Jouluinen kukka-asetelma on helppo tehdä itsekin

Jouluinen kukka-asetelma valmistuu nopeasti ja helposti muutamasta kukasta, sammaleesta ja isohkosta astiasta tai korista.

Jouluvalmisteluni alkoivat hiljalleen edetä, kun hain viime vuoden tapaan paikallisesta kukkakaupasta kukkia ja sammalta ja kokosin niistä jouluntuoksuisen asetelman. Parista erivärisestä skimmiasta, jouluruususta ja hyasintista saikin aikaan näyttävän asetelman, johon lisään joulun lähestyessä vielä muutamia koristeita.

Olen aina koonnut sekä kimput että asetelmat itse. Silloin saan kokonaisuuteen juuri niitä kukkia ja koristeita mitä milloinkin haluan käyttää. Yksinkertaisen asetelman teko ei vaadi mitään sen kummempia erikoistaitojakaan.

Aloita asetelman teko valitsemalla tarpeeksi suuri maljakko, kori tai vati, mihin ostamasi kukat mahtuvat kauniisti. Mikäli astia ei ole vedenpitävä tai se ei kestä kosteutta, suojaa sen sisäpuoli muovilla, ettei kasvien kasteluvesi valu pöydälle tai pilaa astiaa. Voit tukea kukkia oikeaan asentoon laittamalla muovia myös kukkien multapaakkujen väliin. Itse asettelin reunimmaisia kukkia hiukan ulospäin vinoon, jotta ne näkyvät kauniisti joka puolelta.

Peitä lopuksi muovit ja kukkien multapaakut sammaleella. Sammalta saa kukkakaupoista, mikäli sinulle ei ole omaa pihaa tai paikkaa, mistä sammalta kerätä. Muista, että luonnosta sammaleen keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Jätin asetelman nyt vielä ilman koristeita, mutta koristeina voi käyttää niin käpyjä, havuja, rusetteja kuin jouluisempiakin koristeita, kuten joulupalloja tai enkeleitä. Iso rusettikin voi olla juhlavan näköinen.

Kukka-asetelma on kauneimmillaan jouluna, kun valitset asetelmaan nuppuisia kukkia. Etenkin sipulikukat kuten hyasintit ja amaryllikset ehtivät jouluun mennessä avautua kauniisti. Muista kastella asetelmaa säännöllisesti, mutta maltilla. Mikäli mahdollista, vie asetelma yöksi vaikka viileälle kuistille. Näin saat nauttia kauniista asetelmastasi mahdollisimman pitkään.