Selätä kaamos tunnelmoinnilla

Vuoden pimeimmän ajan ollessa käsillä useat meistä tuntevat itsensä tavallista väsyneemmäksi, eikä virta tahdo riittää mihinkään ylimääräiseen. Koska pimeyteen ja sen kestoon emme voi itse vaikuttaa, on ainoa keino yrittää kääntää omaa ajatusmalliaan ja löytää pimeistäkin päivistä jotain positiivista. Näillä vinkeillä selätät kaamoksen ja pimeys tuntuu helpommalta.

Sammuta kirkkaat yleisvalot ja sytytä kynttilöitä eri puolille asuntoa. Kynttilöiden pehmeässä valossa koti näyttää kauniimmalta ja mikä parasta, myös pöly ja pienet roskat häviävät näkyvistä. Kynttilöiden polttoa voi harrastaa muinakin aikoina kuin vain iltaisin. Kokeile olisiko herääminen helpompaa ja lempeämpää, jos aamukahvin joisi hämärässä hitaasti heräten.

Ota kissoista mallia ja nautiskele takan ääressä lämmöstä ja tulesta. Kiireisen päivän jälkeen laita takkaan tulet ja sen sijaan, että heti kiirehtisit muihin askareisiin, malta istua hetki tulen ääressä. Tulen katselemisen on tutkitusti todettu laskevan stressitasoa ja alentavan jopa hetkellisesti verenpainetta.

Pimeys vähentää serotoniinin määrää elimistössä ja se voi aiheuttaa himoa hiilihydraatteihin ja epäterveelliseen ruokaan. Kun päivän muut ateriat ovat kunnossa, voit kuitenkin hyvällä omalla tunnolla sallia itsellesi kahvin tai glögin kera pienen herkkupalan. Istu alas nautiskelemaan rauhassa ja keskity hetkeen.

Saunominen on rentouttavaa ja saunan hämärässä valossa mielikin tasaantuu. Lisää tippa eteerisiä öljyjä sisältävää saunatuoksua löylyveteen ja saat tuoksuvan saunahetken. Jos et omista saunaa, voit myös laskea itsellesi ammeeseen ihanan tuoksuisen vaahtokylvyn, tai miksei vaikkapa vain käydä suihkussa kynttilänvalossa. Jos puolityhjät shampoo-pullot ja eriväriset pyyhkeet rasittavat esteettistä silmääsi, siirrä ne yksinkertaisesti pois näköpiiristä vaikka vain oven ulkopuolelle. Poissa silmistä, poissa mielestä!


Ystävien tapaaminen auttaa jaksamaan paremmin pimeämmän jakson yli. Aina ei tarvitse kokoontua ruuan äärelle, pelkkä kahvitteluhetkikin ystävän kanssa piristää. Yksin syödessäänkin kauniisti kattaminen kruunaa hetken ja saa ruuankin maistumaan paremmalta. Pienillä asioilla on suuri merkitys.

Kausi- ja jouluvalot tuovat lisää valoa talveen ja pimeyteen. Laita kausivaloja esille ikkunoille, kynttilälyhtyihin, pihalle, terassille tai parvekkeelle. Tuo kuusi sisälle hyvissä ajoin ennen joulua ja fiilistele sen valoja ja tunnelmaa sydämesi kyllyydestä. Joulunaika on niin lyhyt, joten miksi et nauttisi kauniisti koristellusta kuusesta kerrankin pidemmän kaavan kautta.

Hyvää joulua ja joulun odotusta kaikille!