Taloustilanne on pakottanut lähes puolet asunnonostajista tinkimään vaatimuksistaan

Asunnon osto. Kaksi henkilöä katsomassa asuntoa.
Kaupallinen yhteistyö: Bluestep Bank.

Taloudellinen epävarmuus on saanut monen suomalaisen unohtamaan asunnonostosuunnitelmansa tai tinkimään siitä, millaisen asunnon ostavat. Tuleva koti saattaa löytyä edullisemmalta alueelta tai se on pienempi tai huonommin varusteltu.

Seitsemän prosenttia suomalaisista suunnittelee asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana. Viisi prosenttia on suunnitellut asunnon ostamista aiemmin, mutta on kuitenkin luopunut suunnitelmistaan. Tämä selvisi Bluestep Bankin keväällä 2023 teettämästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin suomalaisten asunnonostosuunnitelmia. Tutkimus edustaa kaikkia suomalaisia ja sen toteutti IRO Research Oy.

Bluestep Bank on taloudellista eriarvoisuutta vastaan taisteleva pankki, joka keskittyy maksukykyisiin asiakkaisiin, joille ei syystä tai toisesta ole voitu myöntää lainaa heidän omasta tai muista perinteisistä pankeista. Asuntolainan lisäksi Bluestep Bank tarjoaa vakuudellista lainaa esimerkiksi remontin toteuttamiseen tai nykyisten lainojen kilpailuttamiseen.

Asuntokaupan hiljeneminen on ollut yleinen trendi ja tutkimuksen mukaan lähes puolet (49 %) asunnonostoa suunnittelevista on joutunut tinkimään tulevan kotinsa kriteereistä. Suurin osa heistä etsii nyt asuntoa edullisemmalta alueelta ja osa on valmiita tyytymään huonommin varusteltuun asuntoon tai ostamaan remonttia kaipaavan asunnon edullisempaan hintaan.

– Epävarma taloustilanne ja hintojen yleinen nousu ovat vaikuttaneet monien arkeen. Tarve uudelle kodille voi olla niin suuri, että ostosuunnitelmista ei haluta luopua, mutta sitten joudutaan tinkimään jostain muusta, sanoo Bluestep Bankin Suomen maajohtaja Petri Matikainen.

Taloudellinen epävarmuus on suurin syy asunnonostosuunnitelmista luopumiseen

Ylivoimaisesti suurin syy asunnonostosuunnitelmista luopumiselle ovat taloudelliset syyt. 43 prosenttia ostosuunnitelmistaan luopuneista vastaajista kertoi syyksi taloudellisen epävarmuuden lisääntymisen ja 40 prosenttia korkojen nousun. Muita syitä asunnonostosuunnitelmista luopumiselle olivat esimerkiksi työllistymistilanteen muutos ja se, että pankki ei ole voinut myöntää riittävästi lainaa.

– Asuntomarkkinoilla on nyt erikoinen tilanne. Toisaalta asuntolainat ovat niin kalliita, että niitä ei haluta ottaa, vaan mieluummin asunnonostoa lykätään. Mutta toisaalta nyt, kun asuntokauppa käy nihkeästi, asuntoja saa edullisemmin, jatkaa Matikainen.

Saitko kielteisen lainapäätöksen? Ratkaisu voi löytyä Bluestep Bankista

Yhä useampi asunnonostaja on epävarman taloustilanteen seurauksena joutunut tinkimään tulevan kotinsa kriteereistä tai luopumaan ostosuunnitelmista kokonaan. Vaikka tulot ja vakuudet olisivat riittävät, saattaa lainansaanti perinteisiltä pankeilta kaatua esimerkiksi muuttuneeseen työtilanteeseen. Jos perinteisen pankin lainapäätös on ollut kielteinen, kannattaa mahdollisuuksia lainan saantiin tiedustella Bluestep Bankista.

– Olemme toimintamme alusta lähtien auttaneet henkilöitä, joiden lainahakemuksen perinteiset pankit ovat syystä tai toisesta hylänneet. Keskitymme lainanhakijan maksukyvyn ja vakuuksien lisäksi tämän mahdollisuuksiin nyt ja tulevaisuudessa. Useassa tapauksessa olemmekin pystyneet myöntämään asuntolainaa uuden kodin hankkimiseen tai järjestelylainaa nykyisten luottojen kilpailuttamiseen perinteisen pankin kielteisestä lainapäätöksestä huolimatta, päättää Matikainen.

Voit lukea lisää Bluestep Bankista, sekä siitä kuinka olemme pystyneet auttamaan asiakkaitamme, osoitteessa bluestep.fi.