Viisi vinkkiä, joiden avulla sinäkin saat nurmikkosi viheriöimään.
Näyttääkö nurmikkosi kulahtaneelta? Kokosimme yhteen ohjeet, joiden avulla elvytät nuutuneen nurmikkosi. Tee perässä ja katso kuinka naapuritkin kadehtivat.
Kalkitse nurmikko
Nurmikon hoidossa kalkitus on kaiken A ja O, koska kalkki vähentää maan happamuutta. Jos maa on liian hapan, nurmikko ei pysty käyttämään tarjolla olevia ravinteita hyväkseen. Nurmikon sijaan happamassa maassa viihtyy sammal, ja sammalta harva toivoo omalle nurmikolleen.
Suomessa maaperä on luonnostaan hapan, joten täällä meillä nurmikon kalkitsemiseen on syytä panostaa aivan erityisesti.
Kalkitsemisessa olennaista on, että teet sen joka vuosi. Useimmat hoitavat homman aikaisin keväällä. Silloin kalkin voi hyvin levittää lumen päälle ja varmistaa näin, että nurmikko saa tarvittavan kosteuden; kalkki imeytyy maahan samalla kun lumi sulaa. Jos kalkitset nurmikon kuivana kautena, anna nurmikolle kalkin lisäksi vettä.
Lue myös: 7 vinkkiä, joilla onnistut pihan ja puutarhan kevättöissä
Lannoita nurmikko
Kuten muutkin pihan kasvit, myös nurmikko kaipaa lannoittamista. Nurmikon lannoittaminen tehostaa sen kasvua. Kun lannoitat nurmikkoa riittävästi, se ei vain näytä hyvältä vaan myös kestää paremmin kulutusta ja säiden vaihtelua. Mikä parasta: kun nurmikko kasvaa kunnolla, se ei anna elintilaa rikkakasveille tai sammalille.
Nurmikko kannattaa lannoittaa keväällä, jolloin se jo kasvaa. Anna nurmikon kuitenkin kuivahtaa talven jäljiltä ennen lannoittamista. Voit toistaa nurmikon lannoittamisen juhannuksen korvilla tai parikin kertaa kesässä – erityisesti, jos keräät leikkuujätteet pois maasta. Jos leikkaat nurmikon usein ja jätät pienet leikkuujätteet maahan, voit vähentää lannoitteen määrää, koska leikkuujätteestä palautuu maahan ravinteita.
Lue myös: Pihasuunnittelulla viihtyisä piha ja puutarha
Häädä sammal
Viihtyykö nurmikkosi paikalla nurmiheinää paremmin sammal? Syy voi piillä paitsi maan happamuudessa myös siinä, että maa on turhan kosteaa tai tiivistä. Jos maa on liian tiivistä, nurmikon juuret eivät saa tarpeeksi happea.
Sammal on upeaa, mutta se ei kestä kulutusta nurmikon lailla. Siksi moni ei halua sitä pihalleen.
Jos mielit eroon sammalesta, haravoi nurmikko hyvin. Tarvittaessa voit jatkaa sammalen poistamista käsipelillä tai harjaamalla. Paranna lisäksi nurmikon ilmavuutta: Kun olet haravoinut maan, pistele siihen reikiä esimerkiksi talikolla. Levitä nurmikolle hiekkaa ja vie hiekka kunnolla nurmikon tyveen haravan avulla.
Huolehdi jatkossa nurmikon kalkitsemisesta ja lannoittamisesta, jotta sammal pysyy poissa. Kun nurmikko kasvaa hyvin, sammal ei pärjää sille.
Paikkaa kaljut kohdat
Kun nurmikko keväällä alkaa kasvaa, saatat huomata laikkuja maassa. Paljaat kohdat voivat olla talven tekosia, tai nurmikko on saattanut palaa auringossa. Nurmikko voi kaljuuntua myös kovassa kulutuksessa tai sammalta poistettaessa.
Jos haluat mehevän ja kauniin nurmikon, paikkaa nurmikon vauriot rikkomalla maan pintaa ja kylvämällä paikalle uutta nurmikkoa. Nurmikon sijaan voit kylvää laikkuihin trendikkäitä matalia, kestäviä kukkia. Ne leviävät ajan kanssa laikuista laajemmalle alueelle, ja parantavat luonnon monimuotoisuutta.
Paikkaa nurmikon laikut joko keväällä tai kesän päätteeksi. Näin korkea ilmankosteus turvaa uuden nurmikon kasvua.
Jos nurmikkosi on todella kovalla kulutuksella, harkitse tekonurmikkoa tai tee kivetys niihin kohtiin, jotka kuluvat toistuvasti puhki.
Lue myös: Pihan ja parvekkeen trendit
Leikkaa nurmikko
Mitä vauhdikkaammin nurmikkosi kasvaa, sitä useammin joudut leikkaamaan sitä. Älä kuitenkaan jätä nurmikkoasi lannoittamatta siinä toivossa, että selviäisit vähemmällä leikkaamisella! Ei nimittäin ole lainkaan todennäköistä, että onnistuisit kasvattamaan tuuhean nurmikon ilman vaivannäköä.
Varaudu leikkaamaan nurmikko viikoittain, parhaan kasvukauden aikaan jopa useammin. Leikkaa nurmikko noin 4–5 senttimetrin korkuiseksi tai 1/3 sen kokonaiskorkeudesta.
Kaikkea ei tarvitse omistaa
Työkaluja nurmikon hoitoon löydät Tori.fistä. Jos et halua ostaa uutta edes käytettynä etkä omistaa kaikkea, harkitse työkalujen vuokrausta tai lainaamista kaverilta. Muista myös, että monet taloyhtiöt hankkivat työvälineitä asukkaiden yhteiseen käyttöön. Upea nurmikko ei siis välttämättä vaadi kallista panostusta.
Nurmikon hoito – viisi vinkkiä
- Kalkitse
- Lannoita
- Poista sammal
- Paikkaa laikut
- Leikkaa usein
Lue myös: Häpeätkö pihaasi ja kulahtanutta nurmikkoa? Lue nämä helpottavat ajatukset kotihäpeästä