Miten kierrättää kodin tavaroita vastuullisemmin?

Turhan tavaran karsiminen ja ”konmarittaminen”, eli kodin tavaroiden järjestäminen japanilaisen siivousgurun Marie Kondon oppien mukaan, on ollut trendikästä jo tovin. Miten ja mihin erilaisia tekstiilejä ja kalusteita voi kierrättää, jottei tavara päädy turhaan sekajätteeseen kuormittamaan luontoa? Alla hyödyllisiä kierrätysvinkkejä kodin tavarakaaoksen raivaajille!

Huonekalut

Kierrättäminen ei poista tavaraa maailmasta, mutta kulunut sanonta ”toisen roska on toisen aarre” pitää edelleen paikkansa ja kunnossa oleva kaluste kannattaakin laittaa kiertoon eikä laahata kaatopaikalle. Mikäli kukaan ystävistäsi ei ole kiinnostunut, ehjiä kalusteita kannattaa myydä eteenpäin nettikirpputoreilla tai -huutokaupoissa. Jos myyminen tuntuu työläältä, voit lahjoittaa ehjät ja siistit kalusteet myös paikkakuntasi kierrätyskeskukseen. Kierrätyskeskuksilla on yleensä myös maksuton noutopalvelu, mikäli et omista autoa tai saa muuten kuljetusta järjestymään.

Rakennustarvikkeet

Jäikö remontista ylimääräistä lattialankkua tai mietitkö mihin kierrättäisit vanhat käytöstä poistetut ovet ja ikkunat? Rakennusapteekit ja varaosapankit ottavat myyntitilille myyntiin vanhoja, perinteisiä rakennustarvikkeita ja välittävät niitä eteenpäin vanhaa kunnostaville. Uudempia materiaaleja, kuten väliovia ja karmeja, voi tarjota kierrätyskeskuksille tai myydä eteenpäin netin remonttiryhmissä.

Vaatteet ja tekstiilit

Ehjät ja siistit tekstiilit kelpaavat moniin paikkoihin, kuten myyntiin kirpputoreille ja etenkin lastenvaatteet kulkevat siellä hyvin. Uffin ja Fidan vaatteiden kierrätyspisteitäkin löytyy lähes jokaiselta paikkakunnalta. Puhdasta puuvillalumppua ottaa vastaan Pelastusarmeija, jonka lumpunkeräykseen kelpaavat esimerkiksi t-paidat, lakanakankaat, pyyheliinat ja collegekankaat, joissa on yli puolet puuvillaa. Myös rikkinäiset ja huonot vaatteet ja kankaat käyvät. Lumput menevät räteiksi muun muassa teollisuuteen. Vanhoja lakanoita, pyyhkeitä ja huopia voi tarjota myös löytöeläinkoteihin ja eläinsuojeluyhdistyksiin.

Ruoanlaittovälineet ja astiat

Kodin keittiövälineet ovat kovassa käytössä, joten niitä täytyy välillä uusia. Vanhat paistinpannut ja kattilat voi toimittaa pienmetallikeräykseen, mutta vanhat aterimet kannattaa lahjoittaa vaikka hyväntekeväisyyskirppikselle – muun muassa koruntekijät ja askartelijat etsivät niistä usein materiaaleja. Yllätyksenä saattaa tulla, etteivät rikkinäiset juomalasit, posliinikupit, lasiset kahvipannut tai edes ikkunalasi kuulu lasinkeräykseen, vaan ne lajitellaan sekajätteeseen.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Kun vanhasta televisiosta, vatkaimesta tai tietokoneesta aika jättää, ei niitä kannata säilöä kaappeihin, vaan pyri hankkiutumaan rikkinäisistä laitteista eroon saman tien. Muista kuitenkin, ettei sähkö- ja elektroniikkaromua saa jättää kiinteistöjen jätekatoksiin pyörimään, vaan ne tulee viedä viralliseen SER-keräyspisteeseen, josta laitteet kuljetetaan kierrätykseen. Sähkölaiteromuksi luokitellaan käytöstä poistetut laitteet, jotka tarvitsevat toimiakseen sähkövirtaa tai sähkömagneettista kenttää. Palautus SER-pisteisiin on aina maksutonta.

Osa sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvistä kaupoista vastaanottaa myös kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaiteromua ja kierrättää ne asianmukaisesti, jolloin ne eivät päädy sekajätteen joukkoon kuormittamaan luontoa.

Valaisimet

Käytöstä poistettuja ja viallisia valaisimia ei tulisi heittää sellaisenaan sekajätteeseen vaan ne tulisi purkaa osiin ja niiden metalli-, muovi-, lasi- ja puuosat tulisi kierrättää asianmukaisesti. Liitäntälaitteet sekä valaisimet joissa on kiinteä poltin, kuten jouluvalot ja valosarjat, kierrätetään sähkö- ja elektroniikkaromukeräykseen tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin, jotka ottavat vastaan myös käytöstä poistettuja viallisia valaisimia.

Pienloistelamput eli energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät raskasmetalleja ja muita loisteaineissa olevia ongelmajätteitä ja siksi ne tulee kierrättää SER-keräyspisteisiin, vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin tai lamppuja myyvään liikkeeseen.

Etkö tiedä mihin, minne tai miten kierrättää? Kierrätys.infosta löydät valtakunnallisesti lähimmät kierrätyspaikat ja kierrätys- ja lajitteluohjeet.

 Juttua varten on kerätty tietoa muun muassa STEK.fi:n ja kierrätys.infon sivuilta.