Terrazzo haastaa marmorin sisustuksessa

Marmori on ollut sisustajien suosiossa jo useamman vuoden ajan, eikä suotta. Sen kaunis, elävä pinta ja hienostuneet sävyt ovat viehättäneet meitä jo vuosisatojen ajan. Nyt marmorin rinnalle on noussut todellinen haastaja: terrazzo eli mosaiikkibetoni – ei ihan eilen keksitty materiaali sekään!


Nimi terrazzo tulee latinankielisestä sanasta ”terra”, joka tarkoittaa maaperää tai maata. Satoja vuosia vanha terrazzo on alun perin italialainen, paikalla valettava komposiitti- eli sekoitemateriaali, jossa sementtiin sekoitetaan marmorin ylijäämäpaloja. Kovettumisen jälkeen laatan pinta hiotaan kiiltäväksi, jolloin eriväriset marmorinpalat kuvioivat kauniisti harmaata betonipintaa.

Tänä päivänä terrazzo voi marmorin lisäksi sisältää myös lasin, kvartsin tai graniitin paloja ja sementti voidaan värjätä. Käytännössä väri- ja materiaalivaihtoehtoja on nykyään lähes rajaton valikoima. Paikalla valetun paksun lattialaatan lisäksi terrazzoa voidaan valaa tehtaissa valmiiksi laatoiksi, tai vaikka keittiötasoiksi. Myös ohuempia, keraamisen laatan kaltaisia kuivapuristelaattoja saa terrazzo-kuvioinnilla, vaikka ihan samasta tuotteesta ei enää silloin puhutakaan.

Terrazzon käyttökohteita ovat mitkä tahansa sisäseinät ja -lattiat ja myös kosteat tilat, kunhan vedeneristys on hoidettu asianmukaisesti. Terrazzo varaa lämpöä tehokkaasti, joten se on erinomainen valinta lattialämmityksen pariksi vaikkapa keittiöön. Lisäksi terrazzoa voidaan valaa erimallisiin muotteihin, joten siitä voidaan valmistaa niin saumattomia altaita kuin kalusteitakin.

Blau Interiorin inspiraatiokollaasista löytyy pala terrazzoa.

Terrazzo-trendistä ovat villiintyneet myös monet muut sisustusalan toimijat ja kuosia löytyy myös tapeteista, kankaista tai vaikkapa julisteista.