Talvella luonto vetäytyy lepotilaan, joten mitäpä mekään hötkyilemään. Tuunaa asunnostasi ihana talvipesä ja keskity viihtymään kotona!
Mukavaa oloa, kiireetöntä tunnelmaa ja arkisesta elämästä nautiskelua – siitä on hyggeily tehty. Termi on tanskalaisten keksimä, eikä sitä voi suoraan kääntää suomeksi. Kenties hyggen olemuksen voivatkin ymmärtää vain ne, jotka onnistuvat pääsemään oikeanlaiseen rentoon mielentilaan.
Siinä auttaa kodin sisustaminen talviseen kotoiluun sopivaksi. Näillä ohjeilla luot puitteet, jotka kutsuvat pakoon viimaa ja tuiskua!
Siistissä kodissa on mukava hyggeillä
Talvella tulee joka tapauksessa vietettyä kosolti aikaa sisätiloissa, joten miksi et satsaisi kodin viihtyvyyteen kerrankin kunnolla?
Kenties kaikkein edullisin keino parantaa kodin viihtyisyyttä on siivous. Kuuraa viikkosiivousta perusteellisemmin ja nauti puhtaan raikkaasta kodista; siistissä ja pölyttömässä asunnossa huoneilmakin on puhtaampaa. Jos kaipaat inspiraatiota, katso nämä siivouskuningatar Auri Kanasen vinkit vuodenvaihteen siivoukseen.
Tai mitä jos valloittaisit vihdoin pitkään piinanneen tavaravuoren? Sen, joka häälyy silmänurkassasi aina kun haluaisit vain katsella televisiota kaikessa rauhassa. Jos alkuun pääseminen tuntuu hankalalta, aloita lukemalla nämä ammattijärjestäjä Laura Holmströmin oivallukset tavarakaaoksen kesyttämisestä.
Olennaista on, että siivoilet vailla minkään maailman kiireen tuntua. Aikataulupaineet ja suorittaminen eivät nimittäin kuulu hyggeilyn henkeen! Laita vaikka rentouttava podcast, kuunnelma tai äänikirja luureihin ja nautiskele ajan kanssa työsi tuloksista.
Jos siivoaminen tai järjestely ei juuri nyt innosta, himmennä valaistusta ja palaa asiaan keväämmällä.
Pesänrakennus tarjoaa puuhaa talveksi
Näyttävää muutosta kodin ilmeeseen saat vaihtamalla seinämaalit uusiin. Jo yhden tehosteseinän maalaaminen voi tehdä ihmeitä kodin tunnelmalle! Valitse sävy, joka hivelee silmää ja joka sopii muuhun sisustukseesi. Mallipaloja sävyistä saat maalikaupoista. Teippaa ne seinään, jonka aiot maalata ja katso, miten luonnonvalon muuttuminen vaikuttaa väriin eri vuorokaudenaikoina.
Jos olet käsityöihmisiä, hyödynnä osaamistasi kodin laittelussa. Ompele verhot, koristetyynyt tai uusi pöytäliina, virkkaa viherkasville amppeli tai nikkaroi jotakin pientä. Jos ikkunoista vetää, tarkista tiivisteiden pitävyys ja vaihda ne tarvittaessa uusiin. Omantahtinen puuhastelu kotosalla on hyggeilyä parhaimmillaan.
Lämpimät materiaalit kutsuvat pötköttelemään
Talvikodin ihanimmat tekstiilit tuntuvat pehmeiltä kuin pumpuli. Sisusta talvipesäsi neulotulla ja huovutetulla villalla, sametilla, fleecellä, tekoturkiksilla ja muilla lämpöisillä materiaaleilla. Kerrosta erilaisia materiaaleja rohkeasti, jotta saat sisustukseen kiinnostavuutta ja kontrastia.
Älä suotta kursaile pehmusteiden määrässä, sillä mikä olisi suloisempaa kuin kellahtaa päiväunille omaan unelmanpehmeään talvipesään?
Lue myös: Oletteko muuttamassa yhteen? Lukekaa nämä viisi kullanarvoista vinkkiä.
