Pihasuunnittelulla viihtyisä piha ja puutarha

Isä ja lapsi rakentamassa hyönteishotellia pihamaalla.

Estetiikkaa ja elämäntyylin huomioimista – siinä onnistuneen pihasuunnittelun ainekset. Lue käytännönläheiset vinkit oman pihan ja puutarhan suunnitteluun.

Pihasuunnittelun lähtökohtana on asukkaiden elämäntyyli. Hyvin suunniteltu piha vastaa käyttäjiensä tarpeisiin, tuntuu toimivalta, miellyttää silmää ja on riittävän helppohoitoinen.

Huonon pihasuunnittelun tuloksena puolestaan voi olla piha, jossa liikkuminen on vaivalloista tai josta kaikki asukkaat eivät löydä tilaa omalle ajanvietolleen. Epäonnistuneen pihasuunnittelun lopputuloksena voi olla piha, jossa kukaan ei viihdy, koska pihalla ei ole mielekästä tekemistä tai haluttuja asioita ei mahduta tekemään.

Kokosimme tähän artikkeliin seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon pihasuunnittelussa.

Hyvä pihasuunnittelu vastaa asukkaiden tarpeisiin

Heti pihasuunnittelun ensi metreillä on hyvä pohtia ja listata asukkaiden kesken, millä tavalla pihalla aiotaan viettää aikaa. Jos pihalla ja puutarhassa halutaan treenata, nikkaroida tai harrastaa tilaa vaativia pihapelejä, kannattaa nämä tarpeet huomioida jo pihasuunnittelun yhteydessä.

Lapsiperheen pihan suunnittelussa pihalle pitää järjestää riittävästi tilaa leikkiä ja temmeltää. Pihasuunnittelussa erityistä huomiota tulee kiinnittää turvallisuuteen, kuten materiaalien liukkauteen eri sääolosuhteissa, kaiteiden korkeuteen ja tukevuuteen sekä portaiden turvallisuuteen. Kun piha on hyvin suunniteltu, ei lasten tarvitse varoa askeliaan eikä vanhempien pelätä herkkien puutarhakasviensa puolesta.

Jos pihalla kestitään usein vieraita, kannattaa jo pihasuunnittelussa varata paikka kunnon pöytäryhmälle. Innokkaan ruoanlaittajan pihalle puolestaan on hyvä suunnitella toimiva kesäkeittiö, josta on helppo kulkea sisälle taloon ja vesipisteelle.

Viherpeukalon pihaan ja puutarhaan kannattaa jo pihasuunnittelun yhteydessä järjestää paikka puutarhanhoitoon tarvittaville välineille.

Pihasuunnittelussa päätetään siis toiminnot, jotka pihalle halutaan tuoda, mutta lisäksi merkittävään rooliin pihasuunnittelussa nousee eri toimintojen sijoittelu. Jos pihalla halutaan samanaikaisesti pelata palloa ja rentoutua riippukeinussa torkkuen, kannattaa eri toiminnot sijoitella riittävän kauas toisistaan. Samoin kulkuväylät on hyvä suunnitella niin, etteivät istutukset, kalusteet ja piharakennukset hankaloita kulkemista, ja että kasveja pääsee helposti kastelemaan.

Lue myös: 7 vinkkiä, joilla onnistut pihan ja puutarhan kevättöissä

Pihasuunnittelu tehdään ylläpitoa silmällä pitäen

Pihasuunnittelu on tilaisuus törmäyttää unelmat ja todellisuus. Hyvä piha on sellainen, jonka ylläpito ei vaadi asukkailta liikoja. Jos arvostaa helppohoitoista pihaa, kannattaa pihasuunnittelua tehtäessä olla realisti. Huomiota on hyvä kiinnittää puutarhakasvien määrään ja helppohoitoisuuteen sekä valita pihakalusteet, jotka eivät vaadi huoltamista. On hyvä olla itselleen rehellinen sen suhteen, kuinka usein jaksaa kyllästää terassin lankut, raapia sammalet laattojen väleistä tai leikata hedelmäpuut ja pensasaidat.

Puuhakas puolestaan voi pihasuunnittelun avulla luoda itselleen pihan ja puutarhan, jossa mieltä virkistävää puhdetta riittää koko vuodeksi. Vaativia puutarhakasveja hoitaessa kesä sujuu leppoisasti ja pihakalusteiden huoltaminen irrottaa mukavasti ajatukset arjesta.

Pihasuunnittelua tehtäessä on pidettävä mielessä Suomen neljä vuodenaikaa, joista kukin vaatii pihan ylläpitoa. Hyvä pihasuunnittelu varmistaa, että tontilla saa tehtyä lumityöt aiheuttamatta haittaa talvehtiville kasveille. Runsaat istutukset voivat vaatia keväällä parturointia puutarhasaksilla, kesällä kitkemistä ja syksyllä kasvien suojaamista talven purevilta pakkasilta, lumen painolta ja eläimiltä. Pihakalusteet, puutarhakoristeet ja kesäkeittiön tarvikkeet on mahdollisesti suojattava tai varastoitava talven ajaksi. Pihasuunnitelmaa tehtäessä onkin paikallaan muistaa, että piha vaatii huolenpitoa muulloinkin kuin heinäkuun helteillä.

Lue myös: Pihan ja puutarhan kesä

Piha- ja puutarhasuunnittelussa huomioidaan luontokin

Kasvihuone vehreässä puutarhassa.

Pihasuunnittelussa on mahdollista ottaa luonto huomioon monin tavoin. Materiaali- ja kalustevalinnoissa voi kiinnittää huomiota tuotteiden valmistuksen ja kuljetuksen ekologisuuteen sekä sään- ja kulutuksenkestävyyteen; usein pitkäikäiset kalusteet ovat ilmaston kannalta paras valinta.

Esimerkiksi kalusteita ja pihalaattoja voi ostaa myös kierrätettyinä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuina. Kierrätettyjä tarvikkeita pihaan ja puutarhaan löydät Tori.fistä.

Pihasuunnittelussa energiatehokkuutta voi parantaa valitsemalla led-valoja sekä asentamalla valaisimiin liiketunnistimet, jotta ne syttyvät vain tarvittaessa. Aurinkopaneeleista voi saada virtaa paitsi valaistukseen myös sähköllä toimiviin työkaluihin.

Pihassa ja puutarhassa voi ehkäistä luontokatoa istuttamalla pörriäisten suosimia kasveja, hankkimalla hyönteishotellin, ripustamalla puihin linnunpönttöjä ja asentamalla talveksi linnuille ruokintapaikan.

Puutarhakasvit voi valita niin, että välttää istuttamasta haitallisia vieraslajeja, jotka voivat helposti levitä ympäröivään luontoon. Kastelussa on hyvä hyödyntää sadevettä, joten jo pihasuunnittelussa kannattaa miettiä, miten ja missä sadevesi kerätään talteen.

Pihasuunnittelulla varmistetaan, että piha on myös ilo silmälle

Pihasuunnittelun ideana on tietenkin varmistaa, että pihasta tulee paitsi käytännöllinen myös ilmeeltään sellainen, että se miellyttää asukkaiden visuaalista silmää.

Pihasuunnittelua tehtäessä valitaan miellyttäviä, silmää hiveleviä materiaaleja. Olennaista on myös se, että valitut elementit sopivat yhteen muodostaen harmonisen kokonaisuuden. Pihasuunnittelussa kannattaakin ottaa huomioon talon itsensä aikakausi ja arkkitehtuuri. Näin voi varmistaa, että uuden pihan ja puutarhan tyyli ei riitele talon ilmeen kanssa.

Pihan ja puutarhan värimaailma pysyy ehyenä, kun jo pihasuunnittelussa valitaan sävyt, jotka sointuvat kauniisti yhteen. Jos värien valintaan ei pihasuunnittelussa panosteta, voi lopputuloksena olla liian räväkkä tai toisaalta harmillisen pliisu piha.

Yhden ja saman materiaalin liiallinen toistaminen saattaa tehdä pihasta tylsän näköisen ja tuntuisen. Kuten sisustamisessa myös pihasuunnittelussa kaunein lopputulos syntyy yhdistelemällä erilaisia materiaaleja ja tekstuureja. Kovan kiven rinnalle voi valita lämpöistä puuta ja kiiltävien kalusteiden kanssa pehmoisia tekstiilejä.

Jos suunniteltava piha-alue on suuri, kannattaa valita reilun kokoiset kalusteet, valaisimet ja muut elementit. Vastaavasti pienelle pihalle parempi valinta voivat olla sirot kalusteet, jotka eivät hallitse koko tilaa tai tuki kulkuväyliä. Harmonisen kokonaisuuden luomiseksi kalusteet voi olla parempi ryhmitellä kokonaisuuksiksi kuin ripotella sinne tänne pitkin pihaa.

Puutarhakoristeet kannattaa valita niin, että ne istuvat kauniisti pihan ja puutarhan tyyliin. Koristeita voi ryhmitellä näyttäviksi kokonaisuuksiksi, jolloin ne varmasti pääsevät oikeuksiinsa.

Lue myös: Koristeheinät viihtyvät ruukuissa

Pihasuunnittelun kulmakivet

  • Pihasuunnittelun tavoitteena on piha, joka on paitsi kaunis myös käytännöllinen.
  • Hyvin suunnitellulla pihalla kaikelle ja kaikille on oma paikkansa.
  • Hyvä piha on sellainen, jonka ylläpitäminen ei tunnu työltä.