Suunnittelusta toteutukseen – pihan vesiaihe etenee

Alkuun meillä oli varsin vaatimaton ajatus pienestä vesiaiheesta takapihalla, mutta kuin varkain allas on työn edetessä alkanut muistuttamaan yhä enemmän isoa lampea. Vielä on paljon tehtävää, mutta jo nyt pystyy hiukan hahmottamaan, miltä kokonaisuus tulee valmistuessaan näyttämään.

Altaan työstö alkoi jo viime syksynä kuopan kaivuulla, mutta varsinainen rakentaminen aloitettiin vasta tänä keväänä maan sulettua. Kaivuutöissä meillä apuna oli pieni kaivuri, jonka avulla saatiin samalla siirreltyä muutamia isoja kiviä oikeille paikoille. Lapiotöiltä ei kuitenkaan kokonaan säästytty, vaan kuopan reunat piti tasoittaa ja porrastaa käsitöinä. Kuopan pohjalle ja reunoille levitettiin vielä 10 cm:n kerros hienoa hiekkaa sekä suodatinkangas, jotta terävät kivet ja oksat eivät rikkoisi varsinaista allasmuovia.

Kun allas oli täytetty osittain vedellä ja allasmuovi asettunut paikoilleen, kaivettiin muovin reunat maahan ja päälle ladottiin reunaksi liuskekiviä. Tämä vaatii vielä hiukan lisätyöstöä, koska en pidä tuosta näkyviin jäävästä mustasta muovista. Ulkopuolelta muovi peittynee myöhemmin altaan reunoille istutettavilla kasveilla, mutta sisäpintaan täytyy laittaa kookosverkkoa, joka naamioi reunan ja johon voi istuttaa myös vesikasveja.

Altaan pohjalla näkyvä vaalea kivi on allassubstraattia. Substraatin tarkoitus on tasapainottaa veden biologista tasapainoa ja estää näin veden levääntyminen. Harmillisesti nuo substraatin vaaleat kivet erottuvat altaan tummasta pohjasta, tummien kivien naamioituessa pohjaan paljon paremmin. Mutta onneksi pintaan tulee myös vesikasveja, joten eiköhän ne naamio pohjaakin hiukan.

Koska pidän veden kierron aiheuttamasta kevyestä solinasta puutarhassa, olen miettinyt miten saisin veden kiertämään altaassa ilman vettä ilmaan suihkivaa suihkulähdettä. Olen päätymässä ratkaisuun, jossa poraan vanhan ruukun pohjaan reiän ja ohjaan pumpun ja letkun avulla veden valumaan kevyesti ruukkuun ja sieltä sen reunojen yli takaisin altaaseen. Ihan valmista ajatusta toteutuksesta ei vielä ole, joten nähtäväksi jää, miten tämän suhteen edetään.

Nyt ollaan siis tällaisessa vaiheessa ja onneksi jäljellä on vain niitä kevyempiä ja kivoimpia juttuja, raskaimpien rakennusvaiheiden ollessa jo takanapäin. Hyvä siitä tulee aikanaan ja kun vielä sääkin hiukan lämpenee, uskallan alkaa kunnolla istutustöihin.