Aloitin laatoitusprojektin suunnittelemalla laattojen koon ja jaon sopimaan portaisiin mahdollisimman vähin leikkauksin. Tein suunnitteluosuuden 3D-suunnitteluohjelmalla, mutta paperille luonnostelemalla pääsee samaan lopputulokseen.
Jako tulee tehdä niin, että laatoitus näyttää tasapainoiselta, eikä puolikasta pienempiä laattoja tarvitse käyttää. Kannattaa piirtää portaisiin koko matkalle ensin keskimerkki ja kokeilla, onko parempi asettaa ehjä laatta merkin keskelle vai kahden laatan väliin.
Mieti porraslaattojen asettelu niin, että porraslaatta tulee laatan paksuuden verran ulos portaan etureunasta. Niin pystylaatan reuna jää piiloon. Meillä 30 cm laatta osui portaisiin leikkaamatta, kun asettelu tehtiin kuvassa näkyvällä tavalla.
Valitsimme karheapintaisen antrasiitin värisen, 30×60 cm laatan, jossa kura ja hiekka eivät näy. Laatat sopivat väritykseltään saumattomasti pihan betonilaattoihin.
Kiinnityslaastina käytimme pakkasenkestävää saneerauslaastia. Sekoitimme sen ohjeen mukaan vasta kun kaikki laatat oli leikattu valmiiksi – näin laasti ei joudu seisomaan pitkiä aikoja ämpärissä ja pysyy notkeana koko työskentelyn ajan.
Koska portaat olivat olleet betonipinnalla useamman vuoden ennen laatoitusta, pesimme ne hyvin juuriharjalla ennen laastin levitystä. Levitimme laastin hieman kostealle betonille, jotta kuiva betoni ei imisi liikaa kosteutta pois laastista.
Kun työ oli suunniteltu hyvin sekä laatat leikattu valmiiksi ja numeroitu ennen kiinnitystä, sujui ladontavaihe melko nopeasti. Huomaa ammattimaiset työkengät ja keskittynyt ilme!
Saumaamme laatat harmaalla saumalaastilla, kunhan tilattu väri saapuu paikalliseen rautakauppaan. Laatan pinta on karhea ja saumalaasti tarttuu siihen todennäköisesti ärhäkästi liippausvaiheessa. Suojaammekin saumojen molemmat puolet leveällä maalarinteipillä ennen saumalaastin levitystä. Vaikka teippaus lisää työtä, uskon sen olevan pienempi paha kuin laatan pintaan tarttuneen saumalaastin pesu myöhemmin.