Eksoottinen trendikukka banksia

Maaliskuun alussa kevään tulo näkyy kukkakaupoissa. Ensin saapuvat tulppaanit kaikissa väreissään, pian sen jälkeen anemonet ja muut vuokot, sitten kirkkaankeltaiset onnenpensaan oksat, jotka suorastaan huutavat kevättä. Tällä kertaa kukkakaupasta kotiin lähtivät kuitenkin isot, keltaiset banksia-kukat.

Kuten muoti kiertää vaatteissa tai sisustuksessa, vaihtuvat myös sisustuksessa pinnalla olevat kukat trendien mukaan. Tukholman helmikuisilla messuilla näkyi heinien lisäksi erityisen paljon tätä proteakasvien sukuun kuuluvaa, näyttävää banksiaa ja sitä oli tietysti pakko saada omaankin maljakkoon.

Sen verran harvinainen kukka on kuitenkin kyseessä, ettei ihan joka kukkakaupasta löydy banksiaa valmiina. Niitä saa kuitenkin tilauksesta, kuten nämä omanikin pienen kaupungin kukkakauppaan saapuivat. Kolmen banksian lisäksi valitsin kimppuun muutamia nuokkuvia ja rentoja ranskalaisia tulppaaneja sekä pari strelitzian lehteä vaihtelevaa muotokieltä tuomaan.

Kukan tuoksu on miellyttävä ja mieto. Se muistuttaa hiukan kurkun tai aloe veran tuoksua: raikas ja niin mieto, etten usko tuoksun helposti ärsyttävän. Banksian ostohinta on tavan tulppaania hiukan kalliimpi, mutta banksia kestää maljakossa kauan kauniina. Senkin jälkeen kun kasvin lehdet ovat kuivuneet ja kellastuneet, säilyy kukinto kuivakukkana vielä tovin ennen kun keltainen väri alkaa pikkuhiljaa haaleta.