Nopeus on valttia perheasunnon hankinnassa

Miten kolmihenkinen perhe löysi tilavamman kodin perheelleen Etelä-Helsingistä? Lue Kira Anttilan tarina, miten hänen perheensä löysi uuden sopivan asunnon ja mitä asioita matkan varrella piti ottaa huomioon. Hän oppi asuntoa etsiessään muun muassa sen, että kun sopiva löytyy, kannattaa olla nopea.

Kira Anttila etsi puolisonsa kanssa perheelleen tilavampaa kotia useita kuukausia. Etu-Töölössä viihtyvä perhe halusi myös uuden kodin läheltä nykyistä sijaintia. Tammikuussa 2019 tärppäsi, ja Kira ja hänen miehensä löysivät sopivan kerrostalokodin. Asunto oli vapaa kuitenkin vasta puolen vuoden kuluttua ja perhe pääsi muuttamaan uuteen kotiin joulukuussa 2019 pienen remontin jälkeen.

      Etsimme isompaa kotia ja kävimme näytöillä aktiivisesti. Töölössä asunnot myyvät usein itse itsensä eli myynti-ilmoituksen jättämisen ja ensimmäisen näytön jälkeen asunto on yleensä saman tien myyty, ja joskus kohteet oli myyty jopa ennen virallista ensinäyttöä. Teimme parista asunnosta tarjouksia, mutta meillä ei ollut vielä lainalupausta eli kaupat tyssäsivät siihen. Monissa kohteissa myös tarjotut hinnat nousivat reippaasti, Kira Anttila muistelee. 

Lainalupaus onkin ensimmäinen asia, joka kannattaa Kiran mukaan olla kunnossa ennen tarjouksen jättämistä. 

      Kun saimme lainalupauksen oli helpompi katsella itselle sopivia kohteita. Keskusta-alueella kohteet ovat usein pankin kannalta suhteellisen riskittömiä – ja saimme lainalupauksen vaikka emme olleet vielä myyneet edellistä asuntoamme, Anttila kertoo.

Asunnot vaihtoivat omistajaa

Nykyisen kotinsa Kira Anttila ja hänen puolisonsa ostivat ensimmäisellä näytöllä. Pariskunta meni asuntonäyttöön, teki tarjouksen mahdollisimman lyhyellä voimassaoloajalla ja kaupat tehtiin melkein heti. Ainoa ehto kaupalle oli kuuden kuukauden vapautumisaika eli perhe pääsi muuttamaan vasta loppuvuodesta 2019. Pankilta he saivat vuoden aikaa myydä edellisen asuntonsa, ja kun se laitettiin myyntiin loppuvuonna 2019, se myytiin käytännössä niin ikään ensimmäisellä näytöllä. Myynti hoidettiin kiinteistönvälittäjän ammattitaidolla.

– Asunnosta lähti keskiviikkona ilmoitus Oikotielle, torstaina oli ensimmäinen näyttö ja saimme tarjouksen. Perjantaina asunto oli jo myyty, Kira Anttila kiittelee.

Kiran mielestä asuntoja katsottaessa olisi hyvä visualisoida ne mahdollisuudet mitä tyhjästä tilasta voi saada. Hyvä asunto on muokattavissa erilaisiin tarpeisiin. Uuteen asuntoon tehtiin ennen muuttoa pientä pintaremonttia ja kylpyhuoneremontti toteutetaan tulevan hormistoremontin yhteydessä.

      Uusi kotimme on vanhassa talossa ja pidän siitä, että myös vanhoja elementtejä on säilytetty. Pohjaratkaisu on selkeä ja avara. Kolme makuuhuonetta ovat näppäränkokoisia – ja asunnossa on mahdollisuus myös neljänteen makuuhuoneeseen. Uudessa kodissa saimme 50 m2 enemmän tilaa ja muuttomatka oli ainoastaan 700 metriä.

Täydellistä kotia ei ole olemassakaan

Kira on sitä mieltä, että täydellistä, unelmakotia ei ole olemassakaan. Myös hän joutui miehensä kanssa tekemään kompromisseja ennen uuden kodin löytymistä.

      On hyvä muistaa, että asuntokaupoissa täytyy usein tehdä kompromisseja. Olen esteetikko ja mieheni on käytännöllisempi – se mikä on minulle olennaista ei välttämättä puhuttele häntä. Niinpä molemmat listasimme 10 asiaa, jotka uudessa kodissa pitää olla ja karsimme listasta puolet. Näin saimme molemmat kotiimme asioita, jotka ovat meille tärkeitä, Kira vinkkaa.

Muista nämä asuntoa etsiessäsi:

1.    Lainalupaus valmiiksi ennen tarjouksen tekoa.

2.    Katsele asuntoja netistä useita kertoja viikossa – kerran viikossa ei riitä.

3.    Mene näyttöihin aina kun mahdollista. Ja mikäli seuraavaan yleiseen näyttöön on aikaa, sovi yksityisnäyttö. 

4.    Visualisoi huonokuntoinenkin asunto itsellesi sopivaksi. Pohjapiirros auttaa suunnittelussa.

5.    Ole nopea! Asunnot menevät nopeasti kaupaksi etenkin kaupunkien keskustoissa. Tee tarjous heti, kun kiinnostava asunto löytyy ja laita tarjoukseen suhteellisen lyhyt voimassaoloaika.

6.    Listaa asiat jotka uudessa kodissa on ehdottomasti oltava. Karsi listasta puolet.

7.    Muista kompromissit! Ilman kompromisseja et pääse koskaan muuttamaan.

8.    Nauti uudesta kodistasi! Vaikka kaikki ei olisi juuri sillä hetkellä remontoitua, voit tehdä asunnosta omannäköisesi kodin.

Katso myytävät kohteet.