Muistatko tunteen, kun muutit ensimmäistä kertaa jonkun kanssa yhteen? Vai oletko vasta suunnittelemassa saman katon alle muuttamista? Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu ratkaisukeskeinen terapeutti Hanna Myllymaa antoi vinkkinsä yhteistä kotia rakentaville uusille pareille.
Yhteisen kodin rakentaminen on tärkeä osa parisuhdetta. Yleensä muutto tapahtuu tutun kumppanin kanssa, mutta Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa hypätään reippaasti tuntemattomaan. Aviopuoliso ja asuinkumppani on vielä tuntematon, vaikka moniammatillinen asiantuntijatiimi onkin valinnut toisilleen sopivat parit ohjelmaan.
– Yhteen muuttaminen on aina hyvin merkityksellinen ja jännittävä asia. Se koostuu omista toiveista ja odotuksista – yhdistyen toisen henkilön toiveisiin ja odotuksiin. Yhdessä asumisessa ikään kuin paljastaa kaikki omat puolensa hyvässä ja pahassa, Hanna Myllymaa sanoo.
Arki näyttää sen, miten suhde toimii. Aluksi parisuhteessa onkin ns. symbioosivaihe, jolloin kaikkien tunteiden näyttäminen ei välttämättä onnistu.
– Tärkeintä olisikin olla oma itsensä, niin tutustuminen helpottuu ja suhde voi syventyä, Myllymaa muistuttaa.
Avoimuus avaa sydämen
Avoimuus auttaa parisuhteen rakentumisen lisäksi myös oman näköisen elämän luomisessa. Kun tiedostaa omat tarpeensa ja sen miten ja missä haluaa elää, kaikki on paljon helpompaa. Toki myös kompromisseja saattaa joutua tekemään. Arvoista kannattaa keskustella ja toisen erilaisiakin arvoja voi oppia ymmärtämään.
– Kaikkein tärkeintä yhteiselossa on se, että pystyy olemaan omista tunteistaan avoin. Kertoa miltä minusta tuntuu. Mitä minä haluan. Vaikka yhdessä asuminen saattaa etenkin suhteen alkuvaiheessa olla melko tiivistä, oma aika on tärkeää ja siitä kannattaa pitää kiinni, Myllymaa vinkkaa.
Joustavuus lisää ymmärrystä
Haasteet yhdessä asumiseen sopeutumisessa ottavat aikansa. On hyvä tunnistaa omat nopeat reaktionsa eritilanteissa ja huomata, mitkä asiat edistävät syvempien tunteiden muodostumista.
– Haasteet sopeutumisessa ovat inhimillisiä. Joustavuus ja avoimuus auttavat eli jokaisesta wc-pöntönkannen auki jäämisestä ei kannata naputtaa. Yhteiset toimintatavat ja asumisen tyyli muotoutuvat ajan kuluessa.
Toki yhteiseen kotiin muuttamisessa piilee myös suurempia haasteita, jos asutaan eri paikkakunnilla ja toisen pitäisi muuttaa toiselle puolelle Suomea tai maapalloa.
– Ennen muuttoa kannattaa yhdessä pohtia, mikä ratkaisu olisi juuri tälle suhteelle paras mahdollinen. Myös asumisen toiveet kannattaa selvittää. Muutetaanko sinun vai minun luo? Muutetaan maalle vai kaupunkiin? Millainen asumismuoto? Muutetaanko toiselle paikkakunnalle? Vaatii todella paljon rohkeutta nähdä vaihtoehtoja laajalla skaalalla – ja ottaa myös toisen toiveet huomioon, Myllymaa sanoo.
Olipa asumisjärjestely millainen tahansa, olennaista suhteessa on se, että valitsee toisen joka päivä.
– Kun suhteessa saa olla oma itsensä kaikkine tunteineen – ja antaa tilaa toiselle tehdä samoin, ollaan hyvällä tiellä. Lisäksi kun vielä harjoittaa itsetutkiskelua omien tunteidensa ympärillä, kaikki edellytykset onnelliseen parisuhteeseen ja yhdessä asumiseen ovat käsillä.
Hanna nähdään asiantuntijana MTV3-kanavalla Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa.