Yleisin syy etsiä nyt ostoasuntoa on halu pois vuokralta.
- 52 prosenttia nyt asuntoaan kauppaavista suomalaisista on valmis tinkimään pyyntihinnasta.
- Nyt omistusasunnon ostamista pohtivista yli puolet, 55 prosenttia, ei suunnittele samalla myyvänsä jo omistamaansa asuntoa. Yli puolet siis miettii ensimmäistä omistusasuntoaan tai sijoitusasuntoa. Se kuvaa ostajan markkinaa.
- Kaikista nyt asuntoa etsivistä 60 prosenttia tutkii kerrostaloasuntoja. Se kielii mahdollisesta rakennemuutoksesta, sillä suomalaisista noin puolet asuu omakoti- ja paritaloissa. Osuus voi olla pienenemässä.
- Uutta asuntoa etsitään useimmiten siksi, että halutaan siirtyä vuokra-asumisesta omistusasumiseen. Toiseksi yleisin ponnin on lisätilan tarve.
- Asunnon hankkimista jarruttaviksi seikoiksi 26 prosenttia kertoo yleisen kustannusten nousun ja 21 prosenttia korkeat korot.
- Tiedot selviävät Oikotien tekemästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 16 450 suomalaista.
Yli puolet asuntoaan kauppaavista suomalaisista ovat valmiita pudottamaan hintaa
52 prosenttia nyt asuntoaan kauppaavista suomalaisista on valmis pudottamaan hintaa. Uuden omistusasunnon etsimistä puolestaan pohtii tällä hetkellä 28 prosenttia suomalaisista. Tiedot selviävät Oikotien heinäkuisesta kyselytutkimuksesta, johon vastasi 16 450 suomalaista.
– Nyt omistusasunnon ostamista pohtivista yli puolet, 55 prosenttia, ei suunnittele samalla myyvänsä jo omistamaansa asuntoa. Yli puolet siis miettii ensimmäistä omistusasuntoaan tai sijoitusasuntoa. Osuus on iso ja se kuvaa tämänhetkistä asuntotarjontaa, Oikotien asuntojohtaja Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.
– Heille, joille on mahdollista, tämänhetkinen asuntomarkkinan tilanne on houkutteleva. Hintataso on maltillinen ja tarjontaa runsaasti. Eli on ostajan markkinat, Leinonen lisää.
Oikotien asuntohaulla haetaan tällä hetkellä asuntoja enimmillään yli miljoona kertaa vuorokaudessa. Myytäviä asuntoja on tarjolla noin 60 700.
Mieltymykset ovat muuttuneet
Kaikista nyt asuntoa etsivistä 60 prosenttia tutkii kerrostaloasuntoja. Se kielii sekä suuntauksesta kohti pienempiä asuinneliöitä että suuntauksesta poispäin omakotitaloasumisesta.
– Suomalaisista noin puolet asuu omakoti- ja paritaloissa. Kerrostaloissa asuu noin 37 prosenttia. Nyt asuntoa etsivistä 35 prosenttia hakee omakotitaloja. Suunta on aika selkeä, Leinonen sanoo.
Suomalaisten mieltymykset ovat muuttuneet asumisessa, sillä koronakriisivuosina muuttovirta kulki poispäin keskusta-alueilta ja kohti suurempia asuinneliöitä sekä pihoja. Rivitaloasuntoa hakee nyt asuntoa etsivistä 46 prosenttia.
Yleisimmin halutaan pois vuokralta
Uutta asuntoa etsitään useimmiten siksi, että halutaan siirtyä vuokra-asumisesta omistusasumiseen. Se tilanne on 28 prosentilla nyt asuntoa etsivistä suomalaisista. Toiseksi yleisin ponnin on lisätilan tarve, 26 prosentilla asunnonetsijöistä syy on siinä. Kolmanneksi yleisintä ovat muut uudet vaatimukset asunnolta; 23 prosenttia asunnonetsijöistä etsii uutta kotia siksi, että haluaa vaikkapa parvekkeen, oman pihan tai autotallin.
– Suomalaiset etsivät useimmiten uutta asuntoa nykyisen kotinsa läheltä. Usein samaan naapurustoon jäämisen syitä ovat lasten koulut, kaverit ja harrastukset, joiden halutaan pysyvän samoina. Paikkakunnalta toiselle muutetaan suhteellisen vähän, sillä vain 9 prosenttia katselee uutta asuntoa kotikunnan ulkopuolelta, Leinonen toteaa.
Yleisin hintaluokka on alle 200 000 euroa
Liki joka kolmas asuntoa etsivistä etsii 100 000–200 000 euroa maksavaa asuntoa. 22 prosenttia etsivistä hakee pykälää kalliimpia asuntoja, 200 000–300 000 euroa maksavia. 12 prosenttia hakee 300 000–400 000 euron hintaisia.
– Asunnon hankkimista jarruttaviksi seikoiksi 26 prosenttia kertoo yleisen kustannusten nousun ja 21 prosenttia korkeat korot. Noihin asioihin, etenkin korkotasoon, näkyy jo helpotusta, Leinonen kommentoi.
Yleisin asunnon hankkimisen jarru on se, ettei ole löytynyt sopivaa. Se tarkoittanee, että epäsopivuutta on ollut sijainnissa, hinnassa tai koossa.