Matkatuliaisena Picasso

Terveisiä Etelä-Ranskasta! Reissutuliaiseni koostuvat pääsääntöisesti herkuista – viineistä, suklaasta, hilloista tai juustoista, mutta tällä kertaa kuitenkin ostaa päräytin Nizzan antiikkimarkkinoilta Pablo Picasson näyttelyjulisteen vuodelta 1973. Valmiiksi kehystettynä ja 66x85cm-kokoisena!

Viikon kestävän reissun viimeisenä päivänä suunnistimme Nizzaan ja koska lentomme Suomeen oli vasta illalla, oli meillä koko päivä aikaa kierrellä ihailemassa kaupunkia. En koe yleensä matkoillani tarvetta koluta kauppoja, mutta kaikenlaiset antiikki- ja kirpputorit vetävät kyllä puoleensa. Niinpä tälläkin kertaa laitoin puhelimen hakuun sanat ”antique market” ja ”Nizza”. Lyhyehkön aamulenkin jälkeen löysimmekin itsemme korttelialueelta, jossa oli pieni antiikkikeskittymä.

Olin jo tovin Suomessa etsinyt seinällemme sopivaa Picasson vintage-näyttelyjulistetta ja kun sellainen odottamatta iskeytyi näkökenttääni erään pieneen antiikkiliikkeen takaseinällä, en suostunut irrottamaan naamaani liikkeen näyteikkunasta, vaikka liike näytti olevan suljettuna. Hetken päästä takaani kuului kuitenkin anteeksipyyntö ja kaupan omistaja, viehättävä vanhempi daami, tuli päästämään sisälle tämän kiihtyneen oloisen turistin.

Koska olin lähes varma, etten saisi kokonsa vuoksi valmiiksi kehystettyä julistetta kuljetettua sisälle lentokoneeseen, yritin ensin neuvotella pelkän julisteen ostamista. Sinnikäs madam oli kuitenkin sitä mieltä, että kannatti yrittää ja ettei hän mielellään myisi pelkkää kuvaa, joten hetken päästä heiluimme ympäri Nizzaa taulu kainalossa muita tuuppien. Tarkemmin sanottuna, mieheni heilui!

Lentokentällä valitsin taktisesti lempeimmän näköiset miehet, niin tsekkauksessa kuin turvatarkastuksessakin ja kas – ainoa haaste lopulta oli se, mihin taulu koneessa laitetaan. Onneksi avulias stuertti vinkkasi lokeron, jossa säilytetään koneen pyörätuolia ja tämän päälle saatiin lopulta, juuri ja juuri, taulu mahdutettua. Hiukan lasi narisi, kun työnsimme lokeron ovea kiinni, mutta ehjänä koko komeus lopulta saatiin kuitenkin kotiin saakka. Saattaa kulua taas hetki ennen kuin mieheni uskaltautuu kanssani reissuun!