä, tai jos kerrostalosta löytyy hissi. Omakotitalossa kiinnitä huomiota tuulikaapin kokoon ja siihen, että sisään pääsee sujuvasti myös lastenvaunujen, kauppakassien, ison lemmikin tai liikkumista helpottavan apuvälineen kanssa. Sisätiloissa korkeat kynnykset haittaavat kulkua ja aiheuttavat kompastumisvaaraa, kapeista oviaukoista taas on hankala kulkea apuvälineen tai sylissä olevan lapsen kanssa.

Tilava tuulikaappi helpottaa sisääntuloa.

Asumisen perustoimintojen kuten nukkumisen, peseytymisen, ruuanvalmistuksen ja ruokailun tulisi olla helppoa ja turvallista. Kaksikerroksisen talon wc- ja peseytymistilojen, keittiön sekä makuuhuoneiden olisi hyvä sijaita sisääntulokerroksessa, jotta eläminen olisi mahdollisimman vaivatonta myös asukkaalle, jonka toimintakyky ei ole moitteeton. Kiinnitä huomiota myös keittiön yläkaappien korkeuteen sekä laskutasojen määrään. Peseytymistiloissa tuet ja käsijohteet lisäävät turvallisuutta ja helpottavat ylösnousua. Kiukaan ympärillä oleva turvakaide suojaa koko perhettä, ei vain lapsia ja vanhuksia.

Portaat eivät sovellu kaikille.

Valo lisää asumisen turvallisuutta

Kattava ja tarpeeksi tehokas valaistus helpottaa luonnollisesti liikkumista, mutta ympäristön hyvä hahmotettavuus on suoraan yhteydessä myös kodin turvallisuuteen. Erityisesti portaat tai mahdolliset tasoerot sisäkerroksissa tulisi valaista hyvin sivuilta, joko seinään upotettavien tai askelmien sivuun kiinnitettävien porrasvalojen avulla. Yksittäinen kattovalaisin ei välttämättä riitä valaisemaan portaiden askelmia ja se myös luo askelmille varjoja, jolloin ohiastumisen vaara lisääntyy. Liiketunnistimella syttyvät valot ovat käytännölliset pihan lisäksi myös tuulikaapissa ja wc-tiloissa.

Kiinnitä huomiota tilojen muunneltavuuteen ja joustavuuteen

Eri tilojen kyky mukautua erilaisiin toimintoihin ja käyttötarkoituksiin lisää huomattavasti asunnon käytettävyyttä ajan saatossa. Lapsiperheessä tarvitaan asukkaille omia huoneita, mutta voidaanko tilaa muokata toimivaksi myös sen jälkeen kun lapset muuttavat pois kotoa?