Musta keittiö kruunaa vaalean tilan

Keittiöt ovat kokeneet isoimmat muutokset kodeissamme viimeisten vuosikymmenten aikana. Ne ovat muuttuneet ahtaista keittokomeroista avariksi tiloiksi, joissa halutaan viihtyä ja viettää aikaa yhdessä.

Tämän persoonallisen tilan suunnittelu lähti liikkeelle ajatuksesta nivoa samaan tilaan ruuanvalmistus, ruokailu, seurustelu ja oleilu. Keittiön ilmeestä haluttiin kalustemainen ja moderni. Hyvä ruoka ja sen valmistus ovat tärkeässä roolissa perheen elämässä, joten keittiön varustelusta ei kuitenkaan haluttu tinkiä.

Talon isäntä on intohimoinen ruuanlaittaja sekä grillaaja ja yksi hänen toiveistaan oli saada keittiöön avotulipiste, jossa ruokaa voisi grillata hiilillä. Tällainen piste saatiin kuin saatiinkin järjestettyä paloviranomaisten konsultoinnin avulla vanhan kakluunin ja sen hormin viereen. Samalla seinustalla ovat myös uuni, mikro, kylmälaitteet sekä kuiva-ainekaappi.

Kaasuliedet sekä allas isossa, 3,5 metriä pitkässä saarekkeessa ovat integroitu suoraan 4 millimetrin vahvuiseen terästasoon. Koska saareke on valtavan kokoinen, kevennettiin sen ilmettä teetättämällä sille umpisokkelin sijaan metallinen kalustejalusta. Liesituuletin sijoitettiin kattoon, jotta näkymät säilyisivät mahdollisimman esteettöminä. Tilaa rytmittävien ja esiin jätettyjen teräspalkkien pintaan asennettiin 3-vaihekisko, johon asennettiin sekä suunnattavia spotteja että yksinkertaisia riippuvalaisimia.

Astianpesukoneita on kaksi ja ne ovat laatikkomallisia, joten ne saatiin irti lattiasta. Kaksi konetta mahdollistaa myös sen, ettei koneita tarvitse välillä tyhjätä. Ottaessaan toisesta koneesta puhtaan astian voi sen laittaa käytön jälkeen suoraan likaisten astioiden koneeseen.

Iso tammisen ruokapöydän ympärille mahtuu tarvittaessa jopa 14 ruokailijaa.

Purkuvaiheessa esiin tullut rouhea tiiliseinän pätkä jätettiin näkyviin ja se käsiteltiin saunasuojalla pölyämisen estämiseksi. Myös katon teräspalkit jätettiin näkyviin ja ne toimivatkin yhdessä tiiliseinän kanssa kivana kontrastina kiillotetulle betonilattialle sekä sohvan taakse teetetylle kasettipaneloinnille.