Miten milleniaalit asuvat?

Voiko reppureissaaja omistaa asunnon? Mitä järkeä perheen on asua vuokralla? Jääkö asunnon ostaja ikuisesti lainataakan vangiksi? Nuoret aikuiset punnitsevat asunnon ostopäätöstä hyvin erilaisista lähtökohdista kuin aiemmin. Kolme erilaista asujaa kertoo, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet heidän asumisvalintoihinsa.

Huoli omasta taloudesta sekä finanssikriisin häntä ovat vaikuttaneet nuorten ostohaluihin jo pitkään. Esimerkiksi sitoutumiskammo, asenne omistamista kohtaan, vapaus ja ekologiset arvot vaikuttavat asunnon ostamiseen.

Ensiasunnon nuorten ostajien määrä onkin pudonnut selkeästi: Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 ensiasuntoja ostettiin yli 12 000 vähemmän verrattuna kymmenen vuoden takaiseen. Ensiasunto myös ostetaan nykyään noin vuotta vanhempana kuin vuonna 2007.

Tilastot tosin jättävät paljon tarinoita kertomatta. Esimerkiksi matkabloggaaja Anna-Katri Räihä kuuluisi tilastollisesti ostohaluttomien nuorten aikuisten kategoriaan. Hän on kuitenkin omistanut asunnon jo vuosia, ja se on jopa auttanut häntä toteuttamaan unelmiensa maailmanympärimatkan.

”Omistusasunto ei ole este matkustelulle, kunhan huolehtii taloudestaan”

Räihä on vieraillut tähän mennessä yli sadassa maassa ja kaikissa maanosissa. Vuonna 2016 ympäristökonsulttina ja matkabloggaajana työskentelevä Räihä teki täyden irtioton ja matkusti 10 kuukautta maailman ympäri. Asuntosijoittaminen auttoi matkakassan kerryttämisessä: ”Kun tein päätöksen lähteä maailmanympärimatkalle, laadin matkabudjetin ja säästösuunnitelman. Säästöjen kerryttämisen osalta asuntosijoittaminen oli tärkeässä roolissa.”

Räihä oli ostanut ja remontoinut Helsingistä omistusasunnon, jonka hän vaihtoi matkaan valmistautuessaan pienempään.

”Koska yksiöiden ja pienten kaksioiden hintakehitys Helsingissä oli noiden vuosien aikana ollut hurjaa, sain asunnon myynnistä mukavasti voittoa. Sijoitin osan uuden asunnon ostoon ja kunnostamiseen ja osan laitoin matkaani. Matkabudjettini oli kokonaisuudessaan 50 000 €, josta vähän alle puolet kustansin asunnon myynnillä ja loppuosan muilla säästöilläni”, Räihä muistelee.

Pienempi asunto tarkoitti myös kohtuullisempia asumiskustannuksia, joka hyödytti matkakassan kerryttämisessä. Matkan ajaksi Räihä vuokrasi asuntonsa kalustettuna.

”Omistusasunnon eteenpäin vuokraaminen on helpompaa kuin vuokra-asunnon alivuokrauksesta sopiminen”, Räihä pohtii. Hän myös muistuttaa, että pankin kanssa voi sopia matkan ajaksi asuntolainan lyhentämättömistä kuukausista.

Asuntosijoittaminen mahdollistaa matkustelun

Räihä haluaa kannustaa matkustelevasta elämäntavasta haaveilevia asunnonostajia. ”Mielestäni omistusasunto ei missään nimessä ole este matkustelulle, kunhan huolehtii taloudestaan. Jos vertailee vuokra-asuntojen hintoja Helsingissä omistusasunnon lainanlyhennyksiin, saattaa omistusasunto ollakin edullisempi vaihtoehto kuukausitasolla riippuen lainaehdoista”, Räihä muistuttaa.

”Omistusasunnon tapauksessa summa menee kuitenkin omaan pussiin ja jos on onnistunut tekemään löydön asuntomarkkinoilta oikealla hetkellä, voi se poikia myöhemmin myytäessä sopivan pesämunan unelmien matkaa varten.”

Ensiasunnon osto horisontissa? Oikotie listasi viisi tärkeintä vinkkiä ensiasunnon ostajalle.

 

”Järkyttyneimpiä vuokrakämppään muutosta olivat toiset nuoret aikuiset”

Asumisen keskittyminen yhä enemmän kaupunkeihin vaikuttaa myös nuorten aikuisten mahdollisuuksiin ostaa oma koti. Vaikka olisi järkevämpää maksaa asuntolainan lyhennystä kuin laittaa rahansa vuokranantajan taskuun, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuntojen hintojen nousun vuoksi asuminen on monelle mahdollista vain vuokralla.

Samaa mieltä on viestintäalan yrittäjä Mari Nylund, joka muutti miehensä, Ukko-pojan ja rescue-koiransa kanssa omistusasunnosta suurempaan vuokra-asuntoon. ”Meillä oli uudelle kodille tarkat kriteerit ja halusimme löytää sen Arabianrannasta, koska lapsemme sosiaalinen ympäristö on täällä.”

Nylund uskoo, että perheen ainoa mahdollisuus asua nykyisessä, entistä suuremmassa 110 neliön asunnossa on vuokraaminen. Vuokraaminen oli kuitenkin tietoinen valinta: ”Valitsimme asumismukavuuden omistuspohjaisen asumisen sijaan.”

Vaikka tutkimusten mukaan nuoret aikuiset eivät enää arvosta omistamista, juuri toiset nuoret aikuiset kummeksuivat Nylundin perheen ratkaisua. ”Kun kerroimme, että muutimme omistusasunnosta vuokralle, reaktio oli aina: ’Miksi, onko se väliaikainen ratkaisu?’”, Nylund naurahtaa. ”Saattaahan tämä olla, mutta kyllä meillä tällä hetkellä on sellainen olo, että jäämme.”

Asunto ei ole koti

Nylundille vuokra-asunnon valintaan ei liittynyt sitoutumiskammoa. ”Elämme vakiintunutta elämää koirien ja lasten kanssa, emmekä ole nomadeja.” Nylund kokee silti, että vuokraaminen tarkoittaa perheelle vapautta. ”Pääkaupunkiseudulla lainat voivat olla aika valtavia. Voi olla, että suhtautuisin myös työhöni eri tavalla, jos 500 000 euron laina painaisi niskassa – olisi pakko ottaa mitä tahansa duuneja.”

Asuntokauppa mielletään usein kylmäksi järkipeliksi, mutta Nylund korostaa tunteiden merkitystä asuntomarkkinoilla. ”Minulle ei ole väliä, maksanko rahoja pankille vai vuokranantajalle. Kodin tekevät muut asiat kuin se, kuka omistaa katon ja seinät.”

Nylund korostaa, ettei heidän tapansa ole välttämättä kaikkein järkevin, mutta perheelle tärkeintä oli tunne kodista. ”Heti kun astuimme nykyiseen asuntoomme, tiesimme tulleemme kotiin. Kodin henkeä on helpompi vaalia, kun ensihetkestä tunne paikasta on positiivinen.”

Edessä muutto vuokra- tai omistusasuntoon? Oikotien muuttajan oppaasta löydät tärkeät muistilistat muuttohulinan keskelle.

 

 “Oma asunto tarkoittaa vapautta”

Ihmisten asenne omistamista kohtaan on muuttunut ja omistamisen tärkeys vähenee, kertoo muun muassa Kiinteistö- ja rakentamisalan ”2018 Vuokra-asumisen tulevaisuus” -raportti. Asiakaspalveluneuvoja, itähelsinkiläinen perheenäiti Jutta Manninen on asiasta hieman eri mieltä.

”Oman kokemukseni mukaan nuorista aikuisista suuri osa asuu vuokralla, mutta kiinnostus omistuskotia kohtaan ei ole vähentynyt. Täytyy ottaa huomioon, että asuntolainojen ehdot ovat tiukentuneet, joten oman asunnon ostaminen on myös vaikeutunut monille”, Manninen pohtii.

Mannisen nelihenkinen perhe on juuri muuttamassa Helsingin Myllypurosta suurempaan asuntoon Vantaan Vaaralaan. Ensimmäisen asuntonsa Manniset ostivat muutama vuosi sitten. ”Mieluummin maksamme asuntoa itsellemme pois, kuin vuokranantajan taskuun”, Manninen toteaa. ”Asumiskustannukset eivät muuttuisi, vaikka olisimme vuokranneet Myllypuron asuntomme kokoista paikkaa.”

Manninen pitää omaan asuntoon liittyvää vapautta tärkeänä. ”Lyhyesti sanottuna: oma tupa, oma lupa”, Manninen naurahtaa. Käsitöitä ja neulomista ahkerasti harrastava Manninen rakastaa myös sisustamista.

”Omassa asunnossa saa tehdä mitä haluaa – myös tapetoida, maalata ja remontoida. Omasta uudesta kodista tulee sellainen tunne, että tässä ollaan monta vuotta ja siitä kodista tehdä omannäköisen. Vuokra-asunnossa ei koskaan ollut sitä samaa tunnetta”, Manninen kertoo.

Luota fiilikseen myös asuntokaupoilla

Manninen kehottaa nuoria asunnonostajia kärsivällisyyteen sekä luottamaan omaan tunteeseensa. ”Asunnon etsimisen kanssa pitää olla malttavainen ja odottaa, että se oikea koti tulee vastaan. Ja sitten kun sen tuntee, niin kannattaa tarttua siihen nopeasti.”

Asuntosäästötilin perustamisen kanssa kannattaa myös olla ajoissa: ”Jos omistamiseen liittyvät ajatukset alkavat pyöriä mielessä, kannattaa perustaa säästötili pankin kanssa.”

Mannisten nykyinen koti myytiin kiinteistövälittäjän avulla. ”Nykyinen unelmakämppä löytyi Oikotien kautta. Minulla oli muutaman kuukauden Oikotien Hakuvahti käytössä. Kun näin kuvat tulevasta asunnosta, tiesin heti, että tuossa on meidän koti.”

Harkitsetko asunnon ostoa? Katso Oikotien Asunnon osto-oppaasta kaikki tärkeät yksityiskohdat, jotka on hyvä pitää mielessä ostopäätöstä tehdessä.