Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa povaa vuodelle 2025 hintojen nousua ja kasvavaa kysyntää.
Kuluttajien hauras luottamus ja heikentynyt työllisyystilanne ovat jarruttaneet asuntokauppaa. Nyt Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa näkee horisontissa niin kauppamäärien kuin hintojen kasvua.
Viljamaa kuvailee kuluneen vuoden markkinatilannetta kaksijakoiseksi. Vuoden 2024 alkupuoli, erityisesti ensimmäinen neljännes, oli historiallisen huono. Kuluttajien luottamusta nakerrettiin monelta suunnalta: korot, energian hinta ja hoitovastikkeet nousivat, kauppakassi kallistui ja epävarmuus työmarkkinoilla kasvoi. Usko sekä maan talouteen että henkilökohtaiseen taloustilanteeseen on ollut koetuksella.
– Vuoden 2024 toisella kvartaalilla palauduttiin ja vuoden jälkimmäinen puolisko on ollut jo selvästi alkuvuotta parempi, Viljamaa kertoo. Hän sanoo kuluttajien luottamuksen lähteneen nousuun Euroopan keskuspankin laskettua ohjauskorkoa kesäkuussa; vuoden vilkkaimmat kuukaudet asuntomarkkinoilla nähtiin syksyn aikana.
Viljamaa odottaa vuoden 2025 olevan Suomen kansantalouden kannalta parempi ja ennakoi asuntomarkkinatilanteenkin sen ansiosta virkistyvän.
Ostajan markkinat kannustavat kaupoille
Vuodenvaihteessa 2024–2025 asuntokaupoilla eletään niin sanottuja ostajan markkinoita: hinnat ovat matalalla ja tarjontaa reilusti.
Viljamaan mukaan käytettyjen asuntojen hinnat ovat kuitenkin nousussa. Siksi hän kehottaa kaivamaan asuntohaaveet naftaliinista.
– Ero, perheellistyminen, syntymä, kuolema, Viljamaa luettelee; huonoina aikoina asuntoja on ostettu vain tarpeeseen. – Kotona kuitenkin vietetään paljon aikaa, joten asunnon vaikutus omaan hyvinvointiin on merkittävä, hän sanoo.
Lue myös: Isännöitsijäntodistus asuntokaupassa
Mökkikauppa käy
Mökkikauppa kuumeni vuonna 2020, kun koronapandemia ajoi monet etätöihin ja keskeytti harrastukset. Vaikka elämä on tasaantunut, etätyöskentely ja mökit jäivät. Tuomas Viljamaa povaa vuodesta 2025 hyvää aikaa mökkikaupalle.
Hän arvioi loma-asuntokaupan nousseen pysyvästi uudelle tasolle.
– Me suomalaiset olemme mökkikansaa ja luontoihmisiä. Etätyön yleistyminen on tehnyt mökin hankkimisesta houkuttelevaa, ja lisäksi ikääntyvät omistajat myyvät mökkejä nuoremmille.
Lue myös: Harkitsetko mökin myyntiä? Näin kasvatat mökkisi arvoa
Vuokra-asuminen houkuttelee, mutta ei vaurastuta
Viime vuosina vuokra-asuntoja on ollut tarjolla poikkeuksellisen runsaasti, ja vuokralle on päässyt totuttua edullisemmin.
Viljamaa kertoo, että vuokra-asuminen on näyttäytynyt houkuttavana vaihtoehtona omistusasumiselle ennen kaikkea korkojen, hoitovastikkeiden ja inflaation nousun takia. Osa ensiasunnon ostoa suunnitelleista lykkäsi ostamista varainsiirtoverovapauden poistuttua.
Jotkut asunnon ostamista suunnitelleet ovat päättäneet sittenkin jäädä vuokralle, toiset jopa myyneet omistusasuntonsa muuttaakseen vuokra-asuntoon.
Viljamaa on huomannut, että tänä päivänä monet tekevät suuria päätöksiä lyhyellä perspektiivillä. Hän toivoo, että vuonna 2025 ihmiset satsaisivat mieluummin pitkäjänteiseen suunnitteluun. Hän pitää omistusasumista pitkällä aikavälillä kannattavampana ratkaisuna, koska se povaa vaurastumista.
Lue myös: Asumisen lainat
Asuntojen hinnat ovat nousemassa
Korona-aikana koetun buumin jälkeen asuntojen hinnat ovat laskeneet. Nyt Tuomas Viljamaa arvioi, että ne voivat nousta vuoden 2025 aikana kolmen prosentin verran.
Erityisen suurta kysynnän ja hintojen nousua hän ennakoi perheasuntoihin. Jos haaveilee suuresta asunnosta kasvavassa kaupungissa ja hyvällä sijainnilla, on parempi suunnata pankkiin ja näytöille kuin jäädä odottamaan.
Uudisasuntojen kauppa on ollut jäissä, mutta Viljamaa ennakoi muutosta.
– Uusia asuntoja ei tällä hetkellä hirveästi rakenneta, joten niidenkin kysyntä ja hinnat saattavat lähteä nousuun, hän sanoo. Markkinan laahatessa uudisasuntojen hinnat eivät ole liioin laskeneet. Käytettyjen asuntojen hintojen noustessa hintaero vanhojen ja uusien asuntojen välillä kapenee, mikä saattaa lisätä ostajien kiinnostusta uudisasuntoja kohtaan.
Lue myös: Toimivan perheasunnon ABC