Näistä ruuista kaupungit tunnetaan – 11 suomalaista perinneruokaa

Kotimaasta löytyy ruokakulttuuria vaikka muille jakaa. Eri puolilta maatamme löytyy maittavia herkkuja jokaiselle kulinaristimatkailijalle, joten jokaisen kannattaa tutustua oman kotiseutunsa antimien lisäksi myös muiden alueiden keittiöihin. Listasimme siis eräitä tunnetuimpia suomalaisia ruoka-annoksia.

11. Pitoleipä, Hollola

Hollolan pitoleipä on pehmeä näkkileipä, joka valmistetaan pellillä paistaen. Hämäläistä helppoa juhlaleipää alettiin tehdä ruisjauhoista valmistetun arkileivän vastapainoksi vehnäjauhojen yleistyessä. Entisaikoina taikinan pehmeys varmistettiin esimerkiksi pitojuuston valmistuksesta ylijääneen heran avulla.

Katso Hollolan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

10. Viipurinrinkeli, Lappeenranta

Mausteinen viipurinrinkeli saapui Suomeen satoja vuosia sitten harmaan munkkiveljeskunnan mukana. Perinteisesti olkien päällä paistetut rinkelit ovat suosittuja varsinkin Lappeenrannassa ja ovat vastuussa parisen sataa vuotta sitten käydystä niin kutsutusta Rinkelisodasta. Kiista käytiin Vaittisen ja Löppösen sukujen välillä siitä, kumman rinkeliresepti oli alkuperäisempi.

Katso Lappeenrannan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

9. Klimppisoppa, Kalajoki

Pohjanmaan ruokaylpeys klimppisoppa koostuu lihasta ja rusinaisista vehnäpalleroista. Kaunista tämä keitto ei ehkä ole, mutta ei kannata antaa ulkonäön hämätä: soppa on todella maittavaa. Se on kuin lihakeitto, mutta klimppisempää.

Katso Kalajoen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Runebergin torttu, Porvoo

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin mukaan nimetyn leivoksen huhutaan saaneen alkunsa tämän kuuluisan runoilijan makeannälästä. Vaimo Fredrika Runebergillä ei tarinan mukaan ollut mitään, jota tarjota miehelleen, joten hän improvisoi kaapissa olevista aineksista tämän tortun. Oikeasti herkku on kuitenkin luultavimmin muunnelma porvoolaisen kondiittorimestarin luomasta tortusta.

Katso Porvoo asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Mustikkakukko, Mikkeli

Kalakukon makea serkku mustikkakukko eli rättänä on Mikkelin seudun herkkuruokaa. Kermavaahdon kera syötävä ruiskuorinen ja marjalla täytetty jälkiruoka on tutustumisen arvoinen suupala ei-savolaisillekin.

Katso Mikkelin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Rönttönen, Kuhmo

Etkö tiedä, onko sinulla makean- vai suolaisennälkä? Kokeile rönttöstä. Kainuulainen perinneherkku leivotaan ohra- tai ruistaikinasta, jossa on imelletystä perunasta ja useimmiten puolukasta tehty täyte. Piirakan rujo ulkomuoto kätkee sisäänsä melkoisen makuelämyksen.

Katso Kuhmon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Lörtsy, Savonlinna

Lihapiirakan lähisukulainen lörtsy on savonlinnalaisten herkkuruokaa. Rasvassa keitetty puoliympyrä valmistetaan kuitenkin hieman erilaisesta taikinasta. Lihatäytteisten lörtsyjen lisäksi saatavilla on esimerkiksi omenahillolla, lakalla, kermavaahdolla ja jopa kalalla täytettyjä versioita.

Katso Savonlinnan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Mustamakkara, Tampere

Muinoin teurastuksen yhteydessä valmistettu mustamakkara on Tampereen ruokasymboli. Perinteisesti puolukkahillon ja kylmän maidon kera nautittava nakki onkin terveellistä syötävää varsinkin aneemikoille, onhan tätä alun perin kuumaksi sian verimakkaraksi kutsuttua herkkua valmistettu jo 1500-luvulla.

Katso Tampereen asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

3. Särä, Lemi

Etelä-karjalainen Lemin kunta on tunnettu särästä, eli perunapedillä tarjoillusta lampaasta. Annos valmistetaan suolavedessä liotetussa koivukaukalossa, jonka ansiosta ruoka saa savun maun. Lihaa suolataan usean päivän ajan, joten mikään pikaruoka tässä ei ole kyseessä. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa.

Katso Lemin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Kalakukko, Kuopio

Savolaisen keittiön kulmakivi kalakukko on ruistaikinakuoressa valmistettu kalaruoka, joka ei nimestään huolimatta sisällä siipikarjaa. Annoksen valmistamiseen käytetään joko ahventa tai muikkua, joten ruokalajin alalajit ovatkin nimeltään ahvenkukko ja muikkukukko. Se, kumpi sitten on se oikea versio, on edelleen kiivaan väittelyn kohteena.

Katso Kuopio asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Rössypottu, Oulu

Oululainen perinneruoka rössypottu on rössystä eli veripaltusta ja perunoista sekä sianlihasta valmistettu keitto. Pelkällä suolalla maistettu ja vain tilkalla vettä mehustettu lihaisa ja rautapitoinen annos on suomalaista perinneruokaa parhaimmillaan.

Katso Oulun asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.