Pikkupojan unelmasänky

Kun isä on puuseppä, niin huonekaluja syntyy tarpeeseen. Näin kävi Lappalaisen perheessä, kun pieni mies kasvoi ulos pinnasängystään, isän oli keskeytettävä raksahommat ja ruvettava rakentamaan isojen poikien sänkyä.

Lahtelainen muotoilija Isko Lappalainen Iam design – suunnittelutoimistosta on monipuolisen lahjakas suunnittelija, joka on suunnitellut useille suomalaisille kaluste- ja valaisinvalmistajille. Isko toteutti kaksi-vuotiaalle pojalleen ”isojen poikien sängyn” ja lupautui jakamaa sängynteko-ohjeet lukijoillemme.

– Mallia sänkyyn otettiin kotitalostamme ja materiaaliksi valittiin talossammekin runkomateriaalina käytettyä Koskisen höylättyä kuusta ja säleikköön Koskisen lehtikuusta, kertoo muotoilija Isko Lappalainen. Lopuksi koko homma käsiteltiin Osmo Colorin vahalla.

Sängystä tulikin talo ja se löysi paikkansa pojan omasta huoneesta. Harjannostajaisia vietettiin unipupujen ja muiden pehmoeläinten ollessa paikalla.

 

Tässä ohjeet sängyn tekoon:

 

Materiaalit:

Höylätty kuusi 48 x 48 (pystytolpat ja ”katto”)

Höylätty kuusi 98 x 48 (runko)

Lautaa 120 x 28 (säleikkö sängyn alle)

Osmo Color vaha, numero 3111

 

Toteuta ensin sängyn päätykolmio ja pystytolpat (48 x 48). Voit kasata koko rungon puutapeteilla, mutta myös ruuvaamalla rungon osat toisiinsa (tällöin ruuvien kannat jäävät näkyviin). Jokainen kulma kasataan kahdella ruuvilla. Liimaa ei tarvita missään vaiheessa.

 

Lisää seuraavaksi sängyn päätyyn alasarja, joka jäykistää rakenteen (98 x 48). Tee myös toinen sängyn pääty samalla tavalla. Tarkista lopuksi molempien päätyjen ristimitta, jotta päädyt ovat varmasti suorassa.

 

Lisää sivualasarjat (98 x 48) sekä yläsarja harjaksi (48 x 48). Tarkista, että rakenne on suora ottamalla ristimitta.

Lisää pitkille alasivuille lista. Soiron saat sahaamalla soiron (n. 28 x 28) lehtikuusilankusta. Kiinnitä soiro ruuveilla n. 20 cm välein.

 

Toteuta seuraavaksi patjan alle tuleva säleikkö. Tee säleikkö tukevasta lehtikuusesta (120 x 28), jotta pohja kestää varmasti enemmänkin painoa. Tämä myös jäykistää rakenteen. Jätä lautojen väliin noin 20–40 mm rako, jotta patja pääsee hengittämään.

 

Hanki patja ja testaa sen sopivuus runkoon. Huomioi patjan paksuus toteuttaessa laitoja. Laidan ja patjan välisen korkeuseron olisi hyvä olla n. 50 mm, jotta lapsi ei tipahda pois sängystä nukkuessa. lisäksi näin sängyn laidat eivät nouse liian korkealle ja sängystä on helppo päästä pois. Huom! Jos rako on liian iso, on vaarana, että lapsi voi jäädä jumiin patjan ja laidan väliin. Tässä toteutettiin laidat halkaisemalla 48 x 48 kahtia.

 

Vahaa lopuksi koko sänky ja kiinnitä kalustepyörät. Huom! Kiinnitä kalusterenkaiden ostossa huomiota niiden painorajoituksiin. Hanki siis sellaiset renkaat, jotka kestävät varmasti sängyn, lapsen, vanhemmat ja lasten kavereiden yhteispainon.

www.iamdesign.fi