Opiskelija-asunto Turusta

Opiskelija omassa solussaan.

Oletko muuttamassa Turkuun opiskelemaan? Tässä vinkit opiskelija-asunnon metsästykseen.

Opiskelija-asunnon löytäminen Turusta ei ole välttämättä mikään läpihuutojuttu. Lukukauden alku tuo opiskelijakaupunkiin aina suuren määrän uusia asunnon tarvitsijoita. Kun vastaanotat opiskelupaikan, ryhdy siis saman tien etsimään itsellesi opiskelija-asuntoa.

Haluatko asua yksin vai muiden kanssa?

Kun ryhdyt etsimään opiskelija-asuntoa Turusta, mieti, millaisen asunnon tarvitset. Etsitkö kotia yksin tai mahdollisen kumppanin tai perheen kanssa, vai voisiko kimppa- eli soluasunto olla sinun juttusi?

Opiskelija-asunto yhdelle

  • Jos olet kovin introvertti ja väsyt ihmisten seurasta, saattaa yksin asuminen sopia sinulle paremmin.
  • Yksiö on yleensä kalliimpi kuin huone soluasunnossa.
  • Yksiöt ovat haluttuja opiskelija-asuntoja, joten varaudu jonottamaan.

Opiskelija-asunto perheelle

  • Voit hakea opiskelija-asuntoa myös kumppanin kanssa tai perheelle, vaikka kumppanisi ei opiskelisi.

Opiskelijasolu

  • Soluasunto voi olla mukava vaihtoehto, jos muutat opintojen perässä yksin vieraalle paikkakunnalle.
  • Opiskelijasolussa on oma huone jokaiselle asukkaalle. Keittiön, kylpyhuoneen ja muut yhteiset tilat tai osan niistä jaat kämppäkaveriesi kanssa.
  • Solusta voit vuokrata huoneen pelkästään itsellesi. Sinun ei siis tarvitse huolehtia kämppisten etsimisestä.

Hynttyyt yhteen x 5

Paljonko pystyt maksamaan asumisesta?

Jatka sopivan opiskelija-asunnon etsintää selvittämällä, paljonko rahaa voit käyttää asumiseen kuukausittain. Kimppakämpässä asuminen on yleensä yksin asumista edullisempaa, ja siksi se onkin niin suosittua opiskelijoiden keskuudessa.

Huomioi, että vuokran lisäksi saatat tarvita budjettia ainakin sähkö-, vesi- ja nettimaksuihin sekä kotivakuutukseen. Selvitä ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, mitä kaikkea vuokra kattaa ja mistä sinun on maksettava erikseen.

Huomioi, että ennen muuttoa sinun on mahdollisesti lisäksi maksettava vuokravakuus eli niin sanottu takuuvuokra vuokranantajallesi. Vuokravakuus vastaa yleensä 1–3 kuukauden vuokraa. Saat summan takaisin aikanaan, kun muutat pois asunnosta – kunhan jätät paikat hyvään kuntoon.

Lue asuntoilmoitus ja vuokrasopimus aina huolella läpi ennen kuin sitoudut ottamaan asunnon vastaan.

Lue myös: Missä Turussa on halvinta asua? Katso Turun asuntojen neliöhinnat asuinalueittain

Muutatko lemmikin kanssa?

Kaikkiin opiskelija-asuntoihin ei saa viedä lemmikkiä. Jos muutat lemmikin kanssa tai aiot hankkia lemmikin lähiaikoina, selvitä jo uutta kotia etsiessäsi, saatko viedä asuntoon lemmikin.

Missä päin kaupunkia voit asua?

Turussa opiskelija-asunnot ovat hajautuneet eri puolille kaupunkia. Yksi suurempi keskittymä Turusta kuitenkin löytyy, ja se on Nummen kaupunginosassa sijaitseva ylioppilaskylä.

Kun mietit sopivaa opiskelija-asunnon sijaintia, mieti ennen kaikkea omia arkisia reittejäsi. Katso kartasta reitti asunnolta omaan oppilaitokseesi. Jos liikut julkisilla, selvitä julkisen liikenteen reitit Förin reittioppaasta. Näin näet, tuovatko julkiset riittävän lähelle kotia ja onko matka-aika kestoltaan kohtuullinen. Jos sinulla on lähiopetusta päivittäin, yritä löytää opiskelija-asunto sellaisesta paikasta, ettei arkesi kulkemisineen käy heti kättelyssä liian raskaaksi.

Lue myös: Tätä mieltä turkulaiset ovat omista asuinalueistaan – tutkitusti

Löydä opiskelija-asunto Turusta

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) 

Turun Ylioppilaskyläsäätiöllä (TYS) on opiskelija-asuntoja peräti 7000 opiskelijalle kaikkiaan 17:ssa eri kohteessa. Älä anna nimen hämätä – TYSin asunnot on tarkoitettu peruskoulun jälkeisissä oppilaitoksissa opiskeleville, eivät siis vain ylioppilaille tai sellaisiksi tähtääville.

Turun Ylioppilaskyläsäätiöllä on asuntoja yksiöistä neliöihin ja soluasuntoja kaksioista neliöihin. Lisäksi valikoimissa on yksiöitä, joihin kuuluu muiden kanssa jaettava yhteiskeittiö. Osa asunnoista vuokrataan kalustettuina, osa kalustamattomina. Voit hakea mitä tahansa opiskelija-asuntoa riippumatta siitä, mitä alaa ja missä päin kaupunkia opiskelet.

Åbo Akademin Tavasthem

 Åbo Akademin ylioppilaskunnalla on oma opiskelija-asuntola Turun keskustassa. Suurin osa asuntolan asunnoista on yhden hengen asuntoja, joiden varsinainen keittiö ja suihkutilat ovat asukkaiden yhteisesti käytettävissä. Asuntola-asuntojen lisäksi ylioppilaskunta vuokraa yhtä yksittäistä asuntoa.

Lue myös: Vuokrakodin remontoiminen ja sisustaminen – Janne Naakan vinkit

Turun Seudun Nuorisoasunnot ry

Varsinaisten opiskelija-asuntojen lisäksi saatat olla oikeutettu niin kutsuttuun nuorisoasuntoon. Turun Seudun Nuorisoasunnot ry tarjoaa asuntoja alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille. Nuorisoasunnot eivät kuitenkaan ole opiskelijan ensisijainen asumismuoto, sillä yhdistys painottaa asukasvalinnoissa opiskelijoiden sijaan asunnottomia, ensimmäiseen omaan kotiin muuttavia, työssäkäyviä ja työelämään hakeutuvia.

Vuokra-asunto Turusta

Kaikki eivät onnistu nappaamaan itselleen sopivaa opiskelija-asuntoa Turusta, mutta opiskelijana voit tietysti asua muuallakin kuin varsinaisessa opiskelija-asunnossa. Tutustu tarjontaan avoimin mielin, sillä saatat hyvinkin löytää opiskelijabudjettiin sopivan vuokra-asunnon vapailta markkinoilta.

Osa vuokranantajista markkinoi tavallisia vuokra-asuntoja opiskelijoille. Tällaisen asunnon vuokraat opiskelijana samoin ehdoin kuin kuka tahansa.

Itsellesi sopivan vaihtoehdon voit löytää myös esimerkiksi TVT Asuntojen eli Turun kaupungin asuntojen tarjonnasta. TVT Asuntojen kohteet sijaitsevat eri puolilla Turkua sekä Raisiossa ja Kaarinassa, ja nykyisten lisäksi myös uusia koteja on rakenteilla.

Kaikkiin Oikotien palvelussa vuokrattavana oleviin Turun vuokra-asuntoihin pääset puolestaan tutustumaan tästä. Kirjoita hakuehtoihin vuokrasumma, jonka pystyt maksamaan kuukausittain, ja pääset heti selaamaan omaan opiskelijabudjettiisi sopivia koteja.

Menestystä asunnon etsintään ja lämpimät onnittelut opiskelupaikasta!