Mitä vuokralainen saa tehdä omassa vuokra-asunnossaan? Mitkä toimenpiteet menevät sisustamisen piikkiin, mitkä remontoinnin? Lue alta olennaisimmat neuvot ja sisusta uusi vuokra-asuntosi upeaksi hyvällä omallatunnolla!
Kun muutto omaan vuokrakotiin koittaa, moni haaveilee uuden uutukaisesta sisustuksesta, joka näyttää itseltä. Vuokralainen saakin tehdä monia muutoksia asuntoonsa, mutta on hyvä pitää mielessä, että monia korjaustöitä ei myöskään ole sallittua tehdä ilman vuokranantajan lupaa.
Tarvitseeko seinien maalaamiseen luvan?
Lähtökohtaisesti muutos- ja korjaustöihin tarvitaan aina vuokranantajan lupa. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi seinien maalaus, tapetointi sekä kiinteiden kalusteiden vaihtaminen tai asentaminen. Mikäli mielesi halajaa esimerkiksi uutta väriä seinille, pyydä tähän aina lupa vuokranantajalta kirjallisesti. Tee myös kirjallinen sopimus muutostöistä ja mahdollisista korvauksista, joita töistä maksat.
Vuokranantajan tulee korvata huoneiston arvoa kohottavat muutos- ja korjaustyöt. Esimerkiksi vanhojen seinien paklaus ja maalaaminen tekevät asunnosta usein arvokkaamman ja tietenkin myös viihtyisämmän nykyiselle vuokralaiselle. Epäselvyyksien välttämiseksi sovi kuitenkin korvauksesta sekä esimerkiksi materiaalihankintojen maksamisesta aina etukäteen. Jos korvaamisesta ei ole ennalta sovittu, on vuokralaisella oikeus kohtuulliseen korvaukseen huoneiston arvoa olennaisesti kohottavista muutos- ja korjaustöistä. Muista myös, että vuokranantajalla on oikeus tulla tarkastamaan asunnossa tehdyt muutos- ja korjaustyöt.
Naulan saa hakata, porakoneiluun tarvitaan lupa
Taulut, peilit ja julisteet ovat helppo tapa somistaa omaa vuokra-asuntoa ja vuokralainen saa pääosin ripustaa ne seinille esimerkiksi nauloilla. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokralaisen ei tarvitse korvata niin sanottua tavanomaista kulumista, ellei vuokrasopimuksessa ole toisin sovittu. Tavanomaiseksi kulumiseksi katsotaan muun muassa kohtuullinen määrä reikiä seinässä.
Mikäli seinämateriaali on kuitenkin helposti hajoavaa tai kovaa sorttia, voi seinään olla hankala saada reikää ilman porakonetta. Suuremmat reiät seinässä eivät ole tavanomaista kulumista, joten muista aina pyytää vuokranantajalta lupa järeämpien työkalujen käyttöön. Vuokranantaja tuntee asuntonsa parhaiten, joten häneltä voi myös saada apua tai neuvoja kiinnityksiin. Markkinoilla on myös hyviä vaihtoehtoja kevyempien taulujen ripustamiseen, kuten vaalea sinitarra, tarralaput ja tarrakoukut.
Asunnon pitäminen kunnossa on yhteinen etu
Vuokranantajat etsivät yleensä pitkäaikaisia vuokralaisia, jotka viihtyvät asunnossaan. Vuokralainen taas haluaa viihtyisän ja hyväkuntoisen kodin. Asunnon pitäminen kunnossa ja parannustyöt ovat siis molemmille hyödyllisiä toimenpiteitä. Avoimella ja kunnioittavalla kommunikaatiolla vuokralaisen ja vuokranantajan välillä taataan hyvä vuokrasuhde ja vältetään epäselvyydet parannustöitä tehdessä.
On myös hyvä muistaa, että mikäli vuokralaisen remontoidessa jokin menee pieleen, vuokralaisen on korvattava aiheutuneet vahingot. Vuokralainen on myös korvausvelvollinen, jos hän aiheuttaa huolimattomuuttaan asunnolle vahinkoa. Pienistäkin vuotavista putkitiivisteistä kannattaa siis jutella ajoissa vuokranantajan kanssa, jotta pieni asia ei kasva isoksi vahingoksi.
Mietityttävätkö vuokraamiseen liittyvät muut asiat? Katso lisää kattavasta Vuokralaisen oppaastamme.
Artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2018 ja päivitetty viimeksi vuonna 2022.