2019 on hyvä vuosi ostaa ensiasunto

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus antaa vinkkinsä asunnon ostoa suunnittelevalle ja kertoo, mitä nykyisestä markkinatilanteesta tulisi ajatella. Hän neuvoo kääntämään katseet omaan talouteen ja kattojen yllä näkyviin rakennusnostureihin.

Asuntoilmoitusten selaaminen ja hulppeista unelmakämpistä haaveileminen voi olla hauskaa ajanvietettä. Kun uutta kotia etsii tositarkoituksella, kannattaa kuitenkin ensin tarkastella omaa taloutta ja asuntoon liittyviä tarpeita. Juhana Brotherus ottaisi lisäksi selvää ainakin kolmesta mittarista, joiden avulla saa selvyyden ostoajankohdan otollisuudesta: Kauppamäärät kertovat siitä, mihin suuntaan markkina on menossa. Korkoja kannattaa tarkastella ja hankkia niiden kehityksestä tietoa monesta eri lähteestä.

”Korkojen odotetaan nyt pysyvän pohjalla pitkään, mutta asuntolainakin on toki pitkäaikainen. Korot voivat nousta myöhemmin laina-ajan kuluessa, joten lainan tunnollinen lyhentäminen kannattaa”, Brotherus kertoo.

Lisäksi etenkin pienemmillä paikkakunnilla on syytä seurata rakentamista.

”Jos kunnantalon katolta ei tällä hetkellä näy yhtäkään rakennusnosturia, niin kyllä se kertoo siitä asuntomarkkinasta – -. Jos siellä taas näkyy rakennusnostureita, niin se kertoo siitä, että siellä on kysyntää tulossa ja vetoa myös tulevina vuosina”, Brotherus vertaa.

 

Tarjontaa riittää myös hitaalle ostajalle

Millainen tarjonta asuntomarkkinoilla sitten on tänä vuonna? Yleistyksiä ei voi tehdä koko Suomen tai edes yksittäisten kaupunkien osalta, mutta uudiskohteita on myynnissä enemmän kuin aiempina vuosina. Niiden osuus myynnissä olevista asunnoista oli aiemmin noin neljännes, kun taas nyt suurissa kaupungeissa osuus on 30 tai jopa 40 prosentin luokkaa. Sitä, kuinka suuri osa uudisasunnoista päätyy sijoittajille, on vaikea arvioida. Tavallisen ostajan kannalta tilanne on kuitenkin parempaan päin, sillä vielä pari vuotta sitten sijoittajat haalivat kaikki yksiöt tietyillä alueilla jo ennen asuntonäyttöjä.

”Kyllä sanoisin, että jos miettii sitä asunnon ostoa –, niin nyt on siinä mielessä hyvä tilanne, että valinnanvaraa on, kun uusia asuntoja tulee paljon. Ja asuntosijoittamisen buumi on vähän hiipunut, jolloin siellä on näille hitaammille ensiasunnon ostajille tilaa.”

 

Hintakehitystä ei tarvitse spekuloida

Elämän suurimman ostopäätöksen äärellä yksi merkittävimmistä kysymyksistä on tietenkin asunnon hinta. Brotherus arvioi hintatasoa suhteessa kotitalouksien palkkoihin, muihin ansioihin ja vuokriin, ja toteaa niiden olevan tasapainossa. Käsillä ei siis ole asunto-ale eikä toisaalta asuntokuplakaan.

”Asuntomarkkinoille voi lähteä omista tarpeista ja tilanteista, ja tämä on tavallaan se paras tilanne. Ei tarvitse spekuloida sitä, että onko asuntomarkkinat kasvukeskuksissa romahtamassa, tai hinnat karkaamassa käsistä.”

Kun ostopäätös lähenee, Brotherus kehottaa olemaan rohkea. Omalta pankilta voi pyytää lainalupauksen lisäksi apua ja sparrausta, ja tarjousta tehdessä voi tänä vuonna olla saumaa tinkimiselle.

Löydä ensiasuntosi Oikotien myytävien asuntojen sivuilta.

Teksti ja kuvat: toimitus

Artikkeli on julkaistu alun perin 27.3.2019.