Loma-asunto Lapista – Ota nämä asiat huomioon

Loma-asunto Lapissa.

Talvella hiihtoa ja laskettelua, kesällä patikkaretkiä ja melomista. Lappi tarjoaa kaikille jotain ja monen suomalaisen haaveena onkin loma-asunto hiihtokeskusten läheltä. Kannattaako oman mökin ostaminen vai riittääkö vapaa-ajan asunnosta vain osuus?

Kiinteistönvälittäjä Markku Mäntylän mukaan Lapin loma-asuntojen kaupankäynti painottuu kesään ja alkusyksyyn. Kaupankäynti prosessina kuitenkin alkaa jo talven aikana ja etenkin keväällä, joilloin Lapin matkailu kukoistaa.

– Silloin ostaja-asiakkaat tarkastelevat markkinoita sekä selvittelevät palveluita ja yhteyksiä. Kun he palaavat täältä kotiin, ryhtyvät he omalta puoleltaan selvittelemään ja valmistelemaan vapaa-ajan asunnon ostoa. Jos ostoon tarvitaan rahoitusta, luotottajalla on erilaiset ohjeet näiden suhteen verrattuna vakituisiin asuntoihin, kertoo Kiinteistömaailma Levi Ylläksen Mäntylä.

Kesällä ostaja-asiakkaat tulevat takaisin ja käyvät katsomassa kohteita uudelleen. Silloin he voivat käydä katsomassa myös sellaisia kohteita, joihin hiihtosesongin aikana ei ole ollut mahdollista päästä tutustumaan.

– Vuokrakohteiden myynnissä, varsinkin sesongin aikana, on usein ongelmana se, että ne ovat asiakkaiden käytössä, jolloin välittäjä ei voi niitä esitellä. Kauppaa tehdään kyllä talvellakin, mutta määrällisesti kesä- ja syyskauden aikana eniten, Mäntylä sanoo.

Loma-asunto voi olla hyvä sijoitus.

– Tällä hetkellä pääkohderyhmä ovat yritykset ja sijoittajat. Ja tietysti se ryhmä suomalaisia, joilla ei juurikaan enää ole velkaa. Markkinoilta on oikeastaan pois suurella velkavivulla ostajat. Rahoittajat eivät nimittäin luota siihen, että vuokrauksella voisi maksaa pois vapaa-ajan asuntolainaa.

Riittääkö mökistä vain osuus?

Moni saattaa miettiä sitä, kannattaako loma-asuntoa ostaa omakseen. Jos oma vapaa-ajan asunto epäilyttää, on aikaosuusomistuksella myös puolensa.

– Silloin pääset omistamaan usein erittäin laadukasta ja hyvin varusteltua loma-asuntoa suhteellisen pienin kustannuksin. Ja kaikki asiat on jo ratkaistu puolestasi, kuten siivous, polttopuut, hallinta ja lumityöt. Asuntosi on muiden omistajien käytössä, jotka kaikki todennäköisesti pitävät siitä yhtä hyvää huolta kuin sinä itse. Useimmiten käyttöoikeus on kahdeksan viikkoa vuodessa, joka riittää useimmille. Kiertävät viikot aiheuttavat kuitenkin sen, ettet aina pääse haluamaasi aikaan huvilallesi. Esimerkiksi Leville se on kuitenkin myös hyvä asia. Samalla huvilalla on kuusi omistajaa, joten yhden perheen sijaan saamme kuusi perhettä matkailemaan täällä, Mäntylä sanoo.

Puolensa on kuitenkin myös oman loma-asunnon hankkimisella.

– Tällöin pääset nauttimaan arvon kehittymisestä yksin. Sisustuksen saat valita juuri itsellesi sopivaksi ja voit käyttää mökkiä juuri silloin kuin haluat. Jos vuokraat asuntoa, saat vuokratuoton kokonaan itsellesi.

Yritys voi ostaa loma-asunnon joko omaan eli omistajien ja henkilökunnan käyttöön, asiakassuhteiden hoitoon tai puhtaasti sijoituskäyttöön, jos yritys tekee kiinteistöbisnestä. Kuinka hyvä sijoituskohde Lapin loma-asunto sitten on?

Myyntivarastot ovat aika suuret ja vaikka kauppa käykin ihan mukavasti, varastojen pieneneminen tapahtuu hitaasti, koska uutta myytävää tulee lähes saman verran lisää kuin menee kaupaksi. Nyt on selvästi paras aika ostaa, koska myynti virkistyy päivä päivältä. Hinnat ryhtyvät nousemaan siinä vaiheessa, kun muissakin matkailukeskuksissa Levin lisäksi kaupankäynti piristyy ja myyntivarastot kutistuvat. Lisäksi hintojen nousu vaatii sen, että luotonantajat löysäävät rahahanojaan.

Ehkä kuitenkin ihan oma mökki?

Jos pohdit mahdollisen loma-asunnon ostoa, kannattaa ensin kartoittaa oma ja koko perheen tarve.

– Maksuvaran kartoittaa luotottaja, jos ostoon tarvitsee lainaa. Sijainti on erittäin tärkeä seikka. Hyvällä paikalla loma-asunnon saa hyvin vuokrattua ja sillä makselee käyttökulut ja oman käytön, mutta se varmistaa parhaiten myös sijoituksen arvonnousun. Kuntokartoitus on hyvä tehdä – se palvelee aivan yhtä paljon, jos ei vielä enemmän, myyjää. Monelle ihmiselle matka Lappiin arjen keskeltä on hyvin tärkeä hetki ja se tehdään useita kertoja vuodessa. Parhaan nautinnon siitä saa tietysti omassa loma-asunnossa. Vapaa-aikaa pidetään tärkeänä ja siitä ammennetaan voimia koti- ja työelämään, Mäntylä kehuu.

Joskus loma-asunto voidaan ostaa myös vakituiseksi asunnoksi.

– Levillä, missä rakennuskanta on keskimääräisesti nykyaikaista ja hyvin varusteltua, tämä on tarkoituksenmukaista. Levin alueen perusrakenne on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön. Kittilän kunnan rakennusvalvonta on edellyttänyt rakennushankkeilta korkeaa laatua, Mäntylä huomauttaa.

 

Myynnissä olevia Lapin kohteita löydät Oikotie Asunnot -palvelusta

Tutustu myös Asunnon osto-oppaaseen.