Ihastu ja inspiroidu sisustussuunnittelijan kodin tyylistä – osa I

Vuosien aikana olen saanut aika ajoin sähköposteja, joissa pyydetään vinkkejä oman kotini tyyliseen sisustukseen. Mielestäni koti on parhaimmillaan silloin, kun se heijastelee asujansa persoonaa ja tyyliä. Päätin kuitenkin tehdä sisustuslehtien tapaan muutaman kollaasin, joihin on poimittu kotimme avainelementtejä.

Kotimme tyyli on vahva sekoitus erityylisiä tavaroita ja kalusteita, enkä mieti esineiden yhteensopivuutta. On tärkeämpää, että ne viehättävät silmääni yksittäisinä elementteinä ja erityisen tärkeitä ovat toiminnallisuus ja mukavuus. Yhtenäinen ja rauhallinen värimaailma saa eri aikakausien kalusteet sopimaan hyvin yhteen ja pieni epätäydellisyys mielestäni vain lisää viehättävyyttä.

Olen laiska siivoamaan jatkuvasti, mutta meillä käy paljon vieraita ja omistamme useita lemmikkieläimiä. Jo siksikin materiaalien tulee olla helposti puhdistettavia, kestää elämää ja patinoitua kauniisti. Aidot materiaalit ovat usein kaikkea tätä, ja siksi kiinnitän niihin paljon huomiota.

Myös oma elämäntapamme näkyy kalustevalinnoissa. Ruokapöydän ääreen pitää mahtua paljon ihmisiä, sen pinnan pitää olla tarvittaessa kunnostettava ja tuolien pitää olla verhoillut ja pehmustetut, jotta niissä on mukava istua pitkään. Nojatuolissakin pehmeys ja ergonomia merkitsevät enemmän kuin viimeiset trendit. Salin ja keittiön läheisyydessä on paljon erilaisia istuimia, koska vietämme siellä eniten aikaa sekä kaksin että seurassa. Kaikille löytyy aina mieleinen paikka, tehdäänpä yhdessä ruokaa tai vaan jutustellaan rennosti.

Käytän paljon design- ja vintage-kalusteita jo siitäkin syystä, että niiden muotokieli on ajatonta ja materiaalien viimeistelyt ovat huippuluokkaa. Puuosien sileät ja saumattoman näköiseksi hiotut liitokset ovat vertaansa vailla, eikä viilujen paksuudessa ole säästelty. Kalusteet kestävät verhoilua, hiomista tai pintakäsittelyä yhä uudelleen ja uudelleen. Ne tulevat ajan myötä edullisemmaksi kuin jatkuva uusien hankinta. Siitäkään ei ole haittaa, että laadukkaan vintage-kalusteen voi saada hankittua itselleen lastulevyisen hinnalla. Ei tarvitse paljon miettiä, kumman valitsen.

Tykkään myös näperrellä ja tehdä käsilläni asioita. Kaikki tuunaukseni eivät aina mene maaliin, mutta onnistuessani olen hyvin tyytyväinen itseeni. Myös mielikuvitus ja kyky nähdä, mitä eri asioista voisi saada aikaan kehittyvät jatkuvasti. Harrastukseni sai alkunsa parikymppisenä tyttönä, jolloin mielitekoja oli paljon enemmän kuin rahaa – ei ollut muuta mahdollisuutta kuin tehdä ja tuunata itse.