Rauhallinen äänimaailma rentouttaa
Hyggeilykodin äänimaailma saa mieluusti olla mukavan vaimea. Muistele, miltä lumilinnassa tai metsässä nietosten keskellä kuulostaa, ja jäljittele lumen vaimentamaa äänimaailmaa.
Äänieristystä saat paksuista matoista, joita voit kerrostaakin. Myös trendikkäät villaiset ryijyt ja taljat antavat mukavasti äänieristettä. Ryijyjä, lampaantaljoja ja muita pehmoisia aarteita kannattaa metsästää Tori.fistä.
Lue myös: Japandi-sisustus rauhoittaa kiireisen mielen
Valaistus kutsuu viihtymään
Oikein valaistuna pimeä vuodenaika näyttää upealta! Yksi talvikodin olennaisimmista sisustuselementeistä onkin juuri valo.
Talvella päivät ovat lyhyitä, joten ota kaikki irti niukasta luonnonvalosta. Ripusta ikkunoihin pellavaiset verhot ja anna talven valon tulla huoneisiin.
Hyödynnä talvikodin valaistuksessa erilaisia valonlähteitä. Jokaisesta huoneesta on hyvä löytyä yksi melko kirkasta valoa antava valaisin, mutta valitse talvisisustukseesi myös pehmeän ja lämpimän sävyisiä polttimoita.
Katto-, lattia-, pöytä- ja seinävalaisimia kerrostamalla saat loihdittua moniulotteisen tunnelmavalaistuksen. Asenna valaisimiin himmentimet, ja kokeile myös, millaisia tunnelmia saat loihdittua suuntaamalla valoa eri korkeuksille, eri suuntiin, suoraan ja epäsuorasti seinän kautta.
Kruunaa talvikotisi valaistus vielä aidoilla tai led-kynttilöillä. Molempia löytyy tänä päivänä moneen sisustusmakuun.
Saatat hämmästyä siitä, kuinka paljon valaistus muuttaa kotisi tunnelmaa.
Lue myös: Uutta ilmettä olohuoneeseen – Janne Naakan sisustusvinkit
Hillityt värisävyt rauhoittavat
Seesteistä tunnelmaa saat loihdittua pidättäytymällä hillityssä väripaletissa. Beiget, greiget ja valkoiset, pehmeät harmaat, hillityt ruskeat sekä himmeät siniset ja vihreät ovat erinomaisia valintoja talvikotiin, sillä niillä on rauhoittava vaikutus.
Jos haluat sisustaa trendikkäästi, mutta rauhoittavasti, valitse sävyksi väriasiantuntija Pantonen vuoden 2025 sävy Mocha Mousse eli mokkavaahto.
Virkistä neutraaleja sävyjä pienillä väriläiskillä makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi roosan sävyjä, poltettua oranssia, syviä metsänvihreitä, lämpimiä keltaisia tai mausteisia punaisia.
Lue myös: Skandinaavinen sisustus kutsuu luonnonvalon kotiin
Sisustusesineet pääsevät paraatipaikalle
Sytytkö runsaasta sisustuksesta vai onko minimalismi omin juttusi? Asemoi kutkuttavimmat sisustusesineet talvipesäsi paraatipaikalle. Kehystä valokuvat tai grafiikanlehti seinätauluksi ja nosta isoäidin vanha kynttilänjalka päivänvaloon. Korosta sisustuksesi suosikkikohteita hienolla valaistuksella.
Poimi lempimaljakkoosi talventörröttäjiä tai havuja, tai hae läheisestä kukkakaupasta kimppu leikkokukkia elävöittämään sisustusta. Jos nautit käsillä tekemisestä, kokoa kävyistä, risuista, kuivatuista sitrusviipaleista, kanelitangoista ja muista aarteista tunnelmallinen asetelma.
Ripusta lopuksi ulko-oveen talvinen kranssi ja makuuhuoneen oveen kyltti: ”Vielä viisi minuuttia… Ei saa häiritä!”
Olet nokosesi ansainnut.
Lue myös: Marko Paananen: Suomalaisen pahin sisustusmoka on tyytyminen