Ilman voimassa olevaa sähkösopimusta on käytännössä mahdotonta asua. Riippumatta siitä, millä energiamuodolla asuntoasi lämmität, sähköä tarvitaan valaistukseen, laitteiden lataamiseen ja esimerkiksi jääkaapin kylmänä pitämiseen. Sähkösopimus kannattaa hankkia ja solmia jo ennen muuttoa – pimeään asuntoon on hankala muuttaa. Sähkösopimusten vertailu ja sopimusehdot voivat olla erityisesti ensimmäistä sähkösopimustaan solmivalle hankalia asioita hahmottaa.
Tiedätkö jo nämä asiat sähkösopimuksesta?
Sähkölaskussa maksetaan sähköstä ja sähkön siirrosta
Suomessa sähkön myynti ja sähkönsiirto on erotettu toisistaan lailla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että useimmat meistä saavat kaksi sähkölaskua: sähkölaskun ja sähkön siirtomaksun.
Sähkösopimuksen solmit sen sähköyhtiön kanssa, jolta haluat sähköä ostaa ja jolta löydät itsellesi sopivan sopimuksen. Voit pyytää tarjouksen eri sähköyhtiöiltä ja vaihtaa sähköyhtiötä, jos löydät sinulle paremman tarjouksen, sopimuksen tai yhtiön.
Sähkönsiirtosopimukseen puolestaan ei kuluttajana voi vaikuttaa. Sähkönsiirto tarkoittaa sähköenergian siirtämistä voimalaitokselta käyttäjälle. Siitä vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka määräytyy aina automaattisesti sen mukaan missä asut. Sähköyhtiösi ja sähköverkkoyhtiösi ovat siis eri yrityksiä. Jos nämä yritykset ovat sopineet yhteisestä laskutuksesta, saat kaiken samalla laskulla, muutoin sähkölasku ja sähkönsiirtolasku tulevat erikseen.
Hyvä uutinen on se, että kun otat yhteyttä sähkönmyyjään ja teet sopimuksen, sähkönmyyjä ilmoittaa sopimuksesta automaattisesti paikalliselle sähkön siirtoyhtiölle. Sinun ei siis tarvitse ottaa siirtoyhtiöön erikseen yhteyttä.
Näin luet ja kilpailutat sähkösopimuksia
Sähkösopimus saattaa aluksi näyttää vaikeasti lähestyttävältä, mutta sieltä kannattaa bongata tietyt perusasiat.
Hintavertailussa pääset alkuun tutkimalla sähkön käyttöön perustuvaa energiahintaa, jonka lisäksi sähkölaskussa tulee maksettavaksi arvonlisävero (24%). Energiahinta perustuu sähkönkulutukseesi ja sen mittayksikkö on c/kWh eli senttiä per käytetty kilowattitunti.
Vaihtoehtoina on yleensä joko vaihtelevahintainen, markkinahintaan perustuva pörssisähkö tai kiinteähintainen kilowattituntihinta. Fortumilta voit saada myös kiinteähintaisen sähkösopimuksen: Tällöin maksat joka kuukausi täsmälleen saman summan.
Näiden lisäksi sopimuksissa on yleensä myös kuukausittainen perusmaksu. Kun kilpailutat sähkösopimustasi, niin vertailussa kannattaa ottaa huomioon
- sopimuksen mahdollinen määräaikaisuus
- energiahinta (kiinteä tai vaihteleva kilowattituntihinta)
- mahdollisuus valita päästötön tai uusiutuvilla energianlähteillä, kuten vesi- tai aurinkovoimalla tuotettu sähkö
Erillinen sähkönsiirtomaksu kannattaa pitää mielessä budjettia tehdessä: Sitä ei ilmoiteta sähkösopimuksesi hinnoittelussa. Sähkönsiirtomaksuun tulee maksettavaksi myös arvonlisävero ja sähkövero.
Testaa millainen sähkösopimus sinulle sopii!
Hoida sähkösopimus pari viikkoa ennen muuttoa
Sähkösopimus olisi hyvä tehdä ajoissa, ainakin pari viikkoa ennen muuttoa uuteen asuntoon. Tarvittaessa saat sähköt nopeamminkin, muutaman päivän varoitusajalla. Sähkösopimuksen voi tehdä joko itse verkossa tai soittamalla suoraan sähköyhtiön asiakaspalveluun.
Jos olet unohtanut tehdä sähkösopimuksen, voit turvautua myös pikamuuttopalveluun, jolla saat lisämaksusta sähköt uuteen kotiin joko samana päivänä, tai seuraavana arkipäivänä, kellonajasta riippuen.
Tee ilmastoteko ja valitse päästötön sähkö
Monissa sähkösopimuksissa voit valita tuotantomuodon eli sen, millä tavalla tuotettua sähköä haluat kuluttaa. Tärkeää on tiedostaa, aiheuttavatko valitsemasi tuotantomuodot päästöjä. Päästöttömiä tuotantomuotoja ovat uusiutuvat, kuten aurinko-, vesi- ja tuulivoima, sekä ydinvoima. Sähkön tuotantomuodon valinnalla voit siis vaikuttaa konkreettisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.
Joillakin yhtiöillä tarjolla on myös päästöjä aiheuttavaa hiilellä tuotettua sähköä. Fortumin sopimukset ovat kuitenkin kaikki tuotettu päästöjä aiheuttamatta, voit siis huoletta valita minkä tahansa sopimusvaihtoehdoista.
Pientä kuukausimaksua vastaan voit tuunata sopimustasi. Voit valita esimerkiksi Aurinkovalinta-palvelun, joka sisältää 100 % aurinkosähköä. Fortum tukee John Nurmisen säätiön Itämeren suojeluhankkeita jokaista Aurinkovalintaa kohden 5 eurolla vuosittain.
Sähkölaskua kannattaa käydä säännöllisesti läpi
Minkä sähkösopimuksen ikinä valitsetkin, niin sähkölasku kannattaa aika-ajoin syynätä läpi. Maksatko sähköstäsi liikaa tai haluatko valita päästöttömän sähkön? Vai pitäisikö ottaa tavoitteeksi sähkön kulutuksen vähentäminen? Sähkösopimusten vertailu vaikkapa kerran vuodessa kannattaa niin oman talouden hallinnan kuin ympäristön kannalta.