Kesä on muisto vain ja talvi tekee tuloaan. Listasimme tärkeimmät asiat mökin talvikuntoon laittamisessa.
Suomalaiset rakastavat mökkeilyä, mutta aina harrastus ei ole ympärivuotinen. Monet laittavat mökin talvikuntoon syksyllä ja palaavat mökkielämän pariin taas keväällä. Mökin talviteloille laittamiseen kannattaakin käyttää aikaa ja vaivaa – niin pääsee nauttimaan mökkielämän riemuista jälleen tulevana suvena.
1. Siivoa piha kuntoon
Mökkipiha saattaa olla metsäisessä luonnontilassa, mutta ennen talvea on hyvä haravoida tarpeen mukaan mahdolliset liikkumisväylät ja tarkistaa, että mökin ympäristö on mahdollisimman roskaton ja siisti ennen lumen tuloa. Korjaa kesäkauteen kuuluvat tavarat, pihakalusteet ja mahdollinen grilli varastoon. Tarkista myös laiturin kiinnitykset ja siirrä säitä ja talvea kestämättömät asiat suojaan. Käännä soutuvene alassuin ja vedä se tarpeeksi kauaksi rannasta, kuivalle maalle. Tyhjennä ennen talven tuloa myös ulkohuussi.
2. Ennakoi hiiret ja muut ”tuholaiset”
Viilenevät säät houkuttavat hiiriä ja muita pieniä tuholaisia. Tyhjennä ruokakomerot ja aseta hiirenloukut valmiiksi. Muista, että loukut tulee myös tyhjentää säännöllisesti eli mökillä on käytävä tarkistamassa tilanne aika ajoin. Kokeile esimerkiksi äänikarkotinta, jonka äänitaajuus pitää jyrsijät loitolla. Myös kaikki tuuletusaukot kannattaa verkottaa tiheäsilmäisellä metalliverkolla.
3. Vältä vesivahingot
Kun mökki jää talveksi tyhjilleen, ns. kesävesi kannattaa sulkea ja tyhjentää vesiputket kunnolla tyhjäksi. Pienikin määrä vettä voi halkaista putken ja aiheuttaa suuren vahingon. Myös katto ja rännit kannattaa puhdistaa ja varmistaa, että vesi ei saa seisomaan rakennusten seinustoille, vaan ohjautuu tarpeeksi kauas rakennuksesta. Tarkista myös, että vettä ei jää pihasaaveihin tai ämpäreihin, sillä jäätyessään ne saattavat haljeta. Savupiipun voi suojata ilman läpi päästävällä suojalla, niin linnut tai muut eläimet eivät pääse hormin kautta sisätiloihin.
4. Peruslämpö vai kylmilleen?
Moni miettii syksyllä, jättäisikö mökille pienen peruslämmön talveksi vai laittaisiko koko rakennuksen kylmilleen. Kosteus pysyy paremmin poissa rakenteista, kun sisäilma on muutaman asteen lämpimämpää kuin ulkoilma. Mikäli mökkiin jää paljon sähkölaitteita, niin laitteet saattavat vaatia jopa 15 asteen peruslämpöä. Monet pitävät mökillä peruslämpöä 5-10 asteessa talvikaudella. Jos mökki on eristetty, kosteutta kannattaa välttää parhaansa mukaan. Parhaiten tämä onnistuu, kun pitää mökin peruslämmön aina muutaman asteen ylempänä kuin ulkolämpötila on. Jos mökki pidetään lämpimänä myös talvella, lämmönkiertoa voi tehostaa jättämällä sisäovia auki.
5. Varaudu voroihin
Mökkivarkaita ei halua kukaan, mutta varautumalla voi vaikuttaa siihen, että vorot eivät pääse tekemään tarpeetonta tuhoa. Pohdi, kannattaisiko mökille hankkia hälytysjärjestelmä tai voisiko jokin lähempänä asuva naapuri tai tuttu pitää mökkiä silmällä. Älä jätä mökille arvotavaraa ja jätä verhot auki lähtiessäsi. Panosta laadukkaisiin lukkoihin ja asenna halutessasi riistakamera, jonka avulla voit seurata mökkipihan liikkeitä myös kotoa käsin. Pidä vakuutus voimassa.
6. Huomioi sääolot
Runsaat lumisateet ja myrskyt voivat riepotella mökkiä ja sen ympäristöä. Tarkista, että mökin ympäristössä ei ole riskipuita, jotka voisivat kaatua myrskyssä mökin päälle. Selvitä mitä mökkivakuutuksesi kattaa ja tee mahdolliset muutokset vakuutukseen hyvissä ajoin. Huomioi myös katon kunto ja käy tarvittaessa talven mittaan pudottamassa lumet katolta.
7. Tuuleta kunnolla
Mökin tuuletusluukut kannattaa pitää koko talven auki. Kuiva pakkasilma tekee mökin rakenteille hyvää ja tuulettaa pois mahdollista kosteutta. Kun huolehdit hyvästä ilmanvaihdosta, lämmön vaihtelusta johtuva kosteus pääsee tuulettumaan ulos eikä imeydy rakenteisiin. Puuvillaa ja villaa sisältävät vaatteet ja tavarat kannattaa viedä pois talveksi, niin ne eivät kerää turhaa kosteutta mökkiin.
8. Mökin huoltokirja avuksi
Kenenkään muisti ei pelitä (ilman muistiinpanoja) mökin huoltotöiden osalta vuodesta toiseen. Työtaakkaa helpottaa mökin huoltokirja, johon kirjataan kaikki tehdyt huoltotyöt, huomiot ja toimet. Kun kirjoittaa ylös kaikki remontit, syystyöt, kevättyöt ja muut huomionarvoiset asiat, mökkielämästä ehtii myös nauttia. Samalla pystyt erittelemään itse tekemäsi työt ja mahdolliset kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvat huolto- tai remonttityöt.
Onko haaveissa oma mökki tai onko aika vaihtaa uuteen?
Katso myynnissä olevat loma-asunnot Oikotien kohdehausta.