Ystävä asuu seinän takana! Nämä 6 vinkkiä auttavat tutustumaan naapureihisi

Kun esimerkiksi opiskelu, työ tai muuttunut elämäntilanne vie asumaan uudelle paikkakunnalle, oma taloyhtiö on täynnä potentiaalisia ystäviä. Vieraan ihmisen ovikelloa ei kuitenkaan ole ihan helppoa soittaa. Miten siis pääset alkuun, kun haluat tutustua naapureihisi? Katso alta Joo Kodit -vuokra-asuntoyhtiön yhteisömanageri Hanna-Maria Kiljon vinkit yhteisöllisempään kerrostaloelämään.

Nuoria pelaamassa pöytäjalkapalloa.
Kaupallinen yhteistyö: Joo Kodit

1. Tervehdi hymyillen!

Pienet eleet ja aitous luovat positiivista ilmapiiriä. Kun olette ensin moikanneet ja hymyilleet käytävässä tai pihalla, voit seuraavalla kerralla kysyä jotain taloyhtiöstä tai naapurustosta. Sitten on jo helppoa jutella jostakin syvällisemmästä!

Kaksi naapuria tervehtimässä toisiaan.

2. Käytä yhteiskäyttötiloja

Käyttämällä taloyhtiön yhteiskäyttötiloja tapaat naapureita, ja tutustuminen käy luontevasti. Lenkkisaunasta saattaa löytyä juoksukaveri ja pesutuvasta bestis, kun odotatte yhdessä pesuohjelman valmistumista.

Joo Kodeissa monissa pesutuvissa voi pelata pöytäjalkapalloa pyykkikoneen pyöriessä! Joo Hetki -asukaskahvilamme Oulussa on suunniteltu kaikenlaiseen hengailuun opiskelusta etätöihin.

Kaksi naapuria yhteiskäyttötilassa työskentelemässä.

3. Lähde mukaan naapuruston tapahtumiin

Naapuruston yhteiset tapahtumat tarjoavat rennon ympäristön, jossa ystävyydet lähtevät lentoon. Mikä parasta, sinua kiinnostaviin tapahtumiin hakeutuu luultavasti kanssasi samanhenkistä porukkaa. Pihatalkoissa käyvät naapurit viihtyvät ulkona, ja lautapeli-illasta tai lukupiiristä saat kavereita mieluisan sisäharrastuksen pariin.

Joo Kotien asukkaat esimerkiksi treenaavat kimpassa korista sekä käyvät juoksemassa ja keilaamassa. Jos sopivaa tapahtumaa ei ole näköpiirissä, kannustan järjestämään sellaisen itse – tai miksei yhdessä naapurin kanssa!

4. Kutsu naapuri mukaan ulkoilemaan

Naapurisi ilahtuu, kun kysyt häntä kävelylle, juoksemaan tai pyöräilemään. Talossa pidempään asunutta voit pyytää esittelemään parhaita lenkkireittejä. Lemmikkien omistajille ehdotan retkeä lähimpään koirapuistoon. Samalla saattaa alkaa myös karvakamujen ystävyys!

5. Tarjoa apua tarvittaessa

Vilpitön avuntarjous on iso asia naapurille, joka kantaa painavia muuttolaatikoita tai tarvitsee kyytiä. Kun työ on tehty, yhteiset kahvit tai ateria maistuvat molemmille. Pian huomaat, että autettuasi muita saat itsekin apua, ja vastavuoroisuus kukoistaa taloyhtiössä.

Nuori nainen tekemässä muuttoa.

Toistemme tukeminen on merkittävä osa yhteisöllisyyttä Joo Kodeissa. Joo Kotimestarimme tekevät veloituksetta asukkaidemme pieniä asennustöitä, kuten kiinnittävät tauluja ja lamppuja sekä asentavat pesukoneita. Joissakin taloyhtiöissämme on tarjolla ilmaista pyörähuoltoa.

6. Liity naapuruston someryhmiin

Hyppää mukaan keskusteluihin, kysy neuvoa, tarjoa käyttämättä jäävää saunavuoroasi tai ehdota tekemistä. Somessa aktiivinen yhteisö herää eloon myös tosielämässä! Perustaisitteko vaikka säännöllisesti tapaavan juoksuporukan tai kokkikerhon? Joo Kodeissa tällaisia on lähtenyt käyntiin juuri someryhmistä!

Joo Kodit puhelimella.

Naapureihin tutustuminen kiinnostaa

“Tutkimuksemme mukaan melkein joka kolmas eri yritysten vuokra-asukkaista on kokenut yksinäisyyttä kotonaan, ja suurin osa tutustuisi mielellään naapureihinsa”, Kiljo kertoo.

Tästä sai alkunsa Joo Kotien sosiaalinen missio ehkäistä asumisen yksinäisyyttä. Kiljo on tiettävästi Suomen ensimmäinen vuokra-asuntoyhtiön yhteisömanageri, ja uusi työnkuva innostaa ja motivoi.

“Työhöni kuuluu yhteisöllisyyttä edistävien tapahtumien ja ohjelmien suunnittelua ja toteutusta. Tiedän olevani tosi tärkeässä roolissa, koska olemme saaneet asukkailta aivan mieletöntä palautetta yhteisestä tekemisestä”, hän summaa.

Joo Kotien yhteisöllisyysprojekti huipentuu joka vuosi valtakunnalliseen Joo-päivään, jota vietetään 5. toukokuuta. Yhteisöllisyyden teemapäivänä asukkaat kokoontuvat yhteen eri puolilla Suomea esimerkiksi herkuttelun ja kuntoilun merkeissä.