Mökkikaupan kevätsesonki on alkamaisillaan. Vuoden ensimmäiset kuukaudet povaavat mökkeilykulttuurin uuden Etelä-Suomi-painotuksen jatkuvan. Suurimpia hyötyjiä ovat hämäläismaakunnat Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Pirkanmaa. Suurimmat putoajat puolestaan ovat Järvi-Suomen perinteikkäät mökkimaakunnat Keski-Suomi, Pohjois-Savo ja Etelä-Karjala.
Mökkeilyalueiden trendit näkyvät Oikotiellä mökkihaun hakumäärissä. Alkuvuoden aikana mökkejä on haluttu eniten Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta, Päijät-Hämeestä, Kanta-Hämeestä, Pirkanmaalta, Lapista, Etelä-Savosta, Kymenlaaksosta, Etelä-Karjalasta ja Keski-Suomesta.
– Häme on kokonaisuutena ohittanut Itä-Suomen vesistöiset maakunnat mökkeilysuosiossa. Etenkin Kanta-Häme ja Pirkanmaa ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti. Nyt Etelä-Karjala ja Keski-Suomi ovat pudonneet toivotuimpien alueiden kärkikymmenikön hännille ja Pohjois-Savo ulkopuolelle, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.
Mökkeily seuraa muuttoliikettä
Mökkisuosion trendi mukailee ylipäätään kansoittumisen painottumista. Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi ovat suurimmat maakunnat.
– Nyt halutaan lähimökkeilyä. Puolet suomalaisista asuu Rauma–Imatra-linjan eteläpuolella, ja moni toivoo lyhyttä ajomatkaa mökille. Pätevä nyrkkisääntö etäisyydestä, jota usein mökiltä toivotaan, on 100 kilometriä kotipihasta. Se selittää mökkeilyn painopisteen siirtymistä aiempaa etelämmäksi, Leinonen kommentoi.
Merelliset Uusimaa ja Varsinais-Suomi ovat mökkeilyssä kestosuosikkeja.
– Mökkeilyä kuitenkin ohjaa kiinnostuksen lisäksi se, missä mökkejä on. Siinä perinteikkäät alueet ovat vahvoilla. Esimerkiksi Suomen mökkirikkaimmat yksittäiset paikkakunnat ovat yhä Kuopio ja Mikkeli. Ja toisaalta taas Hämeessä tarjonta ei välttämättä ole vielä ihan menekin tasolla, Leinonen sanoo.
Rantaa haetaan
Itä-Suomikin pitää toisaalta edelleen pintansa, sillä Saimaa on esimerkiksi ollut alkuvuoden 2. yleisin hakusana myynnissä olevien mökkien haussa Oikotiessä. 5 käytetyintä hakusanaa ovat “siirtolapuutarha”, “Saimaa”, “oma ranta”, “hirsi” ja “ranta”.
Oikotiellä on tällä hetkellä myynnissä noin 3300 loma-asuntoa. Määrä kasvaa kevätsesongin edetessä. Mökkejä hankitaan eniten huhti–toukokuussa.
Näistä maakunnista on alkuvuonna haettu myytäviä mökkejä eniten:
- Uusimaa
- Varsinais-Suomi
- Päijät-Häme
- Kanta-Häme
- Pirkanmaa
- Lappi
- Etelä-Savo
- Kymenlaakso
- Etelä-Karjala
- Keski-Suomi
Mökkihaussa alkuvuoden aikana etsityimmät ominaisuudet:
- Siirtolapuutarhamökki
- Saimaa
- Oma ranta
- Hirsi
- Ranta
Toinen trendi on Lappi
Lapin maakunnat ovat aktiivisesti rakentaneet myönteistä mielikuvaa kuntien palveluista, luonnosta ja nähtävyyksistä muuttavien perheiden ja vierailijoiden näkökulmasta. Sen seurauksena monissa Lapin kunnissa on viime vuosina nähty muuttovoittoisuutta. Pohjoisimman maakunnan kasvanut suosio heijastuu myös loma-asumiseen. Lappi on tällä hetkellä Oikotien 8. suosituin mökkikunta.
– Lapin vetovoima näkyy mökkihakujen määrässä etenkin alkuvuoden talvikuukausina. Laskettelukausi jatkuu pohjoisessa aina toukokuun alkuun saakka ja mökkejä haetaan nyt etenkin Rukan, Levin ja Ylläksen hiihtokeskusten tuntumasta. Lapin mökkitarjonta on tällä hetkellä suhteellisen runsas. Kaikista Oikotiellä myynnissä olevista mökeistä 16 prosenttia sijaitsee Lapin maakunnassa, Leinonen toteaa.
Lapissa on myynnissä 518 mökkiä. Vertailuna suosituimmassa mökkikunnassa Uudellamaalla on tällä hetkellä myynnissä 259 mökkiä ja Varsinais-Suomessa 166.
Siirtolapuutarhamökkien hinnat 20 000–100 000 euroa
Siirtolapuutarhamökkejä etsitään nyt Oikotieltä vapailla hakusanoilla kaikkein eniten. Tällä hetkellä myynnissä on 22 pientä siirtolapuutarhamökkiä Uudellamaalla ja eri puolilla Suomea. Hinta vaihtelee 20 000 ja 100 000 euron välillä mökin sijainnista ja kunnosta riippuen.
– Kaupungeissa ja niiden tuntumassa sijaitsevien siirtolapuutarhamökkien kohdalla voidaan puhua todellisesta lähimökkeilystä. Tietokoneen äärestä pääsee mökille parhaimmillaan paikallisbussilla. Siirtolapuutarhojen vetovoimaa lisää mökkialueiden yhteisöllisyys, jossa puutarhanhoidosta innostuneet, samanhenkiset ihmiset kohtaavat, Leinonen päättää.