Näin se asuminen muuttuu! Muistatko vielä nämä asumiseen liittyvät ilmiöt?
Kotimaisten kielten keskuksen vuoden sanapoiminnot kokoavat yhteen kunkin vuoden ajankohtaiset sanat. Sanapoiminnot kiteyttävät sen, mistä Suomi kulloinkin puhuu. Kotimaisten kielten keskus kokoaa vuosittain yhteen joukon sanoja elämän eri osa-alueita. Katso, millaisia asumiseen liittyviä sanoja listalle on vuosien varrella päässyt.
Aamiaiskaappi
Muistatko vielä aamiaiskaapit? Aamiaiskaapit innoittivat niin monia lisäämään sisustukseensa erityisesti aamiaisvermeille tarkoitetun keittiökaapin, että sana nousi mukaan vuoden 2018 sanapoimintoihin.
Aikuispakkaus
Yhdeksi vuoden 2015 sanapoiminnoista pääsi aikuispakkaus. Sillä tarkoitettiin Marttaliiton kotoa pois muuttaville nuorille kehittämää selviytymispakkausta.
Lue myös: Hynttyyt yhteen x 5
Esineiden internet
Esineiden internet oli yksi vuoden 2013 sanapoiminnoista. Sillä tarkoitetaan internetin avulla toimivaa laitteiden ja muiden esineiden välistä tietoverkkoa, jossa esineet ovat yhteydessä toisiinsa ja kommunikoivat keskenään. Esineiden internetin avulla esimerkiksi kodin valaistusta, ilmastointia tai turvajärjestelmää voi valvoa ja ohjata.
Homepakolainen
Vuonna 2013 listalle pääsi myös sana homepakolainen. Homepakolaisella tarkoitetaan henkilöä, joka on joutunut vaihtamaan asuntoa tai työpaikkaa homevaurioiden vuoksi.
Hyggeillä
Hyggeily nousi sanapoimintoihin vuonna 2016. Hyggeilyllä tarkoitetaan kiireetöntä oleskelua ja tunnelmointia. Useimmiten hyggeilyä harjoitetaan kotioloissa.
Lue myös: Talvi, mikä ihana syy hyggeillä
Japandi
Japanilais-skandinaavinen sisustustyyli japandi puhutti sisustajia siinä määrin, että sana japandi pääsi mukaan vuoden 2020 sanapoimintoihin.
Lue myös: Japandi-sisustus rauhoittaa kiireisen mielen
Kilpipiilea
Huonekasvivillitys on näkynyt myös sanapoiminnoissa. Vuonna 2017 kilpipiileat viehättivät niin monia kasvien ystäviä, että sana nousi yhdeksi sanapoiminnoista.
Lue myös: Sisusta viherkasveilla x 5
Kuolinsiivous
Kuolinsiivous-sana nousi yhdeksi vuoden 2017 sanapoiminnoista. Sanalla tarkoitetaan omien tavaroiden läpikäymistä hyvissä ajoin ennen kuolemaa. Kuolinsiivouksen tekijät eivät halua jättää suurta raivaustyötä lähipiirinsä murheeksi.
Kompostitarkastaja
Vuonna 2022 suomalaisia puhuttivat kompostitarkastajat eli viranomaiset, jotka kiertelevät tarkastamassa kotitalouksien kompostoreita ja opastavat kansalaisia kompostoinnissa.
Konmarittaa
Maritus eli konmaritus pääsi vuoden 2016 sanapoimintoihin. Sana viittaa Marie Kondoon, joka innoitti suomalaisetkin karsimaan ylimääräisiä tavaroita nurkistaan.
Lue myös: Ammattijärjestäjä Laura Holmström: Asunnon järjestäminen on hyvä aloittaa kalsareista
Konttikoti
Vuonna 2014 sanapoimintoihin nousi konttikoti eli asunto, joka on muokattu tavarankuljetuskontista.
Kotihäpeä
Kotihäpeä nousi yhdeksi sanapoiminnoista vuonna 2018. Kotihäpeällä tarkoitetaan häpeän tunnetta, jota koetaan omasta kodista esimerkiksi sen sotkuisuuden takia.
Lue myös: Jos saisit valita, remppaisitko vai muuttaisitko?
Kotivara
Nyt vuonna 2025 jokainen suomalainen taitaa tuntea kotivara-sanan, ja moni osaa jo kootakin itselleen oman kotivaran. Mutta tiesitkö, että sana lisättiin Kielitoimiston sanakirjaan vasta vuonna 2022? Samana vuonna se nostettiin yhdeksi vuoden sanapoiminnoista.
Kotoilu
Vuonna 2011 listoille pääsi kotoilu, jolla tarkoitetaan koti- ja käsitöiden harrastamista kiireisen elämänrytmin vastapainoksi.
Lyhytvuokraus
Nyt vuonna 2025 lyhytvuokraus lienee jo monelle tuttu termi. Voi tuntua siltä, että sellaiset palvelut kuin esimerkiksi Airbnb (https://www.airbnb.fi) olisivat olleet olemassa aina. Toki asuntoja on vuokrattu lyhyiksi ajoiksi aiemminkin, mutta suuressa mittakaavassa lyhytvuokrausta on alettu harjoittaa melko hiljattain. Ei siis ihme, että lyhytvuokraus nousi sanapoimintoihin vasta vuonna 2023.
Lue myös: Asuntoflippaus Tampereella – lue kokeneen flippaajan vinkit
Marttailla
Kertonee jotakin vuoden 2011 tunnelmasta, että samana vuonna kotoilun kanssa sanapoimintoihin valittiin marttailu. Marttailulla tarkoitetaan tahdin hidastamista ja rauhoittumista esimerkiksi kotona puuhastelun äärelle.
Naapurivahti
Vuonna 2012 listalle pääsi naapurivahti. Naapurivahdilla ei viitattu mihin tahansa kyylään vaan vapaaehtoistarkkailijaan, jollaisia oli ehdotettu poliisin avustajiksi erityisesti haja-asutusalueille.
Olokeittiö
Olohuoneen yhteyteen rakennetusta keittiöstä puhuttiin pitkään avokeittiönä. Sen rinnalle sisustuspuheeseen kiri kuitenkin olokeittiö, ja vuonna 2023 Kotimaisten kielten keskus nosti olokeittiön yhdeksi vuoden sanapoiminnoista. Miten on, muuttaisitko seuraavaksi olokeittiölliseen asuntoon?
Paimenkyltti
Yksityisalueista kertovat kyltit puhuttivat kesällä 2024 Suomenlinnassa. Paikka on matkailijoiden suosiossa, mutta saarella myös asutaan. Kansan suussa kyltit saivat pian sarkastissävytteisen kutsumanimen, ja paimenkyltti valittiin yhdeksi vuoden 2024 sanapoiminnoista.
Paljuilu
Nyt moni palju on jo korvattu porealtaalla, mutta 2012 paljussa rentoutuminen trendasi niin, että sana paljuilu nousi yhdeksi vuoden sanapoiminnoista.
Parvekejumppa
Korona-aikana, vuonna 2020, listalle nostettiin sana parvekejumppa eli jumppa, johon voi osallistua turvavälejä noudattaen esimerkiksi pihalla tai parvekkeella.
Rakennusadoptio
Vuonna 2014 yhdeksi sanapoiminnoista nousi rakennusadoptio. Sanalla viitattiin yksityishenkilöiden tai yhteisöjen sitoumukseen huolehtia rapistumaan päässeistä, historiallisesti arvokkaista julkisista rakennuksista.
Rimaseinä
Sisustajat innostuivat puurimoista valmistetuista sisustusseinistä niin, että sana rimaseinä nousi yhdeksi vuoden 2020 sanapoiminnoista.
Skibidi toilet
Asumisen sanastoa tämäkin! Skibidi toilet on somevillitys, hokema ja YouTube-videosarja, jossa WC-istuinhahmot taistelevat kapinallisia vastaan. Skibidi toilet valittiin yhdeksi vuoden 2024 sanapoiminnoista.
Tonttuovi
Vuonna 2017 tonttuovet trendasivat niin, että sana pääsi vuoden sanapoimintojen joukkoon. Tonttuovella tarkoitetaan lattianrajaan kiinnitettyä pientä, tonttuja varten suunniteltua koristeovea.
Lue myös: Joulusaunassa ennen ja nyt
Turismiraivo
Samaan sarjaan paimenkyltin kanssa sopii niin ikään vuoden 2024 sanapoiminnaksi valittu turismiraivo. Sana kuvaa suuttumusta, jota turismi lieveilmiöineen aiheuttaa paikallisissa asukkaissa.
Työntöharava
Vuonna 2022 suomalaiset ovat ilmeisesti haravoineet erityisen innokkaasti, sillä Kotimaisten kielten keskus nosti vuoden sanapoimintoihin sanan työntöharava. Työntöharavalla tarkoitetaan haravaa, jolla lehtiä voi paitsi vetää myös työntää.
Valotaulu
Muistatko vielä valotaulut? Sana nousi sanapoimintoihin vuonna 2018. Tässä yhteydessä valotaululla tarkoitettiin tunnelmaa luovaa kangastaulua, jossa kankaan takana oli pieniä lamppuja.
Valoverho
Valoverhoissa on eroja! Aina valoverholla ei nimittäin ole tarkoitettu ohutta valoa läpäisevää verhoa. Vuoden 2022 sanapoimintojen valoverho tarkoittaa verhomaista koristevalosarjaa, joka koostuu ledvalonauhoista tai -verkosta. Ohimenevä trendi vai pysyvä osa sisustustasi?
Viimamakkara eli ovimato
Entä muistatko vielä viimamakkaran eli ovimadon – sen pitkulaisen tyynyn, jonka tarkoitus on estää esimerkiksi ovenraosta tulevaa vetoa? Emme mekään. Viimamakkarat kuitenkin puhuttivat suomalaisia siinä määrin, että Kotimaisten kielten keskus nosti sen yhdeksi sanapoiminnoista vuonna 2023.
Vilttihuppari
Vilttihuppari on yksi vuoden 2024 sanapoiminnoista. Sillä tarkoitetaan oloasua, jonka huppu on niin paksu ja pehmoinen, että sitä voi käyttää tyynynä. Sisustus uusiksi, sohvatyynyjä ei enää tarvita!