Pihan ja parvekkeen trendit 2024

Pihasuunnittelija Laura Moilanen.
Pihasuunnittelija Laura Moilanen.

Kysyimme tv:stä tutulta pihasuunnittelijalta Laura Moilaselta, mitkä ovat vuoden 2024 piha- ja parveketrendit. Nappaa kiinnostavimmat heti käyttöön.

Mitkä ovat vuoden 2024 piha- ja parveketrendit? Kysyimme pihasuunnittelija Laura Moilaselta, jolla on pitkä kokemus viheralueiden visualisoinnista. Moilanen työskentelee julkisen sektorin suunnittelutehtävissä sekä suunnitteluhortonomina omassa pihasuunnittelu- ja neuvontapalveluja tarjoavassa Pihasuunnittelu Lalondeyrityksessään. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi Huvila & Huussi -ohjelman pihasuunnittelijana.

Kestävä kehitys ei ole sanahelinää

Piha- ja parveketrendeistä kenties kaikkein merkittävimmäksi nousee vastuullisuus. Laura Moilasta on työssään ilahduttanut se, kuinka tärkeä arvo vastuullisuus on suunnittelua tilaaville asiakkaille. – Tuotteita ja materiaaleja hankitaan läheltä ja kierrätettyinä. Esimerkiksi maamateriaalit nostetaan kohteen lähellä sijaitsevasta montusta ja tekstiilit, istutusruukut ja kalusteet hankitaan kierrätettyinä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuina, Moilanen kertoo esimerkkejä.

Tällä hetkellä monet haluavat myös säilyttää mahdollisimman paljon olemassa olevaa. – Enää pihoilla ei vedetä kaikkea matalaksi ja aloiteta alusta, Moilanen kertoo.

Vastuulliset valinnat näkyvät myös uusien kalusteiden hankinnassa. Piha- ja parvekekalusteiksi valitaan ennen kaikkea säänkestäviä tuotteita. Puisia kalusteita hankitaan kestämään aikaa: niitä huolletaan ja niiden väriä voidaan vaihtaa pintoja käsittelemällä. Näin kalusteet pysyvät, vaikka muoti tai omat mieltymykset muuttuisivat.

Moilanen kertoo, että pihasuunnittelussa vastuullisia valintoja on sitä helpompi toteuttaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa ne huomioidaan. Hän vinkkaakin kutsumaan pihasuunnittelijan tontille heti projektin alkuvaiheessa, jotta vastuullisuuden kysymykset pystytään pohtimaan perin juurin ja toiveet toteuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Piha- ja parveketrendit 2024 torjuvat luontokatoa

Laura Moilanen on huomannut, että yhä useammat haluavat tehdä osansa luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi. – Pihalta kaadettu puu saa nykyään monesti jäädä tontille lahoamaan ja rikastamaan luontoa, pihoille laitetaan linnunpönttöjä sekä hyönteishotelleja ja parvekkeillekin valitaan kasveja, jotka ovat pölyttävien pörriäisten mieleen.

Monet pihasuunnittelua tilaavat ovat myös tietoisia vieraslajien haitoista. – Vieraslajien torjunta ja hävittäminen on tänä päivänä olennainen osa pihasuunnittelua.

Luonnonmukaisuuden trendi näkyy myös istutusten visuaalisessa asettelussa: kasvien annetaan rönsyillä eikä istutusten tarvitse enää pysytellä tiukasti omissa lokeroissaan.

Moilasen mukaan hyvin harva pyrkii omavaraisuuteen, mutta lähes jokaisella asiakkaalla on ainakin pieni toive hyötykasveihin liittyen. – Monet haluavat lisätä omien lastensa ymmärrystä siitä, mistä ruoka tulee, ja sitä varten laitetaan vaikka perunamaa, hän kertoo. Moilanen on huomannut, että parvekkeellekin valitaan nyt mielellään hyötykasveja.

Piha- ja parveketrendit peilaavat sisustustrendejä

Pihasuunnittelua.

Trendikäs piha tai parveke muodostaa tyylillisen jatkumon kodin sisätiloille. – Jos sisällä kotona on lämpimän sävyinen sisustus, uloskin toivotaan yleensä lämpimiä sävyjä. Näin sisä- ja ulkotilat luovat yhtenäisen kokonaisuuden, Moilanen kertoo.

Ulkotilojen visuaalisuudessa toistuvat kotien sisustustrendit. Vielä jokin aika sitten monet suosivat harmaan sävyjä, mutta nyt trendikkäiksi niin sisä- kuin ulkotiloissa ovat nousseet lämpimät sävyt, kuten beige ja greige.

Viime aikoina kotien sisustuksessa ovat kiillelleet metallit. Moilanen kertoo, että kodin ulkotiloissa metallit hohtavat nyt esimerkiksi vesielementeissä, nuotiopaikoissa sekä nurmikon ja istutuksen välisissä reunalistoituksissa.

Sekä sisä- että ulkotilojen valaistuksessa erityisen trendikästä on epäsuora valo. – Epäsuoralla valaistuksella pystytään luomaan tunnelmaa ja korostamaan pihan parhaita piirteitä. Yhä useammat ovat alkaneet panostaa myös parvekkeen valaistukseen, Moilanen kertoo.

Kasvitrenditkin liukuvat sisätiloista pihalle ja parvekkeelle. Viime aikoina sisustuksessa erityisen trendikkäitä ovat olleet kirjava- ja kuviolehtiset viherkasvit. – Ei-kukkivissa kasveissa on nyt kiinnostavaa muotokieltä. Lehdissä ja havuissa oikein leikitellään väreillä ja tekstuureilla.

Lue myös: Sisusta viherkasveilla

Piha ja parveke tarjoavat elämyksiä kaikille aisteille

Monesti pihaa tai parveketta ajatellaan ennen kaikkea visuaalisena kokonaisuutena, mutta viime aikoina suunnittelussa on alettu huomioida aiempaa enemmän myös muita aisteja.

Laura Moilanen muistelee, että jokin aika sitten kaikenlaiset vesiaiheet olivat ”ihan no-no”, mutta nyt monet ovat alkaneet toivoa pihalleen jonkinlaista vesielementtiä. – Solinan kuunteleminen ja veden äärelle pääseminen ovat jotakin, mitä monet haluavat kokea, Moilanen kertoo. – Parvekkeellekin voi laittaa vesielementin. Pieniä vesiaiheita saa esimerkiksi ruukkumuotoisina, hän vinkkaa.

Myös materiaalien tuntuun kiinnitetään nyt aiempaa enemmän huomiota. – Suunnittelussa mietitään esimerkiksi, miltä erilaiset kivimateriaalit tuntuvat kädessä tai paljaiden jalkojen alla. Ja kun kasvit valitaan tuoksun perusteella, niistä voi nauttia, vaikka niitä ei näkisi.

Lue myös: Sisustustrendit 2024

Helppohoitoisuus trendaa aina

Kaksi erilaista pihaa.

Laura Moilanen on huomannut, että yksi seikka yhdistää kaikkia, jotka tilaavat kodin ulkotilojen suunnittelua. – Kaikki toivovat helppohoitoisuutta, vaikka ikävä kyllä täysin huoltovapaata ei ole olemassakaan, hän pahoittelee.

Pihan huoltaminen on kuitenkin monilta osin helpottunut. Pitkään muodissa olleen paljun on monella pihalla korvannut helppohoitoinen ja heti käyttövalmis poreallas, ja uutta teknologiaa on kehitetty pihahommien helpottamiseksi. – Leikkuri leikkaa nurmikon ja kastelujärjestelmän anturit nuuskivat, paljonko vettä tarvitaan, Moilanen antaa esimerkkejä. Nykyaikaista teknologiaa pystytään ohjaamaan älypuhelimella, joten monet pihatyöt hoituvat myös etänä.

Trendikäs piha tuo mieleen kesämökin

Pihatöiden väheneminen vapauttaa aikaa muulle, mielekkäämmälle tekemiselle. – Paikka pihapelien pelaamiselle, ruoanlaitolle, oleskelulle, yhdessäololle, pihalla syömiselle, nuotiopullien paistamiselle ja kuntoilulle, Moilanen listaa toiminnallisuuksia, joita kodin ulkoalueilta nyt halutaan.

Hän on huomannut, että yhä useammin kotipihalta toivotaan kesäpaikan elementtejä. – Nyt tulee paljon vastaan kohteita, joissa mökkeillään omalla pihalla. Enää ei tehdä yhdenlaista pihaa omakotitalolle ja toisenlaista mökille, vaan kotipiha korvaa kesäpaikkaa.

Lue myös: Pihasuunnittelulla viihtyisä piha ja puutarha

Pihan ja parvekkeen trendit 2024

  • Kestävä kehitys
  • Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen
  • Lämpimät sävyt
  • Moniaistisuus
  • Villi, rönsyilevä look
  • Hyötykasvit
  • Värit ja tekstuurit ei-kukkivissa kasveissa
  • Epäsuora valaistus
  • Helppohoitoisuus
  • Mökkimäinen tunnelma

Teksti: Liina Hurri

Kuvat: Laura Moilanen