Helsingin Verkkosaaren ytimeen rakentuu vähähiilinen viherkortteli – historiallinen alue on päivittymässä tähän päivään

Luonnoskuva Hartelan Verkkosaaren viherkorttelin terassiasunnosta
Luonnoskuva Hartelan Verkkosaaren viherkorttelin terassi asunnosta. Kaupallinen yhteistyö: Hartela

Monesti kuulee sanottavan, että suomalaisen suosikkitoive omalle kodille olisi rauhallinen sijainti keskellä kaupunkia, veden äärellä ja hyvillä kulkuyhteyksillä. Kalasatamaan rakentuva Verkkosaaren alue pääsee hyvin lähelle tätä määritelmää.

Verkkosaari on uusi Kalasatamaan kuuluva asuinalue Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Vaikka alue onkin täysin uusi, Kalasataman alueen historia ulottuu kuitenkin jo 1800-luvun loppupuolelle, jolloin alueen käyttö teollisuus- ja satamakäytössä alkoi ja alue tunnettiin nimellä Sörnäisten satama. 2010-luvun vaihteessa satamatoiminnot siirtyivät uuteen Vuosaaren satamaan ja samalla alkoi alueen rakentaminen kantakaupunkimaiseksi asuinalueeksi.

Verkkosaari on Kalasataman muiden osa-alueiden tavoin kaavoitettu tiiviiksi kantakaupungiksi. Verkkosaaren alue valmistuu nyt vauhdilla ja valmista pitäisi tulla nopeammin kuin tavallisesti.

– Erityistä tässä alueessa on se, että alue valmistunee nopeammin kuin yleensä ja se lyhentää asukkaille rakentamisesta aiheutuvia häiriöitä. Syynä tähän on se, että samanaikaisesti lähtee Verkkosaaren pohjoisosan alueella monta hanketta liikkeelle. Koko alueen on tarkoitus valmistua vuonna 2028, Kalasataman alueen projektinjohtaja Hannu Asikainen Helsingin kaupungilta kertoo.

Ilmakuva Helsingin Verkkosaaresta kesällä
Ilmakuva Helsingin Verkkosaaresta kesällä 2022. Kuvassa Päiväkoti Verkkosaari rakentuu parhaillaan.

Keskeinen sijainti meren äärellä houkuttelee monia

Sijaintinsa ansiosta Verkkosaari on täydellinen yhdistelmä kaupungin palveluita ja merellistä luontoa. Verkkosaareen on helppoa tulla julkisilla, sillä Kalasataman metroasema on lähellä. Kulkuyhteydet tulevat vielä jopa paranemaan, sillä Kalasatamasta Pasilaan kulkeva raitiolinja aloittaa operointinsa vuoden 2024 syksyllä sekä Kruunusiltojen raitioyhteys Kruunuvuorenrantaan ja Hakaniemeen vuonna 2027. 

Vaikka Verkkosaari on hyvien kulkuyhteyksien päässä, on Kalasataman alue itsessäänkin elävä ja kehittyvä kaupunginosa – asukkaita alueella on jo yli 10 000 ja Verkkosaaren pohjoisosassa on jo nyt toiminnassa oleva päiväkoti.

– Hyvien palveluiden ja liikenneyhteyksien lisäksi alueen merellisyys kiehtoo. Alueelle on suunnitteilla pitkä rantareitti ja pienvenesatama, Asikainen kertoo.

Vähähiilinen viherkortteli Verkkosaaressa

Hartelan vähähiilinen viherkortteli tuo luonnon lähelle

Verkkosaareen on rakentumassa Hartelan suunnittelema kestävän kehityksen mukainen ja  vähähiilinen viherkotteli, jossa panostetaan ympäristöystävällisiin ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Korttelin suunnittelua ohjaa mahdollisimman pitkä elinkaari ja pieni hiilijalanjälki – niin teknisesti kuin esteettisestikin.

– Erityisen hienoa Hartelan viherkorttelissa on asuinkohteen korkea viherkerroin. Sisäpiha ei ole vain betonia vaan alueella on puhdasta maata, jossa puut voivat kasvaa. Lisäksi pihalta löytyy pieni puro ja lammikko, josta kasvit ja puut saavat vettä. Näin sisäpiha pysyy vihreänä luonnon oman kastelun ansiosta, kertoo Hartelan projekti-insinööri Minna Hirvikorpi.

– Suunnittelua on ohjannut vähähiilisyys ja läpi prosessin olemme koko ajan miettineet tarkasti, millaisia materiaaleja rakentamisessa käytetään, jotta hiilijalanjäljestä tulisi mahdollisimman pieni, Hirvikorpi kertoo.

Viherkorttelin asunnot ovat valoisia ja ilmavia

Suunnittelussa on pyritty tuomaan asuntoihin paljon valoa ja Hirvikorven mukaan läpitalohuoneistoissa onkin isot ikkunat ja parvekkeet, paljon luonnonvaloa ja väljiä tiloja. Yhteistiloista löytyy terasseja merelle päin ja ensimmäisestä kerroksesta ravintoloita ja kahviloita.

– Lisäksi korttelin länsipuolelta löytyy pieni aukio, joka lisää viihtyvyyttä ja väljyyden tunnetta, Hirvikorpi kertoo. 

Helppoa asumista meren äärellä

Talon suunnittelussa on otettu huomioon kaikenlaiset asujat ja elämäntilanteet. Erityisesti kuitenkin vähähiilisyys ja ekologisuus painottuvat tärkeinä arvoina, sekä tietenkin merellinen tunnelma, joka on Helsingin kantakaupungissa harvinaista.

– Alueella on deadlineja, joiden mukaan pitää tulla valmista: kadut ovat jo osittain valmiina ja alue on talojen rakentamista vailla valmis. Päiväkotikin on jo vieressä valmiina, Hirvikorpi summaa.

Lue lisää Hartelan Verkkosaaren viherkorttelista.