Asunto vuokralle? Vinkit vuokranantajalle

Vuokranantaja esittelee asuntoa

Ennen kuin harkitset asuntosi vuokraamista, ota selvää alueen vuokratasosta ja käytä aikaa luotettavan vuokralaisen löytämiseksi.

Asunnon vuokraus on hyvä keino ansaita säännöllisesti, joka kuukausi. Vuokratuloilla voi maksaa esimerkiksi omaa asumistaan tai sijoitusasunnosta olemassa olevaa lainaa. Listasimme tärkeimmät vinkit vuokranantajalle asunnon vuokraukseen.

1. Hyvin laadittu vuokrailmoitus

Asunnon vuokraus onnistuu mutkattomasti, kun käytät aikaa huolellisesti laadittuun vuokrailmoitukseen. Selkeä ja houkutteleva ilmoitus herättää vuokra-asuntoa etsivien kiinnostuksen. Kerro ainakin minkälaista vuokralaista etsit, kuinka pitkäksi aikaa asunto on mahdollista vuokrata ja mikä on vuokratakuu. Olennaisia tietoja ovat lisäksi asunnon sijainti, pinta-ala ja kunto sekä asunnon vuokra ja se, mitä vuokraan sisältyy. Myös asunnon vapautumisen ajankohta on syytä mainita ilmoituksessa. Ilmoitukseen on hyvä merkitä myös, saako asuntoon tuoda lemmikkejä ja saako siellä tupakoida.

2. Kotivakuutus

Mainitse vuokrailmoituksessa, että vuokralaisella tulee olla sinun asunnossasi asuessaan voimassaoleva kotivakuutus. Muista, että myös vuokranantaja voi vakuuttaa asuntonsa.

3. Hyvät kuvat ilmoitukseen

Panosta laadukkaisiin ja valoisiin kuviin asunnosta. Ne lisäävät mielenkiintoa. Laita ilmoitus eri sähköisiin kanaviin ja asuntoportaaleille, sosiaalisen mediaan ja vaikkapa paikallislehteen.

4. Vuokralaisen valinta

Asunnon vuokraus tapahtuu oikean vuokralaisen löydyttyä. Haastattele vuokralaisehdokkaita asuntonäytöllä, jos esittelet asuntoasi itse – tai pyydä kiinteistönvälittäjää selvittämään asunnosta kiinnostuneen taustoja. Luottotiedot kannattaa tarkistaa aina ennen vuokralaisen valintaa. Kysy ainakin: miksi vuokralainen etsii asuntoa, mitä hän tekee työkseen vai onko hän opiskelija,
onko hänellä lemmikkejä ja kuinka pitkäksi aikaa hän etsii asuntoa?

5. Luottotiedot

Kun olet valinnut vuokralaisen, kerro, että tarkistat hänen luottotietonsa. Luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi Asiakastiedosta tai Bisnodesta. Luottotietojen tarkistaminen pienentää omien luottotappioidesi riskiä ja kertoo osaltaan vuokralaisen maksukyvystä.

6. Vuokrasopimus

Vuokrasopimuksen tekoon löytyy erilaisia pohjia. Esimerkiksi Suomen Vuokranantajat tarjoavat jäsenilleen valmiita vuokrasopimuspohjia. Määrittele sopimuksessa, onko vuokrasopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikainen sopimus sitoo vuokranantajaa ja vuokralaista, jolloin sitä ole ensisijaisesti tarkoitus irtisanoa. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa erilaisin ehdoin.

7. Avainten luovutus

Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu ja olet saanut vakuusmaksun vuokralaiselta, voit antaa hänelle asunnon avaimet. Avaintenluovutussopimus kannattaa tehdä niin ikään kirjallisena. Kun vuokrasuhde päättyy, vuokralaisen tulee palauttaa avaimet kuittausta vastaan.

Harkitsetko asunnon jättämistä vuokralle? Tee vuokrailmoitus Oikotielle.