Tee se itse – kunhan luvat ovat kunnossa

Mies remontoimassa kylpyhuoneessa.

Itse remontoimalla voi säästää sievoisen summan rahaa. Kodin laittaminen tarjoaa myös palkitsevaa puhdetta vapaa-ajalle. Mutta mitä remonttihommia kotona saa tehdä itse? Mitkä asiat puolestaan on jätettävä ammattilaiselle?

1. Tee vain remonttia, johon taitosi riittävät

Remontti opettaa tekijäänsä, mutta liian suurta palaa ei kannata haukata. Selvitä ennen tee se itse -remontin aloittamista, mihin osaamisesi riittää. Ota selvää työvaiheista ja tarvittavista välineistä, ja katso totuutta silmiin; osaamattomasta remontoijasta voi koitua asunnolle enemmän haittaa kuin hyötyä.

Huomioi myös, että kaikki remonttityöt on tehtävä hyvää rakennustapaa noudattaen.

2. Tunne kotivakuutuksesi

Ennen kuin aloitat tee se itse -remontin, perehdy kotivakuutuksesi sisältöön. Jos aiheutat itse omalla huolimattomuudellasi hallaa asunnolle, kotivakuutuksesi ei välttämättä korvaa vahinkoja.

Jos työn on tehnyt ammattilainen, jolla on luvat kunnossa, asemasi on turvatumpi. Jätä siis erikoisosaamista vaativat työt suosiolla ammattilaiselle, jos haluat turvata selustaasi. Varmista, että tekijällä on tarvittavat pätevyydet ja pyydä töistä kirjallinen sopimus.

Lue myös: Jos saisit valita, remppaisitko vai muuttaisitko?

3. Jätä ammattilaisten työt ammattilaisille

Pieniä sähkötöitä voit tehdä itse, mutta varsinaiset sähköasennustyöt on jätettävä rekisteröidyille sähköalan ammattilaisille. Katso tästä ja tästä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston eli Tukesin tarkat ohjeet töistä, jotka voit tehdä itse.

Suomen laki ei toistaiseksi vaadi LVI-alan tutkintoa tavallisten LVI-asennusten tekemiseen omassa kiinteistössä​. Omakotitalonkin remontissa kannattaa silti muistaa, ettei vakuutus välttämättä korvaa tee-se-itse-asennusten aiheuttamia vahinkoja. Osaavan ammattilaisen pestaaminen voi siis maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Asunto-osakeyhtiöissä on tiukempaa: lähtökohtaisesti taloyhtiöt eivät salli osakkaan itse tekemiä LVI-töitä. Ilmoita siis pienistäkin LVI-töistä taloyhtiöllesi. Näin voit varmistua, vaatiiko yhtiösi paikalle ammattilaisen vai onko homma sellainen, jonka voit hoitaa itse.

Jätä myös kaikki kiinteisiin kaasuputkistoihin ja -laitteisiin tarvittavat korjaukset ja huollot valtuutetun asennusliikkeen hoidettavaksi.

Lue myös: Julkisivuremontti, LVI-saneeraus ja maalämpö kerrostaloon – taloyhtiön suuret korjaushankkeet ostajan näkökulmasta

4. Hoida luvat kuntoon

Huolehdi aina lupa-asiat kuntoon ennen remontoinnin aloittamista.

Vuokra-asujan remonttiluvat:

Jos asut vuokralla, et voi tehdä mitään remonttia ilman vuokranantajasi lupaa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vuokra-asunnon remontoiminen olisi kiellettyä. Jos jokin asunnossa vaivaa sinua tai kaipaat kohennusta kotisi ilmeeseen, ota rohkeasti yhteyttä vuokranantajaan ja kysy lupaa tehdä kunnostuksia. On teidän molempien etu, että asunto pysyy hyvässä kunnossa ja sinä viihdyt vuokralaisena pitkään.

Jos kaipaat uutta ilmettä vuokrakotiisi, lue nämä Janne Naakan vinkit.

Taloyhtiön osakkaan remonttiluvat:

Remontti- eli muutostyöilmoitus

Pientä pintaremonttia, kuten maalaamista tai tapetointia, voit tehdä vapaasti.

Jos remonttisi on tätä suurempi, ilmoita siitä taloyhtiölle. Toimita kirjallinen remontti- eli muutostyöilmoitus joko taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle riippuen siitä, miten taloyhtiössäsi on ohjeistettu. Varaa aikaa ilmoituksen käsittelyyn, äläkä aloita remonttia ennen kuin yhtiö on vastaanottanut ilmoituksesi ja antanut lausuntonsa siitä.

Jos olet epävarma, tarvitseeko sinun ilmoittaa aikomastasi remontista taloyhtiölle, soita isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle ja kysy. Näin voit välttyä sekä ikäviltä jälkiselvittelyiltä että turhan remontti- eli muutostyöilmoituksen tekemiseltä.

Kun olet ilmoittanut remontista taloyhtiölle ja saanut lausunnon, voit tehdä periaatteessa mitä tahansa sellaista remonttia, josta ei koidu haittaa tai vahinkoa yhtiölle, naapureille tai rakennuksille. Remontin on myös oltava yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukainen ja hyvän rakennustavan mukainen.

Osakkaana voit siis tehdä asunnossasi esimerkiksi pintaremonttia tai laittaa keittiön ja kylpyhuoneen uusiksi. Huolehdi kuitenkin siitä, että teetät erikoisosaamista vaativat työvaiheet ammattilaisilla etkä tee itse mitään sellaista, mitä oma taloyhtiösi ei salli.

Naapurien tiedottaminen remontista

Kun olet saanut remontillesi hyväksynnän yhtiöltä ja remontin ajankohta on tiedossa, kerro hankkeesta naapureillesi esimerkiksi jättämällä lappu rappukäytävään. Näin naapurit tietävät varautua remontista aiheutuvaan meluun ja muuhun haittaan.

Lue myös: Sisusta Pantonella – vuoden 2025 värisävy!

Omakotiasujan remonttiluvat:

Rakentamislupa

Jos asut omakotitalossa, selvitä tarvitsetko hankkeellesi rakentamisluvan.

 Milloin tarvitset rakentamisluvan?

  • asuinrakennus
  • kooltaan vähintään 30 neliömetrin tai 120 kuutiometrin suuruinen talousrakennus
  • kooltaan vähintään 50 neliömetrin suuruinen katos
  • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
  • vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
  • vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
  • energiakaivo
  • erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
    Lähde: Ympäristöministeriö

Hyvä muistisääntö on, että tarvitset rakentamisluvan, jos aiot koskea rakennuksen kantaviin rakenteisiin, muutat rakennuksen käyttötarkoitusta tai teet mitä vain, mikä tavalla tai toisella liittyy rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen. Jokainen rakennushanke on omanlaisensa, joten jos lainkaan epäilet, varmista rakentamisluvan tarve omasta kunnastasi. Kuntakohtaiset tiedot rakentamisluvasta löydät Suomi.fistä.

Purkamislupa ja purkamisilmoitus

Jos olet purkamassa vanhaa, saatat tarvita purkamisluvan, mutta joskus pelkkä purkamisilmoitus riittää. Ennen kuin ryhdyt purkuhommiin, katso tästä kuntakohtaiset tiedot purkamislupaan ja purkamisilmoitukseen liittyen.  Seuraa oman kuntasi ohjeita.

Kuntien ja taloyhtiöiden välillä on eroja

Sekä kuntien että asunto-osakeyhtiöiden säännöissä ja käytännöissä on eroja. Siksi suosittelemme, että otat ennen rakennus- ja remonttihommiin ryhtymistä matalalla kynnyksellä yhteyttä omaan kuntaan tai taloyhtiöön. Näin voit varmistua siitä, että lupa-asiat ovat kunnossa eikä jälkipuinteja tule.

Lue myös: Kodin huoltohommat, joista sinäkin todennäköisesti laistat