Näiltä Turun asuinalueilta kannattaa nyt ostaa koti

Nainen kantamassa muuttolaatikoita kotiin.

Kysyimme Nordean Turun toimipaikan johtajalta Taina Tallbacka-Kitolalta, miltä Turun eri asuinalueiden hintakehitys näyttää.

Nordean Turun toimipaikan johtaja Taina Tallbacka-Kitola iloitsee siitä, että Turku on viime vuosina kasvanut ja houkutellut uusia asukkaita. Hän näkee kasvun taustalla kaksi aivan erityistä vetovoimatekijää. Ensinnäkin Turun kaupunki on ottanut asiakseen panostaa viihtyisyyteen, ja toiseksi Turku on tuonut näkyvästi esiin kaupungin kattavaa palvelutarjontaa, kuten kulttuurielämää.

Asuntojen hinnat ovat pysytelleet jo tovin matalalla kautta maan. Tallbacka-Kitola on kuitenkin huomannut, että Turussa kysyntä on nyt piristymässä. – Myös hintojen laskun voisi ennakoida olevan pian takanapäin, hän sanoo. Yhtenä merkittävänä syynä Turun asuntomarkkinoiden virkistymiseen hän pitää juuri kaupungin kasvamista ja houkuttavuutta. – Meriklusterin positiiviset uutiset elokuun lopulla tukevat alueen elinkeinoelämää alihankintaketjujen ja ostovoiman kasvamisen kautta. Kerrannaisvaikutukset koko maakuntaan ovat merkittäviä. Uskon tämän tukevan Turun kehitysnäkymiä jatkossakin.

Selaa Turun myytäviä asuntoja

Palvelut ja saavutettavuus ratkaisevat hintakehityksen

Toistaiseksi Turun asuntotuotanto on Tallbacka-Kitolan mukaan pysynyt riittävällä tasolla kaupungin herättämään kiinnostavuuteen nähden. – Perheasuntojen kysyntä on ollut kohtuullista myös asuntomarkkinoiden heiluessa, ja pienistä asunnoista on ollut jonkin verran ylitarjontaa, hän kuvailee. Ostajilla on edelleen mukavasti valinnanvaraa.

Tallbacka-Kitolan mukaan asuntojen arvo vaikuttaa nyt nousevan monilla Turun asuinalueilla. Hän nostaa esiin kaksi seikkaa, jotka yhdistävät alueita, joilla asuntojen arvo säilyy tai jopa nousee. – Ratkaisut, joilla tuetaan asuinalueen saavutettavuutta, vaikuttavat myönteisesti arvon säilymiseen tai ennustavat jopa arvonnousua. Lisäksi palveluverkostolla on tärkeä rooli arvonkehityksen kannalta.

Lue myös: Hakusessa perheelle asunto Turusta? 10 parasta asuinaluetta lapsiperheille

Kehittyvät asuinalueet säteilevät arvonnousua yli rajojensa

Aurajoki ja sitä ympäröivää asutusta.

Kaikista Turun asuinalueista arvo tulee Taina Tallbacka-Kitolan mukaan todennäköisesti kasvamaan parhaiten Turun keskustan, Kupittaan ja Jokirannan alueilla. Kaikki kolme ovat ostajien suosiossa tälläkin hetkellä.

Lisäksi hän nostaa esiin nousevia alueita – sellaisia, jotka ovat monelle asunnon ostamista harkitsevalle kenties hieman tuntemattomampia. – Mielenkiintoisia uusia asuinalueita ja kehittyviä kortteleita on Samppalinnassa, Kakolanmäellä ja Pukkilan alueella, Tallbacka-Kitola vinkkaa.

Asuntojen arvo voi nousta kehittyvien asuinalueiden lisäksi näiden alueiden ympäristössä. Siksi asunnon ostamista suunnittelevan kannattaa tutustua paitsi kehittyvien asuinalueiden tarjontaan myös lähistön valikoimaan.

Tallbacka-Kitola tietää, mitä alueita asunnon ostajan on juuri nyt hyvä pitää mielessä. – Ratapihan ja sataman alueiden kehittyminen tukee varmasti myös asuntojen hintakehitystä laajemmallakin alueella. Ratapiha vaikuttanee esimerkiksi Pohjolan alueeseen, satama Linnanfälttiin ja Herttuankulmaan. Myös Itäharjun kehittäminen vaikuttaa varmasti aina Pääskyvuoren ja Nummenkin suuntaan.

Yhtenä merkittävimmistä asuntojen arvon nousuun vaikuttavista tekijöistä Tallbacka-Kitola pitää raitiotiehanketta. – Raitiotie vaikuttaa myönteisesti reitin varrella olevien asuntojen arvoon.

Testaa, millä Turun asuinalueella sinun pitäisi oikeasti asua

Turun vetovoima heijastuu ympäryskuntiin

Tallbacka-Kitola on huomannut, että Kaarina, Lieto ja Naantali ovat houkutelleet viime vuosina etenkin omakotiasujia. Hänen mukaansa myös näitä pienemmät kunnat Turun seutukunnassa ja työssäkäyntialueella hyötyvät Turun vetovoimasta ja kasvusta. – Kehittymistä tukevat hyvät liikenneyhteydet, mutta myös sopiva yhdistelmä tonttitarjontaa ja olemassa olevan asuntokannan monipuolisuus, Tallbacka-Kitola kertoo.

Lue myös: Turun asuinalueiden neliöhinnat