Välittäjän vinkit ensiasunnon ostoon Turusta

Nuori nainen muuttamassa ensiasuntoonsa.

Kiinteistönvälittäjä, LKV Harry Lockmer kertoo vinkit onnistuneeseen ensiasunnon ostoon.

 Kun ensiasunnon verovapaus vuoden 2024 alussa poistui, moni ensiasunnon ostamista harkinnut muutti suunnitelmiaan lennossa.

– Varainsiirtoveron muutos tapahtui niin nopeasti, että pankit ruuhkautuivat. Kaikki halukkaat eivät ehtineet saada asuntolainaa, saati sitten löytäneet oikeaa asuntoa ajoissa. Kun veroporkkana poistui, monet jäivät vuokralle, kertoo kiinteistönvälittäjä, LKV Harry Lockmer, joka välittää asuntoja Strand Propertiesin Turun toimipaikassa.

Samaan aikaan yleinen taloustilanne on pakottanut ostajat puntaroimaan hankintojaan aiempaa tarkemmin ja asuntomarkkinat käymään totuttua hitaammalla.

Nyt on hyvä hetki ostaa ensiasunto 

Kuten muualla Suomessa myös Turussa asuntojen hinnat ovat viime aikoina pysytelleet matalalla. Nyt Lockmer kuitenkin näkee asuntomarkkinoilla piristymisen merkkejä.

– Ostajia on enemmän liikkeellä ja hinnat ovat lähdössä nousuun, hän sanoo. Turussa tarjolla on aivan erityisen paljon yksiöitä ja kaksioita, joita monet ensiasunnon ostajat etsivät.

– Jos oma taloudellinen ja elämäntilanne sen sallii, nyt on hyvä hetki ostaa ensiasunto. Valinnanvaraa riittää ja korkotaso on hyvä, hän vinkkaa.

Harry Lockmerin 7 vinkkiä ensiasunnon ostajalle

 1. Ota yhteyttä pankkiin.

 Aivan ensimmäiseksi Harry Lockmer kehottaa ensiasunnon ostajaa ottamaan yhteyttä pankkiin. Asuntolainasta neuvotteleminen tuo etsintään tervettä realismia, sillä vasta lainalupaus näyttää, mihin rahat tosiasiassa riittävät.

Pankissa kannattaa asioida hyvissä ajoin jo siksikin, ettei unelmien asunto ehdi mennä sivu suun lainapäätöstä odotellessa.

Lockmer muistuttaa, ettei asuntolainan saaminen ole itsestäänselvyys.

– On aivan turhaa pyöriä asuntonäytöillä, jos ei tiedä, saako lainaa.

Pankki voi jättää lainan myöntämättä esimerkiksi silloin, jos ostaja on aikeissa hankkia kohteen liian kovaan hintaan. Toinen tyypillinen syy on se, ettei ostaja ole osannut huomioida taloyhtiön korjauksista asunnon omistajalle aikanaan koituvia kustannuksia.

– Pankit valvovat vuosi vuodelta tarkemmin ostajan etua ja sitä, mitä ja mihin hintaan ostaja on ostamassa.

Torppaamalla lainapäätöksen pankit ovat pelastaneet monta ostajaa taloudelliselta katastrofilta.

Lue myös: Asumisen lainat

2. Käy monilla asuntonäytöillä.

Lockmer kehottaa ensiasunnon ostajia käymään asuntonäytöillä usein ja paljon.

– Mitä enemmän erilaisia asuntoja näkee, sitä paremmin tietää, millaisia asioita kodiltaan haluaa.

Lue viisi vinkkiä asuntonäytölle.

3. Perehdy asunnon lisäksi yhtiöön.

Taloyhtiön tilanne vaikuttaa ensiasunnon ostajan talouteen pitkällä aikavälillä, joten Lockmer kannustaa tutustumaan yhtiön dokumentteihin huolella.

Yhtiön papereita lukiessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tehtyihin ja tuleviin remontteihin. Tietoa niistä on koottu korjaustarveselvitykseen, joka taloyhtiön on lain mukaan laadittava viideksi vuodeksi kerrallaan. Selvityksen voi toteuttaa monella tavalla, joten aina se ei kerro asunnon ostajalle kovin paljon.

– On hyvä, jos korjaustarveselvitys on laadittu ulkopuolisten asiantuntijoiden kuntoraportin pohjalta, Lockmer vinkkaa.

Mitä täsmällisemmin taloyhtiön remonttisuunnitelma on tehty, sitä realistisemman kuvan se antaa yhtiön taloudellisesta tilanteesta.

Lockmer huomauttaa kuitenkin, ettei viisivuotissuunnitelma itsessään ole tae mistään.

– Mitä tahansa remontteja voi tulla eteen seuraavien viiden vuoden sisällä, vaikka niitä ei suunnitelmassa ostohetkellä olisikaan, hän sanoo.

Lue myös: Julkisivuremontti, LVI-saneeraus ja maalämpö kerrostaloon – taloyhtiön suuret korjaushankkeet ostajan näkökulmasta

 4. Ota huomioon asunnon jälleenmyyntiarvo.

Harry Lockmer on huomannut, että ensiasunnon ostajat miettivät turhan vähän asunnon myyntiä. Vaikka ensiasunto ostetaan omaksi kodiksi, pelkällä tunteella ostoksille ei kannata lähteä.

– Helposti innostutaan jostakin pikkujutusta, kuten poreammeesta kylppärissä, vaikka tällaisilla asioilla ei ole mitään tekemistä asunnon arvon säilymisen kannalta.

Hän ei ajattele ensiasuntoa suoranaisena sijoituksena, mutta kannustaa panostamaan siihen, että asunnosta saisi aikoinaan vähintään omansa pois. Toisaalta ensiasunto voi hyvinkin taata mukavat eläkerahat tai leveämmän leivän, jos sen pystyy seuraavaan kotiin muuttaessa jättämään vuokralle.

– Jos ensiasunnossa on asunut verolain vaatimat kaksi vuotta, saa asunnon myydä verovapaana vaikka 30 vuoden kuluttua. Siltä kantilta ajateltuna ensiasuntoa parempaa sijoitusasuntoa ei olekaan.

Asunnon arvon säilymisen kannalta erityisen olennaisia seikkoja ovat taloyhtiön remonttien tilanne sekä asunnon kunto ja sijainti.

– En voi suositella rakentamaan hulppeaa taloa kauas palveluista keskelle metsää, vaikka saisi tontin halvalla. Sijainnin takia jopa hieno talo on myöhemmin vaikea myydä, ja helposti tulee isojakin tappioita.

Lue myös: Näillä Turun asuinalueilla asunnot säilyttävät arvonsa.

 5. Kysy rohkeasti apua lähipiiristä.

 Ensiasunnon ostajan ei tarvitse punnita suurta päätöstä yksin, sillä välittäjien tehtävänä on pitää paitsi asunnon myyjän myös ostajan puolia. Kuten mainittu, asuntokaupoilla ensiasunnon ostajan tukena ja turvana ovat lisäksi pankit. Ostajan on kuitenkin myös itse ymmärrettävä, mitä on hankkimassa.

Siksi Lockmer rohkaisee ensiasunnon ostajia kysymään omasta lähipiiristä apua asunnon ja yhtiön dokumenttien tulkitsemiseen, jos asiat ovat itselle vieraita.

– Asunto on kallis hankinta. Jos tekee huonon ostoksen, voi käydä tosi huonosti. Ei siis kannata ajatella, ettei asialla kehtaa vaivata sukulaisia.

Lue myös: Hakusessa perheelle asunto Turusta? 10 parasta asuinaluetta lapsiperheille

 6. Harkitse ostopäätöstä huolella.

 Lockmer kannustaa harkitsemaan ensiasunnon ostopäätöstä huolellisesti.

– Mielestäni on viisautta, että ei osta asuntoa väkisin. Kyllä kodissa on oltava kodin fiilis.

Jos sopivaa ensiasuntoa ei ala kohtuullisessa ajassa löytyä, hän kehottaa tarkastelemaan omia toiveita rehellisesti.

– Syynä voi olla epärealistinen ajatus hinnasta, tai sitten ostaja on etsimässä jotakin, mitä ei vain ole olemassa.

Lockmerin mukaan turkulaiset ensiasunnon ostajat ovat hyvin paikkauskollisia.

– Ensiasunto halutaan siltä puolelta jokea, jolla on totuttu asumaan. Moni myös palaa lähiöön, jossa on viettänyt lapsuutensa, hän kertoo. Jos sitä oikeaa ensiasuntoa ei tunnu löytyvän, Lockmer suosittelee tutustumaan Turun asuinalueisiin laajemmin.

– Turussa kaikki lähiöt sijaitsevat järkevän etäisyyden päässä keskustasta. Lisäksi täällä on useita mukavia, samankaltaisia lähiöitä, joissa käydä näytöillä.

Lue myös: Missä Turussa on halvinta asua? Katso Turun asuntojen neliöhinnat asuinalueittain

 7. Harkitse välittäjän käyttämistä ostamisen apuna.

Suomessa ostajat tekevät jo jonkin verran ostotoimeksiantoja. Moni ei kuitenkaan ole tullut ajatelleeksi, että välittäjän ammattitaitoa voisi hyödyntää laajemmin.

Välittäjän rooliin kuuluu molempien osapuolten edun valvominen, mutta jos ostaja pestaa avukseen oman välittäjän, saa käyttöönsä lisäksi täysin puolueettoman asiantuntijan osaamisen.

– Ostajat ottavat toisinaan yhteyttä minuun kysyäkseen esimerkiksi myynnissä olevan kohteen mahdollisista riskirakenteista. Ehkä trendi on siis pikkuhiljaa rantautumassa maailmalta meille, Lockmer sanoo